h

Algemene Beschouwingen SP

7 november 2005

Algemene Beschouwingen SP

Vandaag en morgen vergadert de gemeenteraad over de begroting voor 2006. Fracties geven hun 'algemene beschouwing' over Tilburg, de toekomst en de begroting. Daarnaast worden er voorstellen ingediend om de begroting op sommige punten te veranderen. Hieronder lees je de algemene beschouwingen van de SP fractie, en hier vindt je al onze ingediende voorstellen.

"Deze begroting is niet wat het lijkt. Maar, zult u zeggen, hij klopt toch? En hij sluit! Ja dat klopt, hij klopt als een zwerende vinger en hij sluit mensen uit.

Niet alleen staat een belangrijk deel van de Tilburgse toekomst niet in deze begroting, ook de kostbare blunders uit deze bijna voorbije collegeperiode zijn feilloos weggepoetst.

Begroting Tilburg 2006Aan het einde van een regeerperiode – en voor sommige partijen een definitief einde - zou het aardig zijn eens een rekening te zien van wat dit college ons zoal gekost heeft en waar we dus linksom of rechtsom nog steeds voor betalen. Zoals die design-bushokjes langs een slecht geplande OV-route, zoals het gestuntel met WillemII, Het Gebouw, Attak, het RIO, failliete reïntegratiebedrijven, de roemruchte Chinese keien, snoepreisjes van onze wethouders, huursubsidie aan onze burgemeester, de overbodige ambtenaren die we maar niet kwijtraken of de afvalbakken in dit stadhuis, en die laatste twee zouden toch goed te combineren zouden moeten zijn.

En aan het begin van een nieuwe begrotingsronde zou het ook aardig zijn eens te zien wat we in de toekomst allemaal nog moeten gaan betalen, om dat eens integraal te kunnen afwegen. Zoals de inmiddels al fabelachtig oplopende tekorten op het Pieter Vreedeplein. En als dat maar enigszins model mag staan voor de toekomst van dat hele gebied, en waarom niet, de bodemloze put van de Heuvel, het station, de brug over de Piushaven, de Cityring en alle straten die daar op uitkomen maar nog niet eens in kaart gebracht zijn.

Maar dat staat dus er allemaal niet in. Dus ik vraag u, hoe integraal is onze afweging vandaag in hemelsnaam?

 de stedelijke woestijnen van Nederlandkinderen groeien op in een wijk als de Reeshof en dan vinden wij het vreemd als dat rare jongeren worden. In een wijk van zo’n veertigduizend Tilburgers kun je geen kant op. Je kunt er amper uit, en daarbinnen is geen donder te beleven, helemaal niets, en dat wordt voorlopig ook niet veel beter. Op basisscholen in de Reeshof merken ze dat dagelijks, zien ze de gevolgen van opgroeien in zo’n ruimtelijk, cultureel en sociaal volstrekt desolaat landschap. Dit college probeert dat tij te keren door meer agenten dan jongerenwerkers in de wijk te laten rondlopen. Agenten zijn nodig, maar voorkómen is beter.

De meeste van die jongeren, zoals in heel Tilburg, gaan uiteindelijk naar het VMBO, het meest ondergeschoven kindje uit onderwijsland. Maar voor een praktische leerweg, wat wij nog kennen als de LTS, is amper plek. Het aanbod is te klein en te geconcentreerd, waardoor velen een theoretische opleiding gaan volgen die niet bij hen past. Niet zelden haken zij dan ook af voordat ze een diploma hebben. Naast de beperkte beschikbaarheid VMBO Techniekvan praktische opleidingen en stageplaatsen, is de keuze voor een zo’n leerweg ook niet meer hip, snel of modern. Tilburg draagt aan die beeldvorming zijn steentje bij met de nadruk op hoger onderwijs en high-tech werkgelegenheid. Ook scholen zien liever succesvolle theoretici afstuderen dan LTS’ers. Het bedrijfsleven vindt dat we jongeren moeten opleiden voor de banen die zij aanbieden. Maar niet iedereen is in de wieg gelegd voor ICT’er of verzekeringsagent, daar zijn grenzen aan. Als we die niet respecteren lopen we daar uiteindelijk keihard tegenaan.

Jongeren die wél een technische opleiding kiezen komen in Tilburg steeds moeilijker aan de bak. Een stageplek vinden is al een hele opgave, en na school werk vinden nog veel meer. Wat rest is een onzeker bestaan, flexibele baantjes, tijdelijke klusjes, de concurrentie van lage-lonenlanden voortdurend als hete adem in je nek en uiteindelijk een uitkering en steeds minder uitzicht.

Aantal huisuitzetting neemt toeDeze mensen, sowieso steeds meer mensen, wachten maanden en jaren op een geschikte betaalbare woning en dan nog zijn zij een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan huisvesting. Het aantal huisuitzetting door huurachterstanden neemt elk jaar toe. Burgers zien hun maandelijkse lasten stijgen door energieprijzen en zorgverzekeringen. Die staan niet in deze begroting, maar wel in die van de Tilburgse huishoudens.

Dit is een sluitende begroting en deze mensen hebben daar steeds minder een plek in, zij zijn het die uiteindelijk uitgesloten worden. De zaken die níet in deze begroting staan kloppen ook, en ze blijven kloppen, als een zwerende vinger.

Gaan wij dat de komende twee dagen veranderen. Nee, dat gaat niet lukken. Zo integraal is de afweging in deze dagen namelijk niet, wel lullen wel veel, maar we hebben het maar over een heel klein stukje van de werkelijkheid. Zeker, wij hebben voorstellen, moties en amendementen. En eind deze week zal de SP een eigen werkgelegenheidsplan presenteren. Maar vandaag en morgen en deze week zullen we Tilburg niet ingrijpend veranderen en de overige fracties trouwens evenmin.

Daar is meer voor nodig. Daar is écht ander beleid voor nodig, meer dan het amenderen van deze beperkte begroting. Zonder progressief college zal dat niet lukken. Ik had een motie voorbereid met de zetelverdeling van ná 7 maart, maar Paul zei dat dat niet mocht, dat we daar eerst de verkiezingen voor af moesten wachten. Maar u begrijpt, ik kan haast niet wachten. Wij zullen deze begroting amenderen, maar we zullen er uiteindelijk ook niet meer akkoord gaan. Niet omdat we niet genoeg voorstellen hebben over hoe het anders moet, integendeel, maar omdat we er teveel hebben, omdat we daarom nu een beetje geduld moeten hebben, omdat het straks allemaal anders wordt."

Lees de SP voorstellen begroting 2006
Luister naar het webradio-verslag
Lees over de uitkomsten
Raad staat miljoenen af aan college (Brabants Dagblad, 9 november 2005)

U bent hier