h

SP zet kanttekeningen bij plannen Groeseind/Hoefstraat

8 september 2008

SP zet kanttekeningen bij plannen Groeseind/Hoefstraat

Enkele maanden geleden heeft de SP een enquête gehouden over de herstructureringsplannen voor Groeseind / Hoefstraat. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat veel bewoners vonden dat de communicatie met de gemeente en de coöperaties niet altijd goed verlopen is. Terwijl in de gemeentelijke stukken er alleen maar over gejubeld werd. Meestal werden de bewoners wel geïnformeerd, maar te laat. Als de plannen al rond zijn. Zo is er aandacht geweest voor mensen die terug willen komen wonen in hun oude wijk. Op zich een goede zaak natuurlijk. Maar als de plannen over het aantal “terugkeerwoningen” al rond zijn vóórdat de bewoners is gevraagd of ze willen terugkeren, loop je natuurlijk de kans dat niet iedereen die wil terugkeren dat ook kan! Mensen die dat is overkomen hebben zich al gemeld bij ons. We hebben afspraken gemaakt om bij deze mensen langs te gaan en precies uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.

Co Kastelijn: Co Kastelijn

Toen ik wat hier boven staat ter sprake bracht tijdens de commissievergadering Fysiek van 25 Augustus, reageerde wethouder Jan Hamming een beetje aangebrand. Hij had nu juist bij dit project zijn uiterste best gedaan om op het gebied van de communicatie naar de bewoners toe een inhaalslag te maken. Deze inhaalslag heeft hij ook gemaakt! Dat is waar. Maar het kan en moet, in onze ogen, nog beter! De intenties zijn goed. Dat staat buiten kijf. Nu nog wat schaven aan de uitvoering.

Vooral het eerder informeren en bij de plannen betrekken van de bewoners zou een goede zaak zijn. Verder valt er over de plannen voor Groeseind / Hoefstraat zeker ook positieve dingen te zeggen. Dat heb ik tijdens de commissievergadering dan ook gedaan. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Zo is er aandacht voor het karakter van de wijk zoals die nu is. Dus niet de wijk volproppen met appartementen die je niet kwijt raakt, maar veel laagbouw. Er zijn voldoende goedkopere woningen. De verhouding koopwoningen – huurwoningen is ongeveer 50/50. Het parkeren voor bewoners gaat gebeuren op afgesloten terrein en op binnenplaatsen. Dit geeft de wijk meer ruimte om te leven en minder het uiterlijk van een opslagplaats voor blik.

Er waren wel problemen met hogere bouw die gepland is ter “afsluiting” van de noord- en zuidzijde van het park. Er waren dan ook enkele bewoners aanwezig tijdens de commissievergadering. Zij kregen vijf minuten om hun bezwaren uit te leggen aan de commissie. Wat ze met verve gedaan hebben. Wethouder Hamming kreeg daarna van bijna alle commissieleden het verzoek om de plannen voor deze hogere bouw nog eens te bekijken. Ondanks dat men, volgens de wethouder, al veel gedaan had om aan de wensen van de omwonende tegemoet tekomen, heeft hij beloofd een en ander nogmaals te bekijken. Alweer een geval van uitstekende bedoelingen die alleen nog maar goed moeten worden uitgevoerd
.
Tijdens de behandeling van die hogere bouw heb ik de commissie nog even uitgelegd wat een architect en een stedenbouwkundige eigenlijk zijn. Het zijn namelijk een soort industrieel ontwerpers. Ze ontwerpen dingen die in eerste instantie bruikbaar moeten zijn. Daarnaast is het een opgaaf om dat zo mooi mogelijk te doen. Een vormgever die een hele mooie tandenborstel ontwerpt die niet te gebruiken is, moet terug naar de tekentafel. Een stedenbouwkundige of architect die huizen ontwerpt die niet deugen moet evengoed terug naar de tekentafel. Een kunstenaar heeft de luxe dat hij/zij zich uitsluitend kan richten op schoonheid, in welke vorm dan ook. Voor een industrieel ontwerper, stedenbouwkundige of architect geldt dat niet; die moet ontwerpen voor de gebruiker!

Co:

Als behoorlijk nieuw raadslid is het niet altijd makkelijk, maar wel altijd spannend, om je werk te doen. Gelukkig zijn er SP-ers om me heen waarop ik terug kan vallen en die mij leren hoe “het” werkt. Erg leuk is het als er onderwerpen aan de orde komen waarvoor je eerder actie hebt gevoerd. Zo ben ik eens een week of twee met enquêtes in de wijk Groeseind /Hoefstraat langs de deur gegaan. Nu heb ik, als raadslid, dit dossier overgenomen van Paul Huijgen, die nu wethouder is. Ik heb gemerkt dat wij SP-ers er goed aan doen zelf voor onze informatie te zorgen.

Kortom: Het was weer spannend en we blijven opletten!

U bent hier