Participatievoorstellen SP vallen goed én slecht
Participatievoorstellen SP vallen goed én slecht
De raadscommissie Modern Bestuur ging maandag zonder wanklank akkoord met het instellen van een werkgroepje onder leiding van SP fractievoorzitter Johan van den Hout, om te komen tot een burgervragenuurtje waarbij burgers in de gemeenteraad hún politieke vragen en wensen voor het voetlicht kunnen brengen. Ook het initiatiefvoorstel kinderparticipatie kon rekenen op een ruime meerderheid. De buurtparticipatie die de SP voorstelde ging velen echter te ver.
Een werkgroep van raadsleden gaat zich buigen over hoe zo’n burgervragenuurtje ingevuld kan worden. De uiteindelijke bedoeling is dat burgers een mogelijkheid krijgen om politieke onderwerpen in de raad zelf aan te kaarten.
Roos van Esch, sociaal-cultureel werkster in buurthuis Jeruzalem en begeleidster van de kinderraad in Koningshaven, sprak in op het agendapunt ‘Kinderparticipatie’. Haar pleidooi voor meer inspraak door kinderen over hun eigen leefomgeving en de speelse manier waarop dat kan worden vormgegeven, werd gedeeld door een ruime meerderheid. Ook wethouder Moorman (PvdA) kon zich goed vinden in het SP initiatiefvoorstel. Zij komt in de loop van het jaar met een concreet voorstel. Kijk hier naar een video-impressie van deze behandeling (wmv, 54mb).
De discussie over het voorstel ‘Buurtparticipatie’ ontaarde in een bureaucratisch gevecht over werkgroepen en commissies waar geen touw meer aan vast te knopen was. Met name de vraag van verschillende partijen om eerst een ‘samenhangende visie op participatie’ te ontwikkelen smoorde het initiatief in de kiem. Van den Hout: “Er zitten 10 partijen in deze raad. Als we moeten wachten op één visie die iedereen kan onderschrijven zijn we honderd jaar verder. Hier ligt een concreet voorstel, zeg daar gewoon ja of nee tegen! De SP heeft geen behoefte aan weer een nieuwe ‘nota’, maar aan concrete stappen om Tilburgers meer macht te geven over de inrichting van hun eigen omgeving”. Buurtbewoners die én de volledige zeggenschap én het bijbehorende budget zouden krijgen om zelf te beslissen over aanleg en onderhoud van wegen, stoepen en groenvoorzieningen, was voor de meeste partijen een stap te ver.
Voorstel Burgervragenuurtje
Voorstel Kinderparticipatie
Voorstel Buurtparticipatie
Video Kinderparticipatie (wmv, 54mb)