Gemeenteraadsverkiezing 2014 SP Tilburg


 

1.

Verkiezingsprograma 2014 - 2018

 

Inleiding

Een mens is meer

Een dier is meer dan een lap vlees
Een mens is meer dan een consument
Een land is meer dan een bv
Wat je doet is wat je bent

De school is toch geen markt
En de zorg toch geen product
Wie rijkdom niet kan delen
Is als mens totaal mislukt

Het rijke westen is geen eiland
En Europa is geen fort
Wie bang is voor wat vreemd is
Doet vooral zichzelf tekort

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet

Karel Glastra van Loon

 

Beste lezer,

In de zorg komen steeds meer taken vanuit Den Haag over naar onze gemeente. Maar met flink wat minder geld. En dat kan natuurlijk niet. De SP stelt daarom een fonds in om de Tilburgers de zorg te kunnen geven waarop ze recht hebben.

Veel mensen verliezen hun baan. Deze mensen moeten snel geholpen worden bij het zoeken naar een baan of het omscholen, zodat de kans op de arbeidsmarkt groter wordt. Ook de gemeente heeft hierin een rol.

Mensen moeten meer zeggenschap krijgen over een straat, buurt en stad. Dus mensen mogen meedenken en meepraten over de herinrichting van hun straat.

De Stadswinkel in Udenhout, Berkel-Enschot, Tilburg-Noord en de Reeshof moeten heropend worden, zodat de mensen in deze wijken en dorpen dichtbij huis hun paspoort en rijbewijs kunnen verlengen, maar ook een plek hebben waar ze vragen kunnen stellen over werk, inkomen en zorg.

Dit zijn maar 4 voorbeelden van de keuzes, die de SP maakt!

 

Keuzes die de SP maakt, om de Menselijke maat weer terug te brengen in de Tilburgse politiek.

De SP is klaar om verantwoordelijkheid te nemen en deze en andere keuzes die in het verkiezingsprogramma staan, uit te voeren.

Het verkiezingsprogramma bevat 6 delen. De delen zijn:

  • Samen leven.
  • Samen lachen.
  • Samen zorgen.
  • Van A naar B.
  • Samenwerken.
  • Besturen.

Elk deel bevat een korte introductie en daaronder een verdere toelichting van onze plannen.

Samen leven

De SP in Tilburg vindt het belangrijk dat er voldoende groen in de stad is. En daar ontbreekt het nog wel eens aan. Vooral in de binnenstad en in de oude wijken. Terwijl groen niet alleen zorgt voor een fijne leefomgeving, maar ook goed is voor onze gezondheid. Want groen zorgt voor schone en frisse lucht en zorgt voor verkoeling in de stad. De SP pleit ervoor om bij elke nieuwbouw of herinrichting goed te bekijken hoe we het groen kunnen vermeerderen. Maar niet alleen groen is belangrijk voor onze leefomgeving. Ook hoe we omgaan met onze ruimte in onze stad. En waar we onze huizen, kantoren en bedrijven neerzetten. Want als we dit goed regelen, dan heeft dit een positief effect voor de mensen. Het woonplezier wordt groter, de solidariteit zal toenemen en de mensen zullen zich veilig voelen en zijn.

 

Biodiversiteit.

Het is belangrijk dat Tilburg een gevarieerde stad is. Dat geldt ook voor de planten en dieren om ons heen. De gemeente heeft een rol om dit te bevorderen. Door niet overal dezelfde bomen neer te zetten, door soms wat later te snoeien of door mensen bewust te maken van de dieren en planten om ons heen. Door slimme keuzes te maken, kan de gemeente ervoor zorgen dat de leefbaarheid voor mens, dier en plant beter wordt. En de biodiversiteit wordt vergroot.

 

Duurzame energie bij sociale woningbouw.

Sociale woningbouw is een prima oplossing om ervoor te zorgen dat alle mensen in Nederland een goed onderkomen hebben. En dat voor een betaalbare huur. Maar we zien dat naast de huur, ook de energiekosten stijgen. De SP wil deze stoppen door alle sociale huurwoningen duurzaam te maken. En dit zonder huurverhoging. Verder vinden we dat elke nieuwe sociale huur of koopwoning duurzaam en energiezuinig gebouwd moet worden. Tevens zullen we ervoor streven om alle woningen in de stad Tilburg te gaan verduurzamen.

 

Gezondheid.

Gezondheid is belangrijk en we moeten er alles aan doen om deze niet gevaar te brengen. Maar ook de gezondheid van de dieren moeten we niet in gevaar brengen. Dus we moeten stoppen met de zogenaamde megastallen. Want we hebben gezien dat dit kan leiden tot gevaarlijk ziektes voor dier en mens. Dus de SP Tilburg wil geen megastallen in ons buitengebied.

 

Stadssmoestuin.

Gezond eten en elkaar ontmoeten. Dat is een mooie combinatie. En daarom wil de SP het mogelijk maken dat meer buurten hun eigen moestuin gaan opzetten. Met ondersteuning van de gemeente,maar de mensen worden zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van deze moestuin. Verder willen we dat er eindelijk een volkstuinencomplex in Reeshof komt. Een stadssmoestuin op grotere schaal. Een plek van ontmoeten en gezond eten.

 

Speelplekken voor kinderen.

De SP Tilburg wil dat de speelplekken voor kinderen veilig en groen zijn. De veiligheid in de speelplekken is goed geregeld, maar echt groen zijn deze speelplekken nog niet. Dus stellen we voor om deze speelplekken groener te maken. Verder willen wij dat er 3 % van elk nieuwbouwproject ingericht wordt voor groene en veilige speelplekken voor kinderen.

 

Adoptiegroen

Het groen in veel buurten is vaak saai. Veel dezelfde plannen en bomen. We willen de buurt de kans geven het groen te verlevendigen. En dat gaat de buurt geen geld kosten. Alleen maar tijd. Want de gemeente zorgt ervoor dat de grond plantklaar is en zorgt voor de planten en bomen. En de buurt zorgt voor het planten en bijhouden van het groen.

 

Recreatie groen.

De natuurgebieden rondom onze stad moeten in stand blijven en waar mogelijk uitgebreid worden. Zodat de mensen van Tilburg en omgeving kunnen blijven genieten van deze mooie natuur. Deze natuur zorgt er ook voor dat Tilburg aantrekkelijker wordt om er te komen wonen en bedrijven te vestigen.

 

Afval

De mensen in Tilburg moeten zo veel mogelijk “verleid” worden om afval te scheiden. Er moeten meer punten komen, waar ze hun textiel kwijt kunnen en de milieustraat in Berkel -Enschot moet open blijven.

 

Bedrijventerreinen.

We moeten haast maken met het herstructureren van onze bedrijventerreinen. Want we hebben nog genoeg ruimte op deze terreinen om bedrijven te vestigen, maar dat kan alleen als deze bedrijventerreinen beter in te richten. Doordat we nog genoeg ruimte hebben, hoeven we Wijkevoort  niet te ontwikkelen.

 

Sociale woningbouw.

De SP wil dat er een vast percentage sociale woningbouw wordt opgenomen in elk nieuwbouwproject. Zodat we zorgen voor voldoende sociale woningen. Een balans van verschillende woningen in de buurten en wijken. Hierdoor wordt de scheiding tussen rijke en arme wijken minder. Ook zal het onderling begrip tussen mensen toenemen en de solidariteit groter worden.

 

Woningbouw

In Tilburg wordt er op dit moment weinig gebouwd en wij willen graag meewerken aan nieuwe ontwikkelingen. Maar we willen wel dat er dan goed gekeken wordt of deze ontwikkeling gewenst is. Het plan Den Bogerd in Udenhout is voor ons een duidelijke ongewenste ontwikkeling en wij willen dat deze ontwikkeling stop gezet wordt. Ook moeten we kijken of de gemeente zelf niet aan zet is om een bepaald project vlot te trekken. Bijvoorbeeld als het gaat om sociale woningbouw.

 

Leegstand.

Alle leegstaande gemeentegebouwen moeten zo snel mogelijk verhuurd worden. Bijvoorbeeld aan jonge ondernemers of woningzoekende. Zo wordt verpaupering tegen gegaan en komen er extra inkomsten. Verder moeten  projectontwikkelaars of eigenaren na 6 maanden een flinke boete krijgen als ze bewust een pand leeg laten staan.

 

Stappegoor

Door de plannen op Stappegoor zal er veel schade toe gebracht worden aan onze winkels in buurten en wijken. Ook zullen diverse sportaccommodaties verdwijnen. Verder blijft ondoorzichtig welke risico’s we lopen en hoeveel het geld nu gaat kosten. De SP wil dat dit plan onmiddellijk stop gezet wordt en er opnieuw onderhandelt gaat worden met de ontwikkelaars van dit plan.

 

Spoorzone.

De visie van de SP op de Spoorzone is altijd heel duidelijk geweest. Het moet een gebied worden voor alle Tilburgers en waar kwaliteit, groen en duurzaamheid de boventoon voeren. Gezien de recentelijke   ontwikkelingen rondom de Spoorzone vindt de SP, dat we de verhuizing van de bibliotheek naar de Spoorzone niet kunnen laten plaatsvinden en dat we dan in ieder geval de oude gebouwen, die daar staan, gaan opknappen. Verder willen we dat de ontwikkelaar “de Stijl” als uitgangspunt neemt bij de nieuwbouw. Voor de verdere (tijdelijke) invulling van het gebied en dan vooral het van Gend en Loos terrein, zullen we in gesprek gaan met de stad. Met in ons achterhoofd dat groen een belangrijk element is van de tijdelijke invulling.

 

Veiligheid.

Meer politie op straat of meer camera’s is geen oplossing om de veiligheid te vergroten. Volgens de SP. We moeten ervoor gaan zorgen dat mensen meer betrokken raken bij hun wijk en vergroten van de onderlinge solidariteit. Door mensen meer zeggenschap te geven over hun straat en buurt, door met ze te praten en niet over hun te praten. En dat je als gemeente en politie duidelijk zichtbaar moet zijn in de buurt en problemen meteen aan moet pakken. Door deze maatregelen zullen mensen zich veiliger voelen en zal de veiligheid ook toenemen in wijk, buurt en stad.

Samen lachen

De SP vindt het belangrijk dat mensen mee kunnen blijven doen in onze maatschappij. Niet alleen met werken, maar ook in hun vrije tijd. Dat ze  de mogelijkheid hebben om naar een sportvereniging te gaan, een muziekinstrument leren spelen of lekker een kaartje leggen in het buurthuis. Maar we zien dat het sporten elk jaar duurder wordt, de muzieklessen onder druk staan en dat het buurthuis gesloten is. En dat is een verkeerde ontwikkeling. Want het kan toch niet zo zijn dat mensen met wat minder geld geen plezier meer kunnen hebben. Verder willen we dat de gesloten buurthuizen weer open gaan en willen we de MFA beter gaan functioneren.

 

Breedtesport

Investeringen in breedtesport moeten zo veel mogelijk Tilburgers bereiken en er toe leiden dat er, naast meer jongeren ,ook meer ouderen gaan sporten. Dat kan in verenigingsverband maar ook ongebonden. Er moet een eenduidige visie komen op het beheer en de verhuur van accommodaties, ook voor zaalsporten. Try-out sports, waar kinderen en hun ouders kennis kunnen maken met verschillende sporten,  moeten toegankelijk worden en blijven. Het project  Jongeren op gezond gewicht moet na een evaluatie een doorstart kunnen krijgen in heel Tilburg.

 

Topsport.

De aanwezigheid van topsport in Tilburg bezorgt veel mensen plezier, draagt economisch bij aan de stad en kan een stimulans zijn om te gaan sporten. In die zin is topsport van belang. De gemeente moet daarom ook niet ‘vergeten’ de sportkampioenen te eren. Toch moeten de uitgaven wel in balans blijven. Het subsidiëren van een betaald voetbal organisatie is geen gemeentelijke taak en voor langdurige (zomer-)leegstand van de ijsbaan moet een rendabele oplossing komen.

 

Ongebonden sport.

Veel Tilburgers sporten zonder lid te zijn van een vereniging. Daardoor hebben zij minder eenvoudig een stem in het sportbeleid. Extra aandacht binnen de Tilburgse sportraad voor deze groep is dan ook nodig. De gemeente moet bij het inrichten van de openbare ruimte rekening houden met het creëren van voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld te skaten, hardlopen of fietsen. Het Belslijntje moet worden verbreed en de paden langs het kanaal moeten fiets vriendelijker worden ingericht.

 

Musea en Erfgoed.

De SP is trots op de musea, die Tilburg rijk is. En het is belangrijk dat we deze musea in stand houden en waar nodig te ondersteunen. Daarom pleit de SP ervoor dat de gemeente in ieder geval zorgt voor een goede bewegwijzering naar deze musea toe. Maar ook dat de Tilburgse leerlingen de mogelijkheden krijgen om één keer per jaar de musea gratis te bezoeken. Het Erfgoed staat door het vele bezuinigen onder druk. De SP wil geld vrij maken om ons Erfgoed beter te beschermen. En dit gaat niet alleen om de historische gebouwen, maar ook bijvoorbeeld om de instrumentencollectie van de familie Kessels.

 

 

Festivals.

Tilburg kent enkele gerenommeerde festivals van internationale allure. De SP wil deze graag in stand houden. Maar de SP ziet graag dat deze festivals meer de verbinding gaan opzoeken voor meer productieplaatsen voor jonge makers. Zodat de festivals kunnen zien wat voor talent er rond loopt en de jonge makers de kans krijgen om zich op een groot podium te presenteren.

 

Kunst en cultuureducatie.

Tilburg heeft nu een goed aanbod van kunst en cultuureducatie op scholen. Maar de SP wil verder gaan dan alleen de scholen. Wij willen dat iedereen toegang krijgt tot kunst en cultuureducatie. Dus van jong tot oud.

 

Amateurkunst

Tilburg kent een lange traditie in de amateurkunst. Het huidige beleid, ingezet door Art-Fact, dient voorgezet te worden. Wel moeten we in de gaten houden dat er niet teveel verdwijnt. We hebben de afgelopen tijd gezien dat er diverse harmonieën en fanfares zijn opgeheven. Verder is het belangrijk dat nieuwe vormen van amateurkunst gestimuleerd moet worden. Ten slotte zijn we groot voorstander van de verdere samenwerking tussen professionals en amateurs om gezamenlijke producties op voeren. Art-fact zou hierin een voortrekkersrol moeten hebben.

 

Professionals

De bezuinigingen op Cultuur hebben onze cultuurmakers / kunstenaars hard getroffen. Ze moeten meer ondernemer worden en ondertussen raken de subsidies op. Om ze toch een kans te geven  hun werk te blijven doen, wil de SP geld uittrekken om nieuwe activiteiten te ontwikkelen zodat ze behouden blijven voor Tilburg. Tilburg een bruisende cultuurstad blijft!

 

Buurthuizen en MFA's.

De buurthuizen, die afgelopen periode gesloten zijn willen we graag weer gaan openen. In overleg met de mensen in de buurt. Om te gaan kijken wat voor activiteiten daar plaats moeten vinden en wanneer het buurthuis open moet zijn. Want een buurthuis is tenslotte van de buurt zelf. De MFA's moeten langer open en er moet goed gekeken welke activiteiten er aangeboden worden. Want ook de MfA's moeten van de mensen en buurt zelf worden en niet maar 'een gebouw' dat toevallig bij hen in de wijk staat. (In de avonduren en in de weekenden).

Samen zorgen

De zorg in Nederland staat onder druk. Er wordt steeds meer gevraagd van onszelf en de overheid trekt zich steeds meer terug. De SP vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling  en maakt zich grote zorgen over de toekomst. Vooral nu ook de WMO, AWBZ en de jeugdzorg naar de gemeente komt. Deze transities gaan gepaard met forse bezuinigingen. Dus de SP wil dat er een fonds ingesteld wordt om de Tilburgers goede zorg te blijven bieden. Nu en in de toekomst. Verder denken we dat de zorg kleinschaliger moet en dichter bij de mensen. En dat we moeten stoppen met de marktwerking in de zorg. Leerlingenvervoer moet maatwerk worden en er moet niet meer gekeken naar het aantal kilometers dat een leerling van school woont, maar wat een leerling wel of niet zelf kan.

Kleinschalige zorg en voorzieningen in de wijk.

Wij kiezen voor een dekkend netwerk van zorgcentra in de wijken en één-loket voor alle bovenwijkse voorzieningen. Gezondheidszorg onder 1 dak. Het wijkcentrum beschikt over een huisarts en een wijkverpleegkundige. Deze zorgverleners kennen de mensen in de wijk. Deze zorgcentra zijn goed bereikbaar, zowel qua tijd als afstand. Deze zorgcentra zullen ook in verbinding staan met de wijkagent en wijkregisseur van de gemeente. Iedereen is dan op de hoogte ,weet wat er allemaal speelt in de wijk, en kunnen er snellere oplossingen geboden worden voor problemen.

 

Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De SP staat achter het doel van de WMO. Namelijk om mensen met een beperking gelijke mogelijkheden te geven om hun leven in te richten en om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Maar we zien dat de aangeboden hulp vaak niet goed aansluit bij de hulpvraag van de mensen en dat de hulp kortdurend is. Ook zien we dat de zorgverantwoordelijkheid snel komt te liggen bij familie en/of bekenden. De SP wil ook dat we huishoudelijk hulp in stand houden, want deze heeft een signalerende functie en kan er voor zorgen dat we op tijd de juiste zorg kunnen bieden.

 

Indicatie dicht bij huis.

Dankzij de SP zijn keukentafelgesprekken ingevoerd. We zien dat dit goed loopt en dat mensen daadwerkelijk de hulp krijgen die ze nodig hebben. De wijkverpleegkundige gaat de complexe indiceringen doen, zodat deze het overzicht houdt en de zorgketen kan aansturen. Bij huisaanpassingen wordt er gekeken naar de lange termijn. Zodat mensen langer thuis kunnen wonen en gedwongen verhuizingen tot het verleden behoren.

 

Mensgerichtheid in de zorg.

Iedere zorgvrager dient met respect behandeld worden. Ze zijn geen nummer. Ze krijgen deskundige hulp en hebben een stem in hun behandeling. Iedere zorgvrager dient snel en eenvoudig aan hun gewenste voorzieningen te kunnen komen. De mantelzorgers en vrijwilligers moeten ondersteund worden in de zorg, die ze hun naaste(n) bieden. Bijvoorbeeld door het ontvangen van goede informatie, het regelen van een time out of vrijstelling van sollicitatieplicht.

 

AWBZ

Binnenkort wordt de scheiding gemaakt tussen wonen en zorg. Dat betekent dat veel mensen niet meer de zorg geboden krijgt waar men woont en dat  men deze zorg zelf moet gaan kopen. De SP verwacht dat dit de nodige problemen op gaat leveren en wil daarom dat de gemeente garant gaat staan voor de zorg die mensen nu ontvangen. Want anders zullen deze mensen niet meer volwaardig kunnen deelnemen aan onze maatschappij en achter de geraniums verdwijnen. Dat kan nooit de bedoeling zijn!

 

Jeugdzorg.

De jeugdzorg wordt straks ook een van de gemeentelijke taken. Volgens de SP moet deze transitie wel aan de volgende voorwaarden voldoen om succes te worden. Ten eerste moet de jeugdzorg dichtbij de leefwereld van de jongeren georganiseerd worden. Bijvoorbeeld op scholen, sportclubs of in een wijkcentrum, zodat de ouders en jongeren geen drempel ondervinden om hulp te vragen. En dat we meteen kunnen insteken op lichte hulp waar het kan en zware hulp waar het moet. Ten tweede moet er vertrouwen zijn in de professionals, zodat deze geen tijd meer kwijt zijn  met het verantwoorden op papier, maar daadwerkelijk bezig kunnen zijn met hulp bieden. En als laatste voorwaarde stelt de SP dat de hulpverleners beter gaan samenwerken om versnippering tegen te gaan; dat iedereen op de hoogte is van elkaars activiteiten. En dat gaat het beste als er één regisseur is.

 

Reserveringsfonds 3 transities.

De SP wil een reserveringsfonds voor de *3 transities instellen, zodat de 3 transities de kans krijgen om goed te landen binnen de gemeente Tilburg. We de Tilburgers de zorg- en hulpverlening kunnen bieden waarop ze recht hebben. (* AWBZ= Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, Wmo= Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdzorg).

Van A naar B

We hebben gezien dat de afgelopen tijd het wegenonderhoud is aangepakt en de straten in Tilburg zijn verbeterd. Niet alleen de wegen voor de auto’s, maar ook voor de fietser. We zien wel dat het openbaar vervoer van en naar de dorpen steeds minder is geworden en dat het transferium gesloten is. Dus er is nog wel wat werk aan de winkel om iedereen goed van A naar B te brengen. De SP wil het openbaar vervoer op orde brengen en stimuleren en het fietsverkeer bevorderen. Deze maatregelen zullen de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.

 

Openbaar vervoer.

De gemeente moet in overleg treden met de provincie om buslijn 9 naar Udenhout weer helemaal te herstellen. Dat wil zeggen dat de bus weer door heel Udenhout rijdt en niet maar een klein stukje. Verder willen we de “piekbus” weer invoeren. Zodat mensen uit Tilburg en omgeving in het weekend en bij evenementen voor 1 euro van en naar het centrum kunnen. Tevens willen wij dat er meer bussen ingezet worden om onze studenten van en naar hun scholen te brengen.

 

Transferium

We heropenen het transferium. Het transferium heeft nog  nooit een echte kans gehad en we zien in andere steden dat het een prima oplossing is om de druk op het centrum te verminderen en de luchtkwaliteit in het centrum te verbeteren.

 

Fietsen.

We zijn trots op onze rode fietspaden en de sternenroutes. We willen deze op het hoge niveau houden en daar waar mogelijk uitbreiden. Verder willen we al het fiets parkeren gratis maken. Dus ook bij het station onder in de kelder. Tevens moeten we gaan kijken of we wel voldoende fietsparkeerplaatsen hebben gereserveerd bij het station. Want als Tilburg een echte fietsstad wil zijn en blijven, moeten daarvoor ook de faciliteiten voor zijn.

 

Parkeren.

We zien in diverse wijken nog de nodige parkeerproblemen. De SP wil dat de gemeente daar oog voor blijft houden en dat er met de bewoners gekeken moet worden om dit probleem op te lossen. De SP denkt dat een buurtparkeergarage daarvoor een oplossing kan zijn. Verder is de SP geen voorstander van het betaald parkeren bij de wijkwinkelcentra.

 

Wegenonderhoud.

De komende jaren zullen er nog veel straten worden opgeknapt. De SP wil dat mensen meer betrokken worden bij dit proces. Zodat de mensen kunnen meedenken en meepraten. Want we hebben de afgelopen tijd te veel gezien dat mensen geen inspraak hadden over de plannen en dit geleid heeft tot veel vertraging en ergernissen.

 

Gevaarlijke stoffen.

De SP wil dat er een einde komt aan de 'gif-treinen' die door Tilburg rijden, deze kunnen makkelijk via de Betuwe route.

Samen werken

Werk is de beste manier om sociaal actief te blijven en een inkomen te verdienen. Een redelijk salaris voor redelijk werk, dat is het uitgangspunt. De markt kan daarin veel, maar zeker niet alles: beleid en regie vanuit de gemeente is dan ook van groot belang. Bijzondere groepen in de samenleving moeten gestimuleerd en geholpen worden om een baan te vinden. Mensen zonder baan mogen niet aan hun lot worden overgelaten, het sociale vangnet moet meer zijn dan brood alleen. Iedereen moet kunnen meedoen: door betaald werk, vrijwilligerswerk of een andere zinvolle bezigheid. Elke Tilburger heeft recht op een menswaardige plek in de samenleving. Verder is het belangrijk dat onze jongeren een goede opleiding krijgen. Ook moeten we oog houden voor middenstanders.

 

Sociale zaken op menselijke maat.

De medewerkers van Sociale Zaken moeten alle mogelijkheden in de strijd tegen armoede paraat hebben en bieden dat ook aan waar nodig. Het werkplein, waar Sociale Zaken, UWV, CWI en Blink zijn ondergebracht, moet zo snel mogelijk ingevoerd worden om klantgerichter en effectiever te kunnen werken. We maken meteen een goede start met het inzetten van ervaringsdeskundigen.

 

Armoedebeleid.

We zijn in Tilburg behoorlijk goed op weg. De SP heeft de afgelopen jaren, ook in de oppositie, veel kunnen bereiken op het gebied van armoedebeleid. Wat goed is moet goed blijven en daar waar mogelijk verbeteren. Het beleid ten opzichte van Bijzondere Bijstand moet ruimhartig zijn. Dit beleid is van levensbelang voor mensen met een uitkering maar ook voor de werkende armen, mensen die met hun werk maximaal 130 procent van het bijstandsniveau verdienen. Kwijtschelding of vrijstelling van gemeentelijke belastingen en heffingen voor mensen met een uitkering van Sociale Zaken moet veel meer automatisch geregeld worden. Ook de mogelijkheden tot kwijtscheldingen of vrijstelling van gemeentelijke belastingen en heffingen voor de werkende armen moeten beter bekend gemaakt worden. De activiteiten die vallen onder de Meedoen-regeling moeten uitgebreid worden en de regeling moet de inflatie volgen zodat het niet jaarlijks minder wordt. Wij willen geen werkverplichting voor alleenstaande ouders met kinderen onder de 5 jaar. Alleenstaande ouders van kinderen tussen 5 en 12 jaar kunnen alleen aan hun werkverplichting voldoen als er goede kinderopvang aanwezig is in de buurt. Mensen met een uitkering mogen tot 20 procent van de bijstandsnorm bijverdienen en ZZP'ers en kleine zelfstandigen moeten meegenomen blijven worden in het armoedebestrijdingsbeleid.

 

Gezondheid en armoede.

Armoede en problemen met de gezondheid gaan hand in hand. Aan de ene kant veroorzaakt armoede problemen met de gezondheid en aan de andere kant veroorzaken problemen met de gezondheid armoede. Uit onderzoek blijkt dat nu één op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft. Om die vicieuze cirkel te doorbreken vindt de SP dat o.a. huisartsen en wijkverpleegkundigen op de hoogte zijn van regelingen en vangnetten in het armoedebeleid. Ze moeten bij signalen patiënten voorlichten op dat gebied. De gemeente moet meer insteken op PR in verschillende talen. Want, ja, wij vinden dat iedereen Nederlands moet leren om zo goed te kunnen participeren. Maar de SP vindt ook dat het onmachtig zijn van de taal nooit bestraft mag worden met uitsluiting en isolement.

 

Organisaties ondersteunen

Organisaties die de effectiviteit van hun inzet voor emancipatie bewijzen, verdienen ondersteuning. Met name op het gebied van vrouwen en homo-emancipatie blijft de nodige aandacht vereist.

 

Werkgelegenheid en werkloosheid.

Het uitgangspunt is: re-integratie voor wie kan werken, en zorg op maat voor wie dat echt niet meer haalbaar is. Het gemeentelijke re-integratiebedrijf (waarin Sociale Zaken, het BAT en de Diamantgroep samenwerken) moet er snel komen, zodat er op den duur geen noodzaak meer is om dure commerciële re-integratiebedrijven in te huren. De klanten worden daarmee beter bediend en bovendien doen ze maatschappelijk zinvol werk in plaats van 'doosjes vouwen'. Er moet meer geld vrijgemaakt worden om de effecten van de crisis op werkgelegenheid en armoede te bestrijden. Wij willen een maximale inzet van de bestaande instrumenten en indien nodig nieuwe instrumenten (matchen, Werkplein, sectorservicepunten, mobiliteitscentrum) om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Deze nieuwe instrumenten moeten waar mogelijk blijven bestaan, ook ná de crisis.

 

Impulswijken worden buurten

Uit onderzoek blijkt dat bewoners van impulswijken deze bijzondere benaming als negatief beschouwen. De bereidheid om mee te werken aan een goed leefklimaat daalt daarmee. Het beleid om probleemwijken op te krikken moet zich daarom niet richten op volledige wijken maar op buurten. Dit is de schaal waarop problemen kunnen worden aangepakt. Een Impulswijk is niet één pot nat, verschillende buurten verdienen ieder hun eigen aandacht. Extra aandacht voor een buurt kan nodig zijn maar mag niet ten koste gaan van andere wijken en buurten. Doelgerichte actie is nodig in plaats van het rondpompen van cijfers, analyses en plannen. We moeten beter gebruik maken van de kennis en initiatieven die al in de stad bestaan in plaats van weer nieuwe projecten op te tuigen. Een op maat gerichte aanpak met inspraak van de bewoners creëert een breed draagvlak en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom vindt de SP het buurten met buurten een belangrijke taak.

 

Diamantgroep.

De Diamantgroep heeft een belangrijke functie als sociale werkplaats. Voor beschut werken moeten voldoende plaatsen zijn, wachtlijsten moeten waar mogelijk worden opgelost en voorkómen. Als leer- en werkbedrijf moet er voldoende begeleiding zijn voor degenen die gedetacheerd worden bij andere bedrijven. In de toekomst mag de Diamantgroep niet zo groot worden dat de kwaliteit van begeleiding onder druk komt te staan door commerciële belangen. Ook mensen die niet meer op de arbeidsmarkt terecht kunnen hebben recht op deelname aan de samenleving. De hervorming van de Diamantgroep mag er nooit voor zorgen dat de kwaliteit van begeleiding onder druk komt te staan.

 

Onderwijs.

De SP vindt het belangrijk dat onze jongeren toegang hebben tot goed onderwijs. Van kleuterschool tot universiteit. En dat dit gebeurt in veilige en schone scholen. Maar ook dat er voldoende stageplekken zijn voor de leerlingen. De Studentenraad zien we als belangrijke gesprekspartner namens het hogere onderwijs en hopen dat er ook een mbo raad zal komen om te kunnen praten over de mbo. Verder willen we blijven inzetten om de groep leerlingen, die zonder diploma van school komen, te verminderen.

 

MKB

We zien het mkb (midden- en kleinbedrijf) als motor van onze economie en we willen het mkb helpen om door deze crisis te komen. Dit kunnen we doen door ondernemers te helpen met adviezen of door tijdelijke winkelruimte te verhuren. En te gaan kijken naar onze gemeentelijke regelgeving.

 

Winkelrondje.

De SP wil de binnenstad versterken, maar stelt zich wel de vraag of dit kan gebeuren door het winkelrondje af te maken. Want er staan in Tilburg al veel winkels leeg en meer winkels is niet de oplossing. Ons plan is om jonge ondernemers en kunstenaars tijdelijk leegstaande winkels te laten gebruiken. En zo de binnenstad aantrekkelijker te maken.

Bestuur

De SP vindt dat het bestuur van de stad er moet zijn voor haar burgers. Dat er gepraat moet worden met de burgers,in plaats over de burgers. Dat er duidelijke en helder gecommuniceerd moet worden. Maar ook dat initiatieven van de mensen omarmd moeten worden en niet meteen afgewezen moet worden. En daar heeft het de laatste tijd flink aan ontbroken. De SP wil dat de mensen weer gaan geloven in het bestuur van deze stad en dat zij meer zeggenschap gaan krijgen over hun eigen straat en wijk. Verder moet de politiek naar zichzelf gaan kijken en, net als iedereen, gaan bezuinigen. De wijk en dorpsraden zijn een belangrijke gesprekspartner voor het bestuur en de politiek. De SP wil hun rol de komende tijd gaan versterken.

 

Burgerinitiatieven

Als mensen een burgerinitiatief indienen, dan moet de gemeente dit voortvarend oppakken. Dat betekent dat de gemeente samen met de initiatiefnemer gaat kijken hoe dit mogelijk en/of  gerealiseerd kan worden. De SP wil geld beschikbaar stellen om de burgerinitiatieven mogelijk te maken.

 

Burgerparticipatie.

De SP wil de Dorps- en wijkraden meer gaan betrekken bij het maken van het gemeentelijk beleid. Omdat zij de dorpen en wijken goed kennen en weten wat er leeft. Verder moet er één zichtbaar aanspreekpunt komen voor de mensen in de wijk. Een wijkregisseur die problemen kan oplossen voor de mensen maar ook mee kan denken als mensen ideeën hebben over het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk.

 

Stadswinkels.

De SP wil de stadswinkels in de Reeshof, Udenhout en Berkel-Enschot weer heropenen. Omdat het goed is om één punt in  de wijk en dorp te hebben waar mensen terecht kunnen voor vragen over werk, inkomen en zorg. Immers de ervaring leert dat de huidige afstand tussen deze wijk en dorpen naar het centrum  van Tilburg te groot is.

 

Stadsbrede commissie.

De SP wil dat Tilburg een stadsbrede commissie krijgt, die onafhankelijk gaat toetsen waar maatschappelijk gevoelige organisaties in de stad zullen komen. Dit zorgt ervoor dat de plaatsing van deze organisaties niet verzanden in politieke discussies. En er een betere spreiding komt van deze organisaties in de stad.

 

Financiën

De SP gaat voor solide financiën en wil vast houden aan het Tilburgs model. Waarmee we precies weten waaraan we wat uitgeven en zo bestuurders en raadsleden duidelijke keuzes kunnen maken. Verder streven we naar een meerjarige sluitende begroting.

 

Wethouders

De afgelopen 4 jaar zaten er 7 wethouders in het college. Dat was veel te veel. Zeker als je kijkt naar de noodzaak en de kosten hiervan. Dus de SP wil maximaal de salariskosten van 5 wethouders uittrekken voor de komende periode.

 

Gemeenteraad.

De SP heeft al diverse voorstellen gedaan om de vergoeding voor raadsleden en de fractievergoeding met 10 procent te korten. En dat willen we nog steeds. Want we vragen aan al onze burgers om te bezuinigingen en dan zou het raar zijn, als we dat als raadsleden niet zouden doen.

 

Grondexploitatie.

De SP is er zich van bewust dat er risico’s zitten in onze grondexploitatie en wil voorkomen dat we ons rijk gaan rekenen. Daarom stellen we voor om de grondprijs de komende jaren maar met 1 % te laten stijgen.

 

Ozb

Voor de SP is het geen taboe om de ozb (onroerendezaakbelasting) mogelijk te verhogen. Zeker niet als dit betekent dat we hierdoor onze meest kwetsbare burgers kunnen helpen.

 

Wietteelt

De SP Tilburg is al jaren voorstander van gereguleerde wietteelt. En wil dat Tilburg dit nu eens gaat regelen. Dit biedt de oplossing voor de “achterdeur” van de coffeeshops en voor vele problemen en criminaliteit in de stad. Verder moet het zogenaamde “I-criterium” in ieder geval voor Tilburg worden afgeschaft.

 

Gemeentehuis

Binnenkort wordt er een beslissing genomen over de nieuwbouw/verhuizing van het gemeentehuis. Voor de SP is het een belangrijk dat er een goede, veilige werkplek voor de ambtenaren komt. In een duurzaam gebouw ,voor zo min mogelijk kosten.

Doe mee


Meld je aan

Terug naar boven
Doe mee Word lid Contact Normale website