h

Gezichtsscanpasjes, schriftelijke vragen

6 juli 2006

Gezichtsscanpasjes, schriftelijke vragen

Naar aanleiding van de door het college voorgenomen maatregelen m.b.t. de Tilburgse zwembaden en het ijssportcentrum, stelde de SP fractie de volgende vragen:

1. Heeft u het onderzoek naar de mogelijkheden van invoering van een gezichtsscan in de Tilburgse accommodaties, dat volgens uw persbericht positief is afgerond, al naar de raad gestuurd? Zo nee, waarom niet en zou u dat alsnog willen doen?

2. Bent u het met ons eens dat, gezien het karakter van deze maatregelen en de talloze onbeantwoorde vragen die gesteld werden maar onbeantwoord bleven na uw aankondiging met het onderzoek naar haalbaarheid van dit systeem te starten, het onderzoek en uw voornemen eerst besproken hadden moeten worden in de commissie Modern Bestuur? Zo nee, waarom niet?

3. Op 11 oktober 2005 stelde de SP fractie 19 schriftelijke vragen over het gezichtsscanpasjessysteem, met de vraag die mee te nemen in uw onderzoek. Is dat gebeurd? Zouden wij dat dan mogen zien? Zo nee, waarom niet?

4. Valt het ophangen van toezichtscamera's en het invoeren van een gezichtsscan onder de verantwoordelijkheid van de wethouder sportzaken of onder de burgemeester, die handhaving in zijn portefeuille heeft? Vallen camera's in kroegen dan weer onder de horeca-wethouder?

5. Wat zijn de consequenties van uw voorgestelde maatregelen voor de toegangsprijzen van de accommodaties en voor de begroting?

6. Welke persoonsgegevens die door de maatregelen worden verkregen of geregistreerd worden wel of niet aan elkaar of andere systemen gekoppeld? Wie ziet daar op toe?

7. Leidt ontzegging van de toegang in het ene zwembad tot ontzegging in de andere baden en het ijssportcentrum of andere accommodaties

8. Jongeren die verwijderd worden, worden 'geregistreerd': waar en door wie en met welke aantekening worden die geregistreerd en hoe lang blijft die registratie bestaan?

9. Wie bepaalt deze maatregelen, hoe lang gelden die en/of wanneer of waarom worden die weer opgeheven?

10. Kan bezwaar worden gemaakt tegen het nemen van deze maatregelen?

11. Kan bezwaar worden gemaakt tegen het opheffen van deze maatregelen?

12. Zijn er nog andere 'strafmaatregelen' mogelijk behalve ontzegging van de toegang?

13. Worden de 29 camera's in zwembad Stappegoor live bekeken of alleen gebruikt om eventuele verdachten achteraf te identificeren? Wie gaat die beelden bekijken?

14. Bent u voornemens ook camera's op te hangen in de kleedhokjes? Zo nee, waarom neemt u dan niet op z'n minst de maatregel om jongens / heren en meisjes / dames kleedkamers te scheiden?

15. De wethouder sportzaken stelt in het persbericht dat 'we al ontzettend veel doen'. Maar als de problemen in Stappegoor zich steeds voordoen in de zogenaamde grot en in de kleedhokjes, wat is er met betrekking tot deze plekken dan inmiddels gebeurd, voor invoering van de nu genomen maatregelen?

16. Zou het systeem van passe-partoutes, gezichtsscans, vingerafdrukken en registratie hebben voorkomen dat de ettertjes uit Rotterdam vorige maand het zwembad Stappegoor waren binnengekomen?

17. U stelt dat een systeem van jeugdpasse-partoutes wordt ingevoerd, waardoor 'het sporten makkelijker wordt'. Wat bedoelt u daarmee? Waar gaat die passe-partout voor gelden behalve voor de zwembaden en het ijssportcentrum, en hoe wordt daardoor het sporten makkelijker gemaakt?

18. U stelt dat een systeem van jeugdpasse-partoutes wordt ingevoerd, waardoor 'registratie van de doelgroep makkelijker wordt'. Wat bedoelt u daarmee? Over welke doelgroep heeft u het dan? Deze doelgroep zou door dit systeem makkelijk de toegang ontzegd kunnen worden, maar de toegang waartoe dan (behalve de zwembaden en het ijssportcentrum)?

19. Voor welke accommodaties of activiteiten gaat u het jeugdpasse-partout invoeren? Geldt dan altijd, zoals gesteld in het persbericht, de verplichte registratie van jongeren tussen 10 en 17 jaar? Wat houdt die registratie dan in? Wordt die registratie gekoppeld aan de gezichtscans van de zwembaden?

20. Kunnen jongeren (van binnen en buiten Tilburg) die eenmalig het zwembad willen bezoeken, zonder passe-partout naar binnen, of moeten ook zij voor een eenmalig bezoek zo'n passe-partout aanschaffen?

21. En is identificatie daarvoor verplicht? Ook voor jongeren die in Nederland nog niet onder de identificatieplicht vallen en dus niet altijd zomaar een paspoort op zak hebben?

22. Het systeem wordt volgens het persbericht niet ingevoerd bij zwembad Rauwbraken in Berkel-Enschot. Waarom niet? Doen zich daar geen problemen voor? En zou dat dan te maken kunnen hebben met de omgeving, de inrichting, de openheid?

23. Passen de door u aangekondigde maatregelen in uw filosofie over hoe van Tilburg een veilige stad te maken? Wat zou u ervan kunnen weerhouden om na ongeevenaard succes van het pasjessysteem in de zwembaden, dit systeem ook in te voeren op andere plekken in de stad, of in ieder geval op plaatsen of bij activiteiten die nog meer problemen opleveren dan in het zwembad Stappegoor?

24. Hebben ettertjes per se een voorliefde voor zwembaden-met-een-dak, of is het de gelegenheid die de boef maakt? In dat laatste geval, ligt het dan niet voor de hand om de gelegenheden die zich voordoen (grotten, hokjes) onder handen te nemen in plaats van ingewikkelde pasjessystemen te bedenken, en toch zeker niet alles tegelijk zodat niemand er ooit meer achter kan komen welke van de overdaad aan maatregelen nou eigenlijk het gewenste effect sorteerde? Zo nee, waarom niet?

Antwoord van het college:

1. Neen. Het onderzoek is nog niet geheel afgerond. Zodra alle concrete informatie voorhanden is, zal deze u worden aangeboden. De Biometrische toegangscontrole zoals die zal worden toegepast wordt betreft geen gezichtscan, maar een scan van een vingerafdruk in combinatie met een digitale foto van het gezicht.

2. Vanwege de omstandigheden is gekozen voor onmiddellijke maatregelen. Deze zullen worden gemonitord. De commissie Modern Bestuur zal over de resultaten daarvan worden bericht.

3. Ja.

4. De genoemde items behoren tot de verantwoordelijkheid van de burgemeester.

5. De kosten zullen niet middels verrekening in de tarieven worden gedekt. Financiele middelen worden gedekt vanuit extra budget via de ABC onderhandelingen en zijn in de begroting 2007 afgedekt.

6. De NAW-gegevens en geboortedatum van klanten worden geregistreerd en uitsluitend gebruikt voor toegangscontrole binnen het Sportbedrijf Tilburg. Het Sportbedrijf ziet hierop toe. De registratie geschiedt met inachtneming van de wet bescherming persoonsgegevens.

7. Ja.

8. Het Sportbedrijf als beheerder van de accommodatie. Maximaal 12 maanden.

9. Het Sportbedrijf als beheerder van de accommodatie.

10. Ja.

11. Ja.

12. Ja, aanspreken, waarschuwen en ontzegging zonder registratie worden eveneens toegepast.

13. De camerabeelden worden live bekeken door personeelsleden van het Sportbedrijf.

14. Neen. Het gescheiden omkleden biedt niet de oplossing voor de calamiteiten die zich kunnen voordoen in het gehele sportcomplex.

15. Algemeen veiligheidsbeleid van technische en bouwkundige aard, alsook voorlichting en scholing van medewerkers en de inzet van extra bewakingspersoneel op risicomomenten.

16. Dit is niet aan te geven. De maatregelen zij er op gericht om dit soort voorvallen te voorkomen.

17. Er wordt een eenmalig bedrag betaald per jaar voor een passe-partout. De kosten per bezoek worden lager; nog meer voordeel ontstaat bij herhalingsbezoeken, waardoor extra bezoek wordt gestimuleerd.

18. Het wordt gemakkelijker te registreren zowel uit het oogpunt van sportstimulering (NAW-gegevens, doen van aanbiedingen, acties, combinaties met aanbiedingen van andere sportaanbieders zoals bijvoorbeeld BVO Willem II), als uit het oogpunt van preventieveiligheidsbeleid. Hierbij geldt 'meten is weten', waarbij een goed registratiesysteem zowel positieve acties als (handhavings)acties (indien het mis gaat) beter mogelijk maakt.

19. Zie antwoord op vraag 18.

20. Er is geen verplichte aanschaf nodig van een passe-partout. Wel zal het verplicht registreren via de scan op ricomomenten voor een bepaalde doelgroep verplicht worden gesteld.

21. Ja. Bij registratie is een identificatie noodzakelijk.

22. Op genoemde locatie doen zich tot nu toe geen problemen voor.

23. Ja. Zie ook slotzin antwoord op vraag 18.

24. Het is bekend dat problemen zich in hoofdzaak voordoen bij het recreatief zwemmen. Qua risico zijn binnenbaden hierbij het meest in beeld. Wij hebben de grot inmiddels onder handen genomen, maar achten het tevens noodzakelijk om met het onderhavige pasjessysteem te werken.

Gezichtsscanpasjes: een hellend vlak van glad ijs (persbericht, 6 juli 2006)
Reageer op het weblog
Schriftelijke vragen oktober 2005
Discussie SP - VVD over de pasjes

U bent hier