h

Loonse Kasteelweide voorlopig ‘gered’

12 juni 2008

Loonse Kasteelweide voorlopig ‘gered’

Mede dankzij een actie van de SP ledenwerkgroep Loon op Zand, is het onzalige plan om op de Kasteelweide een parkeerstrook met een ontsluitigsweg aan te leggen voorlopig van de baan. Na het bekendmaken van dat plan barstte er een stroom van protest los in het dorp. Uit een onderzoek van de PvdA bleek dat de overgrote meerderheid van de bevolking die “parkeerweide” niet wil. De bevolking wil dat de kasteelweide wel toegankelijk wordt, bankjes en fiets- en voetpaden zijn meer dan welkom en daarnaast moet de weide beschikbaar blijven als evenemententerrein voor o.a. de kindervakantieweek, het kroakfestival en het konigsschieten. Daarop heeft de SP de bevolking opgeroepen om een zienswijze in de dienen bij de gemeenteraad, waarvan gretig gebruik werd gemaakt en met succes. In het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan is de parkeerstrook inclusief de ontsluitingsweg geschrapt.

Het vermeende tekort aan parkeerplaatsten in het winkelgebied Looiershof werd als argument aangevoerd voor die parkeerplaatsen. Eric Kuijpers: “Je kon op je klompen aanvoelen dat een parkeerstrook op de kasteelweide een ronduit belachelijke oplossing voor dit probleem zou zijn. De afstand van de winkels tot de kasteelweide is gewoon te groot. Wie gaat er nou 500 meter lopen en het drukke Oranjeplein oversteken met zo`n winkelkarretje? Bovendien staat de parkeerplaats tegenover de kasteelweide meestal grotendeels leeg.” De gemeente was echter niet overtuigd en liet een parkeeronderzoek doen. En dat komt nu tot dezelfde conclusie. Die parkeerstrook is niet noodzakelijk en onwenselijk. Het grasparkeren op de weide bij evenementen in de Wetering, ook een doorn in het oog van de bevolking, blijft in het nieuwe plan overigens wel mogelijk.

Heikel punt in het nieuwe bestemmingsplan blijft de geplande bebouwing aan de Noordzijde van de Kasteelwijde. Kuijpers: "Daar zit al helemaal niemand op te wachten. Bebouwing op die plek zou een grove aantasting zijn van het karakteristieke groene dorpsgezicht." Het nieuwe plan stelt wel strengere eisen aan bebouwing, zowel over omvang en aanzicht als over ontsluiting van verkeer en parkeervoorzienngen. "Dat maakt bebouwing duurder en technisch gecompliceerder, maar niet onmogelijk. Als het college echt wil luisteren naar wat de bewoners van Loon op Zand willen dan had dat onderdeel uit het plan natuurlijk ook geschrapt moeten worden."

SP Loon op Zand in de bres voor Kasteelweide

U bent hier