h

Asbest blijft ook in Tilburg zorgelijk

24 oktober 2006

Asbest blijft ook in Tilburg zorgelijk

Begin deze maand heeft er na een brand in een van te slopen huizen in de Zeeheldenbuurt een versnelde sloop inclusief asbestsanering van een aantal huizen plaats gevonden. Zeer tot verrassing en ongerustheid van omwonenden, die ineens “mannen in blauwe pakken” zagen opduiken. Woningbouwcorporatie Tiwos trok daarna het boetekleed aan: “wij hadden dit de bewoners moeten laten weten”. Toch vraagt de fractie van de SP zich af of dit het hele verhaal is.

Asbestverwijderaars aan 't werkMiddels schriftelijke vragen wil de fractie van het college weten bij wie het initiatief en de regie berust in dit soort gevallen. SP raadslid Paul Huijgen: “In de gemeente Tilburg hebben we, dankzij een al jaren geleden aangenomen en uitgevoerde motie van de SP, een uitgebreide inventarisatie van aanwezige asbest in grote gebouwen en complexen. Dat is geen overbodige luxe, zo blijkt wel uit de toegenomen onderkenning van het gevaar van asbest voor de volksgezondheid”.

En toch blijkt het dan nog onduidelijk te zijn wat de procedures inhouden op het moment van brand of sloop. Huijgen: “Ik vraag me dus af of en hoe die inventarisatie geraadpleegd wordt in dit soort gevallen. En of die ook up to date wordt gehouden. Het college zou kunnen aangeven hoe vaak de laatste jaren deze asbestlijst gebruikt is en wie nou eigenlijk de regie heeft bij brand of sloop met asbestgevaar”.

De SP dringt er bij het college tevens op aan maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat de asbestinventarisatie correct gebruikt wordt en ‘bedrijfsongevallen’ zoals in de Zeeheldenbuurt niet meer voor kunnen komen.

U bent hier