h

Vuurwerk steeds gevaarlijker

1 december 2006

Vuurwerk steeds gevaarlijker

De verkoop van vuurwerk via internet neemt een nieuwe vlucht en wordt daardoor moeilijker te controleren. Gevaarlijker vuurwerk zal dit jaar ook in Tilburg worden afgestoken. Daarnaast is Europa van plan de Nederlandse veiligheidsregels over vuurwerk af te zwakken. De SP wil van het college weten hoe zij met deze ontwikkelingen omgaat.

Steeds meer consumenten kopen hun vuurwerk via internet. Dat daarbij niet altijd de veiligheidsregels in acht worden genomen mag duidelijk zijn. De gemeente heeft geen mogelijkheden dat aan banden te leggen, ‘maar zou zich wel moeten bezinnen op de risico’s die dat met zich meebrengt’, aldus de SP fractie vandaag in schriftelijke vragen aan het college.

Vorig jaar nam het aantal vuurwerkverkooppunten in Tilburg af doordat veel middenstanders de investeringen in extra veiligheidsmaatregelen niet meer konden opbrengen. De fractie wil weten hoeveel verkooppunten er dit jaar nog overblijven en welke problemen dat eventueel kan geven door extra drukte bij die winkels.

Het Europees Parlement stemde gisteren in met een voorstel om de veiligheidsregels rond vuurwerk in heel Europa te ‘harmoniseren’. Voor Nederland, met relatief strenge regels, betekent dat een afzwakking van de veiligheidsvoorschriften. SP fractievoorzitter Van den Hout: “De gemeente krijgt de gevolgen daarvan wel op z’n bordje. Ik vraag het college dan ook om er bij de regering stevig op aan te dringen in Brussel níet akkoord te gaan met deze belachelijke liberalisering. De enige die daar iets bij te winnen heeft is de vuurwerkindustrie. Opnieuw gaat hier de markt vóór de veiligheid, en ook híer krijgt uiteindelijk de gemeente te maken met de gevolgen”.

Europa speelt met vuurwerk

U bent hier