h

Binnenmilieu scholen snel aanpakken

29 juni 2006

Binnenmilieu scholen snel aanpakken

Vorige maand verschenen de uitkomsten van onderzoek naar de kwaliteit van het binnenmilieu op basisscholen, uitgevoerd door overheidsagentschap SenterNovem in opdracht van het ministerie van VROM. Uit dit onderzoek bleek dat het binnenklimaat op ruim tachtig procent van de scholen in Nederland niet voldoet aan de minimale eisen. De SP fractie roept het college vandaag op om de situatie in Tilburg in kaart te brengen en het vervuilde binnenmilieu in scholen snel aan te pakken.

Met name de gemiddelde CO2-waarde ligt in de gemiddelde schoolklas viermaal hoger dan maximaal is toegestaan. Dagelijks zijn er in Nederland 2.000 leraren en 20.000 leerlingen ziek als gevolg van het slechte binnenmilieu in de klas. Volgens de GGD is het zeer aannemelijk dat leerlingen astma oplopen als gevolg van het slechte leefmilieu in klaslokalen.

SP raadsleden Slegers en Buijssen willen van het college weten hoe de situatie op Tilburgse scholen is: “En als het college dat niet weet, zou daar snel onderzoek naar gedaan moeten worden”. Verder dringen beide raadsleden er bij het college op aan om op korte termijn maatregelen te nemen om het binnenmilieu in de Tilburgse klaslokalen te verbeteren of scholen hierin te ondersteunen.

Ook bij renovatie- en nieuwbouwaanvragen van schoolbesturen zou rekening gehouden moeten worden met het binnenmilieu: “Naast ruimtegebrek, achterstallig onderhoud en aanpassingen in verband met de wettelijke verplichtingen, moet ook gekeken worden naar de verminderingen van het gebouwgebonden energieverbruik of de verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden zoals binnenlucht, temperatuur, verlichting en akoestiek. Zaken als binnenmilieu en energieprestaties moeten voortaan ook prioriteit krijgen bij renovatie en nieuwbouw van Tilburgse scholen”, aldus de SP fractie.

www.frissescholen.nl

U bent hier