h

Afschaffen gebruiksvergunning is spelen met vuur

1 december 2006

Afschaffen gebruiksvergunning is spelen met vuur

Het Rijk overweegt volgend jaar de zogenaamde gebruiksvergunning af te schaffen. Deze vergunning is nu nog verplicht voor alle gebouwen waar meer dan vijftig mensen in kunnen, waaronder dus café’s en disco’s en regelt de (brand)veiligheid. De SP stelt vandaag vragen aan het college wat zij daarvan vindt en hoe zij zal omgaan met het eventueel wegvallen van deze vergunningsplicht.

SP fractievoorzitter Van den Hout:”Als sinds de cafébrand in Volendam dringen wij in Tilburg aan op het serieus nemen van de brandveiligheid van met name uitgaansgelegenheden. De gemeente is destijds een grote inhaalslag begonnen, omdat nog altijd veel gebouwen zo’n vergunning niet had en waar de brandveiligheid ook te wensen overliet. Het vervangen van deze vergunningsplicht voor een slappe meldingsplicht baart ons dan ook grote zorgen”.

Het VNG-magazine besteedt deze week veel aandacht aan dit voornemen. Het is nog maar de vraag hoe een gemeente nog kan optreden tegen gevaarlijke situaties. Van den Hout: “Wij zouden het liefst zien dat Tilburg via de Vereniging Nederlandse Gemeente bij het Rijk bezwaar maakt tegen deze deregulering, en haast maakt met het op orde krijgen van de brandveiligheid in Tilburg. Volendam is al weer lang geleden, helaas betekent dat dat het thema brandveiligheid weer uit het oog wordt verloren. Tot de volgende ramp”.

Ook wil de fractie weten of en hoe de gemeente ook dit jaar de kroegen rond kerst en oudjaar extra gaat controleren op brandveiligheid.

U bent hier