Geen hondenpoep, geen hondenbelasting
Geen hondenpoep, geen hondenbelasting
De SP dient vandaag een initiatiefvoorstel in om de hondenbelasting in Tilburg af te schaffen en een systeem in te voeren waarbij ‘de vervuiler betaalt’. “Iedereen heeft een hekel aan hondenpoep en aan belastingen. Wij strepen die twee tegen elkaar weg. De stad wordt schoner en hondenbezitters gaan er honderden euro’s op vooruit”.
“Als ik vijftig euro zou krijgen voor elke hondendrol die ik straat zie liggen was ik schatrijk”. Inderdaad, en daar ligt dan ook de oplossing. In een initiatiefvoorstel bepleit de SP een systeem waarin de vervuilers betalen en hondenbezitters die gewoon netjes hun rommel opruimen honderden euro’s goedkoper uit zijn. De hondenbelasting wordt vervangen door een eenmalige heffing, en vervuilers worden opgespoord door DNA-monsters van elke losliggende drol te nemen. “Het is niet terecht dat mensen die gewoon netjes omgaan met hun hond belasting moeten betalen om de overlast van andere honden op te knappen”.
“We hebben lang lopen wikken en wegen over dit voorstel, het ligt al maanden op de plank. Natuurlijk is het goed nieuws als je de hondenbelasting kunt afschaffen, maar dat stuk over DNA uit hondenpoep was even wennen. Maar we komen er niet omheen, eerdere maatregelen tegen hondenpoep hebben onvoldoende geholpen en het blijft ergernis nummer één”, aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout Op elk moment van de dag lopen honderden Tilburgers met een plastic zakje op straat hun hondenpoep op te rapen. Van den Hout: “Zo vreemd is dat beeld dus niet. En de handhavers hebben maar een beetje nodig, die krijgen een klein potje met een schepje aan het dekseltje zoals dat ook in ziekenhuizen gebruikt wordt”.
Nu betaalt een Tilburgerse hondenbezitter jaarlijks 73,- euro voor een hond, 103,- voor de tweede en 123,- euro voor elke volgende hond. Het initiatiefvoorstel brengt dat terug tot een eenmalige heffing bij aanschaf van een hond. Die zou ongeveer 145 euro moeten bedragen. Van den Hout “Dat is twee jaar belasting. Gemiddeld wordt een hond al gauw zeven jaar, en dan ben je dus al 350,- voordeliger uit. Voor hondenbezitters is dit echt een grote vooruitgang”.
Bij de eerste registratie van een hond krijgt de eigenaar een penning die de hond op straat voortaan zichtbaar moet dragen. Weggelopen honden kunnen daarmee ook veel makkelijker teruggebracht worden naar de eigenaar. Ook wordt een DNA-monster afgenomen en opgeslagen in een databank. Van den Hout: “Handhavers kunnen zo losliggende hondendrollen traceren naar de eigenaar en een flinke boete opleggen. De vervuiler betaalt dan de kosten voor het schoonhouden van de stad, en zo hoort het ook. Veruit de meeste hondenbezitters gaan daar al netjes mee om, en zij hebben dan ook de voordelen van dit systeem. En natuurlijk alle andere Tilburgers, want zij krijgen een schonere stad”.
Luister hieronder naar een toelichting (NCRC, Radio 2)
Lees het initiatiefvoorstel (pdf)
TV (Afzender Gemeente Tilburg)
Reageer op dit voorstel
Cijfers overlast hondenpoep (cbs)