h

Gemeentebegroting slecht nieuws voor Tilburgers

9 november 2005

Gemeentebegroting slecht nieuws voor Tilburgers

Gisteren nam de gemeenteraad na twee dagen vergaderen de begroting voor 2006 aan, met weinig goed nieuws voor gewone Tilburgers. Veel geld gaat naar wegen, parkeergarages en de binnenstad. Van de beloftes om meer naar de buurten en wijken van Tilburg te doen is sinds de vorige verkiezingen al niets meer vernomen. De Cityring kreeg opnieuw ruim baan.

De verhoging van de hondenbelasting gaat niet door. Tot zover het goede nieuws uit het stadhuis. Wel werd een voorstel door PvdA, CDA en TOP aangenomen om twee miljoen kostbare euro’s te gebruiken om de Ringbanen op te knappen. Geen van de woordvoerders kon aantonen dat de Ringbanen er zo slecht bij liggen, maar het was een prestigekwestie geworden en het voorstel moest en zou dus in stemming komen. Samen hebben deze drie partijen de kleinst mogelijke meerderheid. Voor 2 miljoen euro kan 2,5 kilometer wegdek worden opgekalefaterd…

Maar de Reeshof krijgt geen geld voor een cultureel centrum, dansvoorziening RAZ krijgt niet voldoende geld voor haar huisvesting en er wordt geen extra geld gereserveerd voor de invoering van de nieuwe zorgwet WMO.

Met eveneens een kleine meerderheid haalde het voorstel de eindstreep om mogelijk gezichtsscanpasjes in te voeren bij de zwembaden en als dat bevalt in de rest van de stad (o.a. horeca).

Het SP voorstel om stoplichten voor voetgangers en fietsers langer op groen te zetten werd gesteund door de raad, voorstellen over rampenbestrijding, woningbouw, bedrijfsvervoersplannen en sollicitatieverplichtingen voor ex-wethouder werden door het college overgenomen of toegezegd, maar belangrijkere moties haalden het niet. Voorstellen om de onroerend zaakbelasting, de gemeentelijke heffingen en de rioolrechten eerlijker te verdelen (de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten) werden afgekeurd, de bezuinigingen op de maatschappelijke opvang mochten van de raad gewoon doorgaan en ook de SP motie om werk te maken van het huisartsentekort was volgens de meerderheid niet nodig.

De begroting trok veel geld uit voor de aanleg van de Cityring, maar de raad vond het niet nodig de echte planning en financiering duidelijk in beeld te brengen. Ook de tekorten door blunders op het Pieter Vreedeplein behoefden volgens een ruime meerderheid geen toelichting.

De algemene beschouwingen van de SP
De SP voorstellen
Raad staat miljoenen af aan college (Brabants Dagblad)

U bent hier