h

Vliegtuigwrak behouden voor Tilburg

2 november 2005

Vliegtuigwrak behouden voor Tilburg

De SP fractie vraagt vandaag aan het college van Tilburg om het vliegtuigwrak uit de tweede wereldoorlog dat geborgen wordt aan de Schepersdijk, zo voorzichtig mogelijk boven te halen, te reconstrueren en permanent ten toon te stellen in de stad.

Het gebeurd niet zo vaak dat in Tilburg een heel vliegtuig wordt gevonden dat er tijdens de tweede wereldoorlog is neergestort. Volgens de SP fractie moet deze vondst dan ook zorgvuldig worden gekoesterd. Nog maar weinig in de stad herinnert zo concreet aan het verleden van ’40-’45.

Het college zou de mogelijkheid moeten overwegen om van de reconstructie van dit vliegtuig een project te maken voor werkloze jongeren of jongeren die momenteel in Tilburg een technische opleiding volgen. Zo zijn deze mensen op een leuke en zinvolle manier bezig met hun vak of hun interesse, en wordt tevens een bijdrage geleverd aan het behouden van dit stukje historie van Tilburg.

Op andere plaatsen in Nederland worden dergelijke projecten al uitgevoerd. Hoewel elke vergelijking mank gaat, is de reconstructie van een VOC-schip in Amsterdam hiervoor een voorbeeld. Het ‘Tilburgse vliegtuig’ is mogelijk ernstig aangetast door de lange tijd dat het onder de grond heeft gelegen, maar dat maakt reconstructie met moderne materialen juist tot een mooie uitdaging. Bovendien, het ding hoeft niet meer te kunnen vliegen…

Een voor de hand liggende plaats om dit ‘monument’ te plaatsen is het bedrijventerrein Vossenberg-Oost, als dat straks klaar is.

Messerschmitt

’Staartstuk van Duitse jager lag snel in smeltoven’ 16 november 2005 (Brabants Dagblad)
Wrak van Messerschmitt uit oorlog al bijna blootgelegd, 18 november 2005 (Brabants Dagblad)

U bent hier