h

Gemeente moet politie helpen bij inbraakpreventie

28 maart 2007

Gemeente moet politie helpen bij inbraakpreventie

Vandaag laat politiechef Swinkels in het Brabants Dagblad weten meer nadruk te willen leggen op het politiekeurmerk veilig wonen als zinvolle inbraakpreventie. Hij ziet hierin een rol weggelegd voor de gemeente. De SP fractie stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college om die rol ook te nemen en concreet in te vullen. Fractievoorzitter Van den Hout: "Als gemeente hebben we niet zó vaak de kans om de politie zo concreet bij te staan, dus als die zich voordoet moeten we die ook aangrijpen".

Politiekeurmerk Veilig WonenVolgens Swinkels kosten maatregelen als roadblocks erg veel geld en energie, terwijl het relatief eenvoudige politiekeurmerk veilig wonen een uitstekend middel is om woninginbraken te voorkomen. Van den Hout: "Geweldig nieuws, wij waren al bepaald niet enthousiast over die roadblocks en zagen veel meer in promotie van het politiekeurmerk veilig wonen. Heel goed dat de politie daar nu ook meer nadruk op wil leggen".

Volgens de SP heeft de gemeente nu een uitgelezen kans om de politie heel concreet behulpzaam te zijn: "De gemeente zou de promotie en publiciteit kunnen verzorgen, of een overleg met politie, corporaties en verzekeringsmaatschappijen kunnen organiseren om te bezien hoe zij zich gezamenlijk sterk kunnen maken voor het politiekeurmerk". Slechts tien procent van de woningen in het disctrict voldoet aan het politiekeurmerk, terwijl volgens de cijfers van Swinkels hiermee het inbraakrisico met 95 procent wordt teruggebracht. "Dat is een veel betere score dan ooit met roadblocks gehaald zou kunnen worden".

In de schriftelijke vragen die de SP vandaag aan het college stuurt wordt ook voorgesteld om na te denken over de specifieke gemeentelijke rol hierin. "We kunnen denken aan de gezamenlijke inkoop van materiaal dat nodig is om de woning beter te beveiligen. Maar als verzekeringsmaatschappijen een reductie geven op de premies voor woningen die voldoen aan het keurmerk, zou de gemeente iets dergelijks ook kunnen overwegen. Bijvoorbeeld een tijdelijke verlaging van de WOZ om tegemoet te komen aan de investeringskosten".

Reageer op dit bericht
Tilburg met roadblocks op de verkeerde weg (5 december 2006)

U bent hier