h

In debat met Mark Rutte over het onderwijs

18 oktober 2005

In debat met Mark Rutte over het onderwijs

TILBURG - Maandag 10 oktober 2005 om 20:00 uur was er een debat met staatssecretaris Rutte van OCW. Het debat was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Voor ROOD was Marjolein Buijssen gevraagd bij het debat aanwezig te zijn, zodat er ook een links geluid te horen was. De opkomst was hoog; een man of 40, waarvan zo’n 50% JOVD-leden, was naar de Grote Schouw gekomen; voor ROOD een mooie gelegenheid haar standpunt duidelijk te maken!

Marjolein Buijssen, ROODHet eerste onderwerp was het voorstel om bij wet op te nemen dat plagiaat bij een afstudeerscriptie leidt tot volledige uitsluiting voor die studierichting en opnieuw afstuderen dus geen mogelijkheid meer is. Dit plan leidde bij nagenoeg iedereen tot verbolgen reacties. Enerzijds omdat niet duidelijk was wat nu precies onder plagiaat verstaan werd (een hele scriptie overschrijven is iets anders dan een bron vergeten te vermelden), anderzijds omdat om een spectrum van redenen wordt overgegaan tot plagiaat. Marjolein Buijssen stelde daarop dat “in een land waar ministers blunder op blunder begaan, een keer sorry zeggen en vervolgens gewoon mogen blijven zitten, een student ook best een tweede kans gegeven mag worden!” Waarop een luid applaus uit de zaal volgde… Het eerste applaus van de avond was voor ROOD.

Daarna ging het onderwerp over op de Bachelor-Masterstructuur. Nog maar op enkele plaatsen is de bama-structuur fatsoenlijk ingevoerd en wordt er inderdaad geprobeerd in de bachelor in de breedte op te leiden en in de master vervolgens de diepte in te gaan. Maar al te vaak is het oude doctoraalprogramma opgeknipt in twee stukken en is het dus ook nauwelijks mogelijk om een andere master te kiezen dan die door de universiteit aangeboden wordt. Rutte, of Mark zoals hij liefkozend door de JOVD’ers genoemd werd, verdedigde zich door aan te geven dat zo’n verandering enkele jaren nodig heeft om goed doorgevoerd te worden. Op de vraag waarom er geen echte Amerikaanse bama-structuur ingevoerd is, waarbij de student een min of meer vrije keuze voor een vakkenpakket heeft, zei Rutte dat dat weer niet ten goede komt aan de onderwijskwaliteit. Maar Mark, wat wil je nu eigenlijk?

Mark Rutte, staatssecretaris onderwijs (VVD)Vervolgens werd het onderwerp van de leerrechten behandeld. Rutte wil dat elke student een “rugzakje” meekrijgt waarmee hij één bachelor en één master kan doen. Over dit hele traject kan de student de hele studieduur doen plus anderhalf jaar (in de meeste gevallen dus 3 jaar bachelor, 1 jaar master plus 1,5 jaar uitloop). Na die 5,5 jaar gaat het collegegeld drastisch omhoog voor de student. Het belangrijkste commentaar hierop, uit JOVD-hoek, was dat er zodoende geen ruimte was voor activiteiten naast de studie, bijvoorbeeld deelname aan studentenverenigingen. Ook was er zo nauwelijks ruimte om na het HBO nog een WO-master te volgen. Rutte wil hiervoor 2 jaar studierechten geven, maar zo’n master duurt inclusief pre-master of schakeljaar sowieso twee jaar. Rutte verdedigde zich door te zeggen dat dit een zaak is van HBO-instellingen en universiteiten, die de studie beter op elkaar moeten laten aansluiten. Bovendien moest je dan maar kiezen voor een master waar de aansluiting met je vorige opleiding beter was en de pre-master niet nodig was, ergo, voor een master op een universiteit waar je HBO-instelling afspraken mee heeft. Wat blijft er dan over van die hele keuzevrijheid? Waar ROOD zich verder vooral druk om maakte is de financiering van de studie. De studiebeurs die de student nu krijgt is simpelweg niet genoeg om én een studie én de boeken te bekostigen én in levensonderhoud te voorzien. Een ROOD-lid ondervond dit aan den lijve en moest in de bibliotheek leren omdat ze simpelweg geen geld had voor de boeken! Hierop had Rutte nauwelijks een antwoord.

Ten slotte was er nog ruimte voor vragen uit de zaal. Iemand van ROOD vroeg zich af waarom er nog steeds geen OV-kaart voor MBO-leerlingen onder de 18 is. Deze moeten vaak best een stuk reizen, maar moeten dit zelf betalen. HBO-leerlingen van onder de 18 krijgen echter wel een OV-kaart. Was er binnenkort geen ruimte voor zo’n OV-kaart voor MBO’ers? Rutte was hier duidelijk in: “Nee!” Over het waarom tasten wij nog steeds in het duister.

Het was een interessante avond. ROOD was duidelijk aanwezig geweest en had zich goed staande weten te houden tussen de JOVD’ers. Tegelijkertijd bleek Rutte ook uit eigen VVD-hoek enig commentaar te krijgen. De avond was voor ROOD geslaagd en zodoende een mooi begin voor een ROODe herfst in Tilburg!

ROOD-pagina

U bent hier