h

Coalitie maakt farce van Cityring-debat

22 juni 2006

Coalitie maakt farce van Cityring-debat

Gisteren ‘debateerde’ de raadscommissie Fysiek over het initiatiefvoorstel voor de Cityring van SP, LST en VVD. Maar het werd één grote farce. Met geen enkel woord gingen de coalitiepartijen in op de inhoud of de argumenten van het voorstel. Verdachtmakingen en persoonlijke aanvallen voerden de boventoon. Opnieuw een beschamende vertoning.

Toen de oppositiepartijen een maand geleden hun initiatiefvoorstel indienden benadrukte met name PvdA, CDA en GroenLinks het belang van een objectieve onderbouwing daarvan. Daarop lieten de indieners hun voorstel doorrekenen door Goudappel Coffeng, hetzelfde bureau dat de Cityringplannen van de gemeente doorrekende. Om elke discussie over de betrouwbaarheid van de cijfers te voorkómen werd exact hetzelfde rekenmodel gebruikt, zodat de cijfers van beide plannen volkomen vergelijkbaar zouden zijn.

Toen SP, LST en VVD die cijfers vorige week publiceerden reageerde het college en de coalitiepartijen nog voorzichtig. ‘Als die cijfers kloppen, heeft het college wat uit te leggen’, stelde PvdA-leider Van Griensven. GroenLinks-raadslid Oerlemans liet weten dat bij aanwijzingen dat het milieu in het initiatiefvoorstel beter uit de bus zou komen dan in het Cityringplan, hij zijn bedenkingen over dat laatste zou uiten. Gisteren maakten zij dat echter alles behalve waar.

Onmiddellijk werden de oppositiepartijen verdacht gemaakt en beschuldigd van het ‘goochelen met cijfers’ en het trekken van ‘leugenachtige conclusies’. De cijfers en de inhoud van het voorstel werden voorst op geen enkele manier meer betrokken bij het debat, dat vooral bestond uit persoonlijke aanvallen op de oppositiepartijen en hun samenwerkingsverband.

Zowel PvdA als CDA betoogden dat er inmiddels ‘geen belangrijke weerstand meer was tegen de Cityring’ en dat middenstanders en bewoners van de binnenstad zich achter het collegevoorstel hadden geschaard. Wethouder Aarts hield vol dat eventueel verzet tegen haar plan vooral te wijten was aan de negatieve beeldvorming over de Cityring: ‘Mensen snappen het gewoon niet’.

Tilburg bananenrepubliek...Het feit dat volgens de coalitie ‘al 23 jaar wordt gepraat over de Heuvel’ bleek voor de coalitie een argument te zijn dat denken nu te stoppen en de spa in de grond te steken. ‘Als we nu nog het Cityringplan ter discussie stellen lijken we wel een bananenrepubliek’, aldus PvdA-woordvoerster De Wyer. Maar Tilburg praat al veel langer over de Heuvel dan 23 jaar, en dat is nog geen reden om nu niet meer te willen nadenken. Ook de eenmansfracties van TVP, TOP en AB sloten zich aan bij het argument dat ‘opnieuw nadenken over de Cityring ondemocratisch zou zijn’.

Als de gemeenteraad aanstaande maandag het initiatiefvoorstel naar de prullenbak stuurt, bestaat opnieuw de mogelijkheid dat over dit onderwerp een referendum wordt aangevraagd. ‘Als de raad niet wil nadenken, laat dan maar de gewone Tilburgers zich uitspreken’, aldus de indieners van het initiatiefvoorstel.

Reageer op dit artikel
Web TV, fragmenten van het debat
Het initiatiefvoorstel
De cijfers

U bent hier