Wereld Delen – Geanimeerd debat over de strijd tegen honger en armoede
Wereld Delen – Geanimeerd debat over de strijd tegen honger en armoede
Tientallen belangstellenden bezochten dinsdagavond 30 mei de UvT, om daar het debat Wereld Delen bij te wonen. Het Wetenschappelijk Bureau van de SP organiseert een serie van deze debatten in universiteitssteden door heel Nederland in samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties.
Hans van Heijningen, algemeen secretaris van de SP, trapte af met een uiteenzetting over de ongelijke verdeling in de wereld. In véél te veel landen is honger, armoede, gebrek aan medische zorg en onderwijs. Vanuit de rijke landen wordt geld gegeven, maar de bevolking ziet daar zelf bar weinig van terug. Het land heeft het te druk met het afbetalen van schulden. Die schulden zouden moeten worden kwijtgescholden, zodat het land kan gaan bouwen, kan gaan investeren in zichzelf. Het potje ‘ontwikkelingsgeld’ wordt bovendien door onze regering voor de meest onlogische dingen gebruikt, waardoor het bedrag dàt de landen bereikt, minimaal is. Er kan een hoop worden verbeterd, als er maar de juiste prioriteiten worden gesteld!
Burghard Ilge, medewerker ontwikkelingssamenwerking en handel bij de organisatie Both Ends, legde in zijn verhaal de nadruk op de rol die de WTO in dit geheel speelt. Ook gaf hij een toelichting op de Economic Partnership Agreements (EPA’s), vrijhandelsverdragen die EU-landen willen afsluiten met hun voormalige koloniën. De correctheid van EPA’s valt te betwijfelen, zo geeft Burghard aan. Is het wel zo dat een land zich op sociaal-economisch gebied ontwikkelt als je de grenzen opent? Of verergert ongelijkheid, armoede en honger er juist door?
Tijdens het debat met het publiek werden verschillende vragen beantwoord en ontstond er een levendige discussie. Of het nu ging over ‘hoe kunnen we de ontwikkelingslanden helpen hun producten tòch te laten voldoen aan onze eisen zodat ze kunnen exporteren’ of over het geneuzel over percentages ontwikkelingshulp dat bijna in het niet valt bij de schulden van bepaalde landen.
Both Ends doet al jaren zijn best om verslagen van Europees niveau hierover openbaar te krijgen. Dat lukt niet. Belangrijke zaken worden gedelete in wat de burgers zien. Niemand van de betrokkenen wilde kwijt wat er stond, uit angst zijn baan te verliezen. Wat wèl iemand kwijt wilde, was: “Tja, als ze dat lezen, gaan ze niet meer door met die EPA’s, en dat kan natuurlijk niet!” Daaruit blijkt nog maar eens dat belangen in handel zo verstrengeld zijn, dat het belang van de mens helaas naar de achtergrond verdwijnt.
Stop EU-ACS vrijhandelsovereenkomsten
Slaven om de leiders te verrijken
Doe mee aan de essay-wedstrijd