h

Raad onderzoekt integratie in Tilburg

10 februari 2005

Raad onderzoekt integratie in Tilburg

(Brabants Dagblad) Raadsleden gaan de integratie in Tilburg onderzoeken. Een speciale commissie trekt de komende tijd de stad in om met bedrijven en scholen te praten. „We willen horen wat de problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden“, stelt SP-voorman en voorzitter van de commissie J. van den Hout.

De evaluatie van het Tilburgse integratiebeleid ofwel Kleurrijk Tilburg is gestart. Om het huidige integratiebeleid goed te beoordelen, gaat een groep raadsleden met scholen en bedrijven praten over hun ervaringen. Deze tijdelijke commissie Integratie en Participatie zoals de volledige naam luidt, gaat gesprekken voeren met leerkrachten, ouders en leerlingen van zowel basis- als middelbaar onderwijs. En ook met bedrijven in de stad zijn afspraken gemaakt. „We gaan bij bedrijven langs waar veel of juist weinig allochtonen werken“, verduidelijkt voorzitter J. van den Hout.

„We hebben voor deze twee groepen gekozen omdat onderwijs en werk twee belangrijke thema’s zijn in de discussie over integratie.“ De commissie overweegt om later met ’gewone Tilburgers’ over integratie te praten. Van den Hout: „Hoe dit precies vorm moet krijgen, weten we nog niet. Mogelijk nodigen we een paar willekeurige straten uit.“

Commissie-Blok
De tijdelijke commissie is op initiatief van de SP in het leven geroepen. De partij kwam met dit plan na het onderzoek van de landelijke integratiecommissie-Blok. Volgens Van den Hout gaat het niet om een herhaling van het landelijk onderzoek. „Blok keek toch veel meer naar de voorgeschiedenis en dat willen we juist niet doen. We willen de ervaringen horen en concreet oplossingen bedenken.“

De commissie bestaat uit acht raadsleden en wethouder G. Mevis (GroenLinks, minderheden). De wethouder voert zijn ’eigen deel’ van het onderzoek uit. Hij evalueert Kleurrijk Tilburg met de maatschappelijke instellingen en zelforganisaties. Al deze bevindingen moet leiden tot een rapport over multicultureel Tilburg.

Eigen nota VVD
Voor de VVD was de deelname van de wethouder aan de commissie de belangrijkste reden om niet mee te doen aan het integratie-onderzoek. Volgens fractievoorzitter G. Naaijkens druist dit in tegen het duale stelsel. „We hebben weinig zin om door de wethouder op sleeptouw te worden genomen. Zeker omdat het over zo’n belangrijk onderwerp gaat. Nu hebben we onze handen vrij om zelfstandig een standpunt in te nemen. Maar we komen zeker met een eigen nota.“
Het integratiedebat staat gepland voor de maand april. Aan de hand van dit debat wordt het beleid voor de komende jaren vastgesteld.

DE FEITEN

  • De nieuwe Integratie- en Participatienota wordt de opvolger van de nota ’Kleurrijk Tilburg’, die in 2001 werd vastgesteld.
  • Naar aanleiding van de nota ’Kleurrijk Tilburg’ werd de VVD in 2001 uit de coalitie gezet.
  • De parlementaire commissie, onder leiding van VVD’er Blok, bezocht in oktober 2003 ook Tilburg. Ook toen werd er met allerlei mensen en instellingen gesproken over integratie.
  • Het concept-rapport moet in maart al op tafel liggen.

Dossier Integratie

U bent hier