h

Henri Mandemaker

06 46161914

Ik ben momenteel voor de SP Tilburg actief als burgerraadlid en als hoofdredacteur van Politiek Café Buskruit! Samen met de SP wil ik strijden voor een inclusieve maatschappij, waarin iedereen een plaats heeft. Sinds 2008 actief voor de SP en lid van de SP sinds 1999.  In 1969 ben ik in Oss geboren. Mijn ouders woonden toen in de straat waar Jan Marijnissen nu woont. Sinds 1994 woon ik in Tilburg. Ik ben in 1997 afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg op het gebied van Bedrijfseconomie met het accent op Marketing & Marktonderzoek.

In het dagelijkse leven werk ik als fondsenwerver voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds om te zorgen voor een autismevriendelijke maatschappij. Mede dankzij de hierdoor gerealiseerde projecten, hebben mensen met autisme een stem gekregen en worden zij beter gehoord. Eerder heb ik mij gedurende tien jaar ingezet op het gebied van Pers, Voorlichting en Fondsenwerving voor Stichting HomePlan om de allerarmsten uit de krottenwijken van  Mexico en de aidswezen in Zuid-Afrika van adequate huisvesting en medische zorg te voorzien. Hierdoor hebben duizenden mensen een huis, thuis en toekomst gekregen. 

De mens achter de politicus:

Boek: ‘Geen gewoon Indisch meisje’ van Marion Bloem, een prachtig verhaal over de tweestrijd  tussen haar Indische en Nederlandse indentiteit. ‘De lotgevallen’ en ‘Reizigers in de anti-tijd’ van Hugo Raes. Schitterende fiction verhalen, net zoals de Lord-of-the-ring’ serie van Tolkien.

Film: ik ben een frequent bioscoopbezoeker. Favoriete films zijn o.a. ‘Divergent’, ‘The Hunger Games’, de hele ‘ Jason Bourne’-reeks, ‘vier maanden, drie weken en twee dagen’, ‘TranSylvania’, ‘The White Masai’ en ‘Happy go lucky’, maar ook luchtigere films als ‘The other guys’, ‘What about Bob’ en ‘Groundhog Day’ en Kung-Fu films, zoals Azumi. Mijn favoriet acteur is Bill Murray. Ik heb bijna alle films van mijn favoriete actrices Marilyn Monroe en Meg Ryan en heb een groot zwak voor Aya Ueto als Azumi (vrouwen met humor zijn echt onweerstaanbaar).

TV-programma:  ik kijk bijna nooit tv, hooguit af en toe sport, actualiteiten en films. Favoriete serie is Game of Thrones, die ik vanwege gebrek aan tijd voornamelijk vanaf dvd kijk.

Muziek:  met name Pop, rock en country, variërend van AC-DC (dwz met Bon Scott), Creedence Clearwater Revival tot Pink tot Norah Jones, The Little Willies, Kris Berry, Garth Brooks, Mister & Missisippi en Mattanja Joy Bradley. Ik ben ook een frequent concertganger.

Sport: Ik ben jarenlang actief geweest als basketball speler voor TSBV Pendragon en High Five. Daarnaast heb ik mijn A-licentie als trainer en coach tot landelijk niveau en ben ik actief geweest als trainer en coach van diverse teams (U14, U16, U18 en senioren, zowel heren als dames). Binnen de verenigingen ben ik o.a. actief geweest binnen Bestuur, Technische Commissie, PR-commissie, Activiteitencommissie, Webmaster, Redactie clubblad, Internationaal Toernooi commissie en sponsor commissie.

Momenteel doe ik qua sport alleen nog aan fitness en doe ik zo nu en dan mee aan wandeltochten.

Gerecht: vegetarisch. 

Vakantie-bestemming: daar waar cultuur en/of natuur is. Mexico heeft wat dat betreft mijn hart gestolen.

Woonplaats: Tilburg

Hoe zijn de reacties op je activiteiten voor de SP?  Waar haal je in godsnaam al die energie vandaan??

Zit politiek in je familie? Nee en mijn familie zit ook niet in de politiek.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen:

In mijn tijd bij HomePlan heb ik kunnen zien dat armoede niet alleen een kwestie van een laag inkomen is, maar dat armoede leidt tot uitsluiting op allerlei gebied, zoals toegang tot adequate en betaalbare gezondheidszorg, huisvesting, sociale dienstverlening en allerlei gemeentellijke voorzieningen. Tegelijkertijd heb ik kunnen zien wat de kracht van solidariteit kan zijn. Dat als mensen zeggenschap krijgen over hun eigen omgeving en samen met elkaar op basis van gelijkwaardigheid gaan werken aan de menswaardige ontwikkeling van hun wijk, dat ze dan ook samen succes kunnen boeken. Kijk ik dan op die manier naar Nederland, dan wordt het belang van burgerparticipatie, zeggenschap, menswaardigheid, gelijkwaardigheid en  solidariteit alleen door de SP verwoord en in de praktijk gebracht. Want ook in Nederland betekent armoede helaas nog steeds dat deze mensen worden uitgesloten en dat armoede invloed heeft op hun gezondheid, op hun sociale leven en op de mate waarin ze in deze maatschappij kunnen meedoen. Het neo-liberale gedachtengoed zoals dat ook sinds jaren de jaren ’80 in Nederland grond heeft gevonden, verergert deze situaties alleen maar. Na de  economische crisis is de dreiging van een sociale crisis in Nederland en in Tilburg reëel geworden. Mijn betrokkenheid bij de SP is dan ook tevens mijn persoonlijke strijd om daar samen met de SP en de Tilburgse bevolking iets aan te willen doen. 

Wat zou je grote succes in de commissie zijn in de komende jaren?

Dat de sociale agenda in beeld blijft en dat werken vanuit menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit ook leidt tot een sterkere economie en een meer solide maatschappij.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de commissie? Naar de bioscoop of naar de fitness. Of even lekker wandelen in het natuurgebied de Drijflanen, die zich praktisch in mijn achtertuin bevind. Of even nog lekker wat dingen voor de SP doen

U bent hier