Zorgen om jeugdig alcoholmisbruik
Zorgen om jeugdig alcoholmisbruik
Steeds meer kinderen die zich een coma drinken komen op de eerste hulp van ziekenhuizen terecht. SP raadslid Bart van de Camp wil weten wat de situatie in Tilburg is: "We zijn een grote stad, het lijkt me sterk dat die trend zich hier niet voor zou doen". In schriftelijke vragen die hij vandaag aan het college stelt vraagt hij om de stand van zaken en eventuele maatregelen die het college hiertegen ontwikkelt.
Van de Camp: "Op zich is het niet nieuw, steeds meer jongeren drinken te veel en ze beginnen er ook steeds jonger aan. De opkomst van de 'Breezer' heeft daar flink aan bijgedragen, maar dat kan niet de enige reden zijn. Het verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren is blijkbaar onvoldoende, en ik weet ook niet zo net of alle kasteleins zich aan de regels houden".
In Tilburg lijkt wiet de enige drugs waar veel aandacht voor is. "Maar overmatig drinken gebeurt op veel grotere schaal en is voor jongeren minstens zo schadelijk. Het is alleen zo algemeen geaccepteerd dat beleid daartegen maar moeilijk van de grond komt. Als wij in een debat over softdrugs het woord 'alcohol' laten vallen worden we vaak raar aangekeken", aldus Van de Camp.
Jaren geleden al voerde de SP actie tegen de zogenaamde 'happy hours'. "Die waren zo gepland dat je op vrijdag tussen drie uur 's middag en tien uur 's avonds van kroeg naar kroeg kon en overal een uur goedkoop kon tanken. Jongeren lagen vroeg op de avond dan al laveloos op het Piusplein", herinnert Bart van de Camp zich. Nu het buiten de horeca 'indrinken' gemeengoed lijkt te worden zijn andere maatregelen nodig. Van de Camp: "Die tover ik ook niet zomaar uit mijn hoed, maar het is wel hoog tijd om daar in de gemeente serieus over na te denken. Het stellen van vragen is dan een eerste stap".
- Zie ook:
- Zorg