h

Nieuwe coalitie zwak van start

26 april 2006

Nieuwe coalitie zwak van start

Gisteren werd het ‘nieuwe’ college geïnstalleerd en behandelde de gemeenteraad hun Algemeen Beleidsplan (ABC). Twee keer een teleurstelling en op het eind nog een relletje om niks, al met al een zwakke start voor de nieuwe coalitie.

“Het ABC kent amper concrete doelen en geen enkele aansprekende ambitie. Dit is geen beleidsplan!”, aldus de SP fractie gisteren in de raad. Voortzetting van het oude beleid is volgens de coalitiepartijen het belangrijkste uitgangspunt. En dat was te merken: geen armoedeplan, geen werkgelegenheidsplan, geen visie op zorg, geen flauw idee waar het geld allemaal vandaan moet komen en het herkauwen van oude notities over wonen, cultuur en verkeer. Alleen het gratis openbaar vervoer voor 55-plussers is min of meer nieuw, maar dat werd gebracht zonder ook maar één analyse waarom juist deze maatregel zinvol zou zijn.

Moties die opriepen hun plannen te verduidelijken verdwenen in de prullenbak. Door het volledig ontbreken van een plan over waarop wel of niet bezuinigd zou moeten worden kon deze ABC-behandeling ook geen boodschap meegeven aan het college voor invulling van de begroting. “Elk jaar geeft de raad ‘wensen’ voor de begroting aan bij behandeling van de perspectiefnota. In een verkiezingsjaar moet dat via het Beleidsplan, maar daar was gisteren dus geen enkele sprake van”.

In het ABC staat geen woord over emancipatiebeleid of ideeën over dierenwelzijn, terwijl voor beide beleidsterreinen een speciale wethouder is geïnstalleerd. Met name GroenLinks keerde zich fel tegen het SP voorstel om wél iets in het ABC op te nemen over emancipatie. Deze partij sprak zich gisteren bovendien uit vóór de mogelijke bouw van een nieuw stadhuis in de Spoorzone, iets waar zij zich vorig jaar nog tegen verzette. “GroenLinks is in dit college echt definitief de weg kwijt”, aldus SP fractievoorzitter Van den Hout.

Het einde van de vergadering eindigde in een relletje om niks. Smolders had het woord ‘fraude’ in de mond genomen over de wachtgelden die ex-raadsleden ten onrechte hadden gekregen. De SP verdedigde het recht om vrijuit te spreken in de raad en vindt trouwens ook dat het uitkeren van geld tégen de wet in gewoon fraude is.

Lees de SP inbreng en de moties

U bent hier