h

Beleidsverantwoording: doelen, resultaten en flauwekul

12 april 2006

Beleidsverantwoording: doelen, resultaten en flauwekul

Op maandag 10 april behandelde de gemeenteraad de zogenaamde beleidsverantwoording. Daarin dient het college duidelijk te maken of ze hun doelen gehaald hebben. Echter, het bleek één grote flauwekul te zijn: vergelijkingen met vorige jaren werden onmogelijk gemaakt. Het geld dat overbleef van 2005 (ruim vijf miljoen) werd allemaal aan de Cityring besteed, door een ‘vergissing’ bij de stemming.

Dit ruikt naar flauwekul...Het afleggen van verantwoording door het college is toch al niet het sterkste punt in Tilburg. Maar dit jaar werd het zo goed als onmogelijk gemaakt. In het 150-pagina’s dikke boek stonden amper doelstellingen gemeld, waren nauwelijks cijfers van vorige jaren opgenomen en werd vaak geen resultaat vermeld. Op die manier kan de raad helemaal niet bepalen of de gemeentelijke doelen behaald zijn of niet. De SP diende dan ook een motie in om dat in de toekomst radicaal te verbeteren, dit voorstel werd gesteund door een meerderheid in de raad.

De fractie legde de nadruk op enkele verontrustende cijfers die nog wél vindbaar waren. Over 53 procent ouderen die eenzaam wonen, over een meerderheid van Tilburgers (autochtoon én allochtoon) die vind dat er te veel buitenlanders in de stad wonen, over de terugloop bij het bezoek aan podia, de lamlendigheid van het college om verloedering in de stad aan te pakken, het bouwen van kantoren voor nog meer leegstand en het niet aanpakken van de echte woningnood. Luister hier naar de toespraak (mp3).

Ook werd in deze vergadering bepaald wat er moest gebeuren met de vijf miljoen euro die over is gebleven van vorig jaar. Het college stelde voor die volledig in de zogenaamde RGI te stoppen, het potje waaruit straks de Cityring betaald gaat worden. De SP wilden dat geld liever even bewaren totdat het regeerakkoord van het nieuwe college bekend is, over drie weken. Want dan zou wel eens kunnen blijken dat we dat geld hard nodig hebben voor armoedebeleid of werkgelegenheid. Dit voorstel haalde geen meerderheid.

Webradio Tomaat

U bent hier