h

SP roept wethouder ter verantwoording over opvanghuis Fatima

12 november 2007

SP roept wethouder ter verantwoording over opvanghuis Fatima

De SP-fractie heeft een debat aangevraagd met wethouder Moorman over het besluit van de gemeente om vanaf eind december in een voormalige pastorie in de wijk Fatima een opvanghuis voor vijf verslaafde prostituees te vestigen. SP-raadslid Veerle Slegers: “Tijdens de hele gang van zaken rondom dit besluit en vooral in de communicatie met de bewoners van de wijk Fatima is de gemeente zo onprofessioneel te werk gegaan, dat we de wethouder hierover ter verantwoording willen roepen”. Het debat zal plaatsen vinden in de commissie Maatschappij op maandag 19 november.

Vorige week woensdag werden buurtbewoners in buurthuis de Kubus geïnformeerd door wethouder Moorman, wijkorganisatie de Twern en opvangcentrum Traverse. De emoties liepen tijden de bijeenkomst hoog op. SP-raadslid Bart van de Camp: “Tijdens de bijeenkomst werd geen enkel begrip getoond voor de bezorgdheid en twijfels van omwonenden. Met deze houding gooide wethouder Moorman olie op het vuur. Zij zei met dit besluit haar verantwoordelijkheid te nemen als bestuurder. Maar dat doet zij naar de mening van de SP juist niet: Een goede wethouder neemt verantwoordelijkheid wanneer zij overlegt met buurtbewoners alvorens een besluit te nemen dat gevolgen heeft voor hun directe leefomgeving. Dit besluit is omwonenden door de strot geduwd.”

Buurtbewoners zijn ongerust over de gevolgen van de aanwezigheid van verslaafde Traverse-cliënten voor hun leefomgeving. Ze vrezen vooral voor de veiligheid en gezondheid van hun kinderen omdat het pand in de onmiddellijke omgeving ligt van een basisschool en een kinderdagverblijf. Ook oudere bewoners geven aan zich onveiliger te zullen gaan voelen. Buurtbewoners voelen zich bovendien miskend omdat zij op geen enkele manier bij de besluitvorming zijn betrokken of naar hun mening gevraagd.

Slegers: “De wethouder had veel eerder moeten gaan praten met de buurt. De bewoners zijn best voor rede vatbaar, maar ze hebben ook goede argumenten waarom deze opvang volgens hen niet op deze locatie thuishoort. Bovendien willen we van de wethouder weten of de gemeente wel voldoende heeft gekeken naar andere, meer geschikte locaties voor de opvang van de vijf dames.”

Raad dwingt nieuwe afspraken Fatimastraat af (19 november 2007)

U bent hier