h

IFF moet stoppen met stinken

25 augustus 2005

IFF moet stoppen met stinken

De IFF in Tilburg-Noord is weer steeds meer aan het stinken. Aromawolken drijven steeds vaker over de wijk en zelfs verder. Na jarenlange verbetering lijkt het nu weer de verkeerde kant op te gaan met dit bedrijf. De SP fractie dringt er vandaag bij het college op aan om hier snel onderzoek naar te doen en – samen met de provincie – maatregelen te nemen tegen de toenemende stankoverlast.

IFF moet stoppen met stinken!De afgelopen twee jaar heeft de SP met enige regelmaat, in commissierondvragen of bij milieu of de begrotingsdebatten, naar aanleiding van ons bereikte klachten melding gemaakt van toename van de stankoverlast van IFF, en er bij het college op aangedrongen om hierop onderzoek te doen en wat te ondernemen. Daarop hebben wij niets teruggehoord. Alleen op vragen over nieuwe stankcirkels bij uitbreiding van de productie en het bedrijf (in 2001) hebben we van het college wat extra informatie teruggekregen.

De SP heeft in 1989, door een bezwaarschriftenprocedure tegen de milieuvergunning voor IFF tot en met de Raad van State door te zetten, gewonnen en voor elkaar gekregen dat IFF een compleet afzuig- filtersysteem moest aanleggen. Een forse investering, waarvan de IFF-directie eerder zei dat het bedrijf niet stankvrij gemaakt kon worden. Sindsdien is er alleen maar sprake geweest van geuroverlast ten gevolge van enige ongelukjes of foutjes; structureel was de stank van vroeger in Noord, West en Reeshof eigenlijk weg.

Bij ons wijkbezoek dit voorjaar aan Tilburg West hebben wij weer klachten vernomen, weliswaar niet in die mate dat de situatie vergelijkbaar is met die van jaren geleden, maar toch dat de stank weer steeds hinderlijker en vaker voorkomt. Gisteren kregen we de zoveelste e-mail van een inwoner in Tilburg Noord over stank in zijn wijk, die vroeger ook vaak van soepen, zeep en andere aroma’s en geuren kon meegenieten. Telefonische navraag vandaag op een aantal willekeurige adressen bevestigt de genoemde, nu weer terugkerende klachten.

De SP fractie stelt vandaag de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft u op eerdere verzoeken van de SP navraag of onderzoek gedaan naar klachten over opnieuw optredende stankoverlast van IFF?
  2. Bent u bereid dit alsnog of opnieuw te doen, bij bijv. de provincie en IFF?
  3. Wilt u bij nadere navraag en onderzoek de vraag betrekken, of het zou kunnen zijn dat de na 1990 aangebrachte installaties en biofilters aan vernieuwing toe zijn, of dat deze onvolledig zijn aangepast aan de uitbreiding van de productie?
  4. Bent u bereid om bij IFF en Provincie aan te dringen op maatregelen?

U bent hier