h

Bezwaarschrift tegen geheimhouding Audax-contract

23 november 2007

Bezwaarschrift tegen geheimhouding Audax-contract

Het college wil nog altijd niet de geheimhouding van de sponsorcontracten met Audax opheffen. De SP dient nu een bezwaarschrift in tegen de afwijzing van dit verzoek in het kader van de wet openbaarheid bestuur (WOB). "Geheimhouding mag nooit een excuus zijn om een wethouder de hand boven het hoofd te houden".

Op 5 november diende de SP een WOB-verzoek in om de contracten over sponsoring van het Textielmuseum openbaar te maken. Het college reageerde daar gisteren afwijzend op. "Een bezwaarschrift tegen die beslissing is dan het logische vervolg", aldus SP raadslid Veerle Slegers: "Geheimhouding is prima als het gaat om strategische informatie die gewoonweg niet op straat moet komen omdat dat de belangen van de gemeente zou kunnen schaden. Bijvoorbeeld bij de aankoop van grond of acties van de politie. Maar in het - inmiddels zelfs verouderde - contract tussen de gemeente en Audax staat dat soort informatie helemaal niet. De enige reden om de contracten niet openbaar te maken is om te voorkomen dat duidelijk wordt dat wethouder Backx de raad bewust verkeerd heeft geinformeerd. En daar is geheimhouding niet voor bedoeld".

In de gemeenteraad is vooralsnog geen meederheid te vinden om de vertrouwelijkheid van de contracten op te heffen. "Sterker nog, raadsleden willen niet eens dat de notulen van hun besloten vergadering over Audax openbaar wordt. Het lijkt wel of zij bang zijn dat burgers eens kunnen lezen wat zij daar allemaal gezegd hebben...". Volgens Slegers is een WOB-procedure dan ook de enige overgebleven mogelijkheid: "Aan het einde van zo'n procedure beslist een rechter of de contracten geheim moeten blijven of niet. Wij denken dat de web openbaarheid bestuur helemaal van toepassing is op deze contracten en dat burgers en de pers er dan ook recht op hebben die in te zien. Het uit de wind houden van een wethouder valt niet onder de criteria voor geheimhouding".

SP start WOB procedure over Audax sponsorcontract (5 november 2007)

U bent hier