h

Reïntegratietraject Antillianen terecht afgeblazen

24 augustus 2006

Reïntegratietraject Antillianen terecht afgeblazen

Het college blaast het project om werkloze Antilliaanse jongeren op Curaçao aan werk te helpen af. De SP stelde daar begin dit jaar al kritische vragen over: “Wij hadden er geen vertrouwen in, de wethouder nu ook niet meer. Da’s mooi”.

Eind januari wilde de SP van het college weten hoe haalbaar het reïntegratieplan zou zijn, omdat er nogal wat onduidelijkheden waren over de financiering, of het juridisch allemaal wel kon en over de begeleiding ter plekke. “Het college heeft er twee maanden over gedaan die vragen te beantwoorden en geloofden toen nog heilig in het project. Volgens ons was het zo gammel als wat en waren de kosten (minstens € 10.000,- per jongere) nogal fors”.

In Curaçao is meer dan dertig procent van de beroepsbevolking werkeloos. De kans om dáár een baan te vinden en vast te houden is nog lastiger dan in Tilburg. Bovendien kon natuurlijk niets worden gegarandeerd over de duurzaamheid van dat werk. “Gelukkig gaat het nu niet door, al is dat meer geluk dan wijsheid”. ‘Het vinden van een werkgever bleek een probleem’, aldus wethouder Mevis (GroenLinks) en volgens de directeur van bureau Hudson die het project uit zou voeren waren er ‘nog juridische onduidelijkheden of je een Nederlandse uitkering zomaar mag exporteren’. Vragen die de SP daarover in januari stelde werden destijds weggewuifd.

Begin januari stelde ook de SP Tweede-Kamerfractie hierover vragen aan de staatssecretaris van Sociale Zaken. Die antwoordde half januari al dat het niet is toegestaan een Nederlandse bijstandsuitkering te 'exporteren' naar Curaçao.

U bent hier