h

Wijkbezoek Trouwlaan, Oerle, Korvel en Sint Anna

18 september 2005

Wijkbezoek Trouwlaan, Oerle, Korvel en Sint Anna

Iedere maand legt de SP een wijkbezoek, zodat wij weten wat er ècht leeft bij de mensen. Deze maand waren de buurtjes Trouwlaan, Oerle, Korvel en Sint Anna aan de beurt. Ook van dit wijkbezoek hebben we weer veel opgestoken en weten we wat we kunnen aanpakken in de raad.

Trouwlaan
In de Zeehelden- en Uitvindersbuurt heeft de SP met bewoners een paar jaar geleden actie gevoerd, tegen de sloop van honderden huizen. Dat hebben we niet gered. We zijn op ons wijkbezoek gaan kijken naar de nieuwbouw die er nu verrijst. Er wordt gebouwd, maar meteen ook weer verder gesloopt. Rond de Trouwlaan staat een aantal woningen leeg en dichtgetimmerd; ze zijn ‘klaar voor de sloop’. Zelfs het goede buurthuis annex peuterspeelzaal waren ze plat aan het gooien. Jammer, het pand stond er nog niet zo lang en kon het nog best mee. Toen we aanbelden bij bewoners in de Trompstraat, Reinier Claeszenstraat en Piet Heinstraat hoorden we hetzelfde van de bewoners terug. Bijna alle bewoners gaven aan het nog steeds een fijne buurt te vinden om in te wonen. Zij hadden liever gezien dat het schooltje en de peuterspeelzaal waren blijven staan en dat het geld dat nu wordt besteed aan nieuwbouw, werd besteed aan renovatie van hun woningen. Dat ze het een fijne buurt vinden blijkt ook wel uit het feit, dat veel bewoners van nog te slopen huizen hebben ingetekend voor de woningen die nu in het eerste sloopstuk herrijzen – de aanpak die de SP indertijd voorstelde.

Sloop van school en peuterspeelzaal

Oerle
In de zijstraatjes tussen de Piet Retiefstraat en de Generaal Smutslaan staan duplexwoningen. Dat zijn woningen die zijn verdeeld in een boven- en een benedenwoning. Jaren geleden wilde de SP'ers op wijkbezoek in Sint AnneTiwos ervan af en liet de boel behoorlijk verslonzen. Se SP heeft daar toen actie gevoerd, en de Tiwos en Gemeente zijn in plaats van slopen begonnen met echte buurtverbetering. De huizen zijn opgeknapt, duplexen worden samengevoegd (vertrekt een bewoner, dan wordt aan de blijvende bewoner voorgelegd of hij of zij wil dat het pand wordt veranderd in één groot woonhuis). Sommige woningen worden verkocht. De huurwoningen zijn gerenoveerd. Alles ziet er veel beter uit, de buurt goed in evenwicht en de buurtbewoners ervaren dit als positief. Als nadeel geeft men aan dat er hard wordt gereden en dat dit gevaarlijk is voor spelende kinderen.

Korvel
Rondom het Rooseveltplein waren de reacties van bewoners bij wie we aanbelden wisselend. Op het Titus Brandsmaplein spraken we een mevrouw die daar al 40 jaar erg tevreden woonde. Haar woning is mooi en goed gerenoveerd. In de Churchillaan is men niet tevreden over het beleid van de woningcorporaties. Rond de Montgommerylaan was men zeer tevreden over de woonomgeving, al vreesde men dat de samenstelling van de wijk aan het veranderen was waardoor het risico er in zit dat het een zogenaamde 'zwarte wijk' gaat worden.

Sint Anna
Parkeren in de Meelstraat, geen nieuw probleem...Bewoners van de wijk Sint Anna kaarten vrijwel dezelfde problemen aan. De buurt is erg onveilig. Veel inbraken in auto’s en huizen. Men ziet graag preventief meer (wijk-)agenten op straat. Bovendien is er een parkeerprobleem. Teveel auto’s voor te kleine straatjes, al helemaal op zaterdag, als mensen die naar de stad gaan daar parkeren. Plannen voor het fietspad door de Capucijnenstraat zou dit alleen maar verergeren. Toch is het niet alleen kommer en kwel in Sint Anna; we hebben ook heel tevreden mensen gesproken.

Openbare eindbijeenkomst Mattheushof
De openbare eindbijeenkomst werd goed bezocht. Problemen die hier werden aangegeven, waren de veiligheid rondom de Churchillaan en in de wijk Sint Anna. Zowel op het gebied van drugsoverlast, als qua inbraken. De wijkagent zou actiever moeten optreden.

Openbare bijeenkomst in het Frater Mattheushof

Bewoners gaven aan dat een fietspad over de Capucijnenstraat de wijk zeer moeilijk toegankelijk zou maken; er is al veel eenrichtingsverkeer. Bovendien zou dit het parkeerprobleem vergroten. Duidelijk moet worden of er nog wel bestemmingsverkeer door de Capucijnenstraat mag als het fietspad wordt aangelegd.

Rashid test het straatmeubulairVoor wat betreft het parkeerprobleem gaf één van de aanwezigen een voorbeeld van een binnenterrein in de buurt, waar door bewoners een hek voor is gezet. Dit werkt goed. Een hek is toch een obstakel voor mensen die slecht willen. De gemeente zou meer van die binnenterreinen moeten afsluiten.

U bent hier