h

Waarom de SP een referendum over de megamall wil

24 oktober 2008

Waarom de SP een referendum over de megamall wil

De SP was een jaar geleden al tegen de megamall en is door alle onderzoeken (waaronder die van onszelf) alleen maar gesterkt in het tegen-standpunt. Dat we het voorstel van een referendum hebben gedaan, doet aan ons standpunt niks af. Maar waarom is een referendum hierover op z’n plaats?

Simpel: Omdat de komst van een megamall zo’n grote impact op de stad zal hebben dat zowat elke Tilburger er op de een of andere manier de gevolgen van zal merken. En omdat dit onderwerp bij de laatste raadsverkiezingen niet speelde en Tilburgers dus ook niet hun stem hebben kunnen bepalen op basis van het mall-standpunt van partijen. Door een referendum voor te stellen, doen we dus niks meer of minder dan onze taak als volksvertegenwoordigers serieus nemen. Serieuzer in elk geval dan sommige andere politieke partijen die tegen een referendum zijn omdat ze bang zijn voor de mening van de Tilburger. Of omdat die mening hen niet goed uitkomt.

Echte democratie is meer dan de mening van de burger alleen te laten meetellen op momenten dat het jou goed uitkomt. Echte democratie is burgers serieus nemen: Naar hen luisteren, hen zo goed mogelijk informeren zodat ze een goede, afgewogen beslissing kunnen nemen. Dat doe je door een referendum te houden. En als een meerderheid van de stemmers een beslissing neemt die niet strookt met jouw standpunt: Dan is dat heel vervelend. Maar er is dan wel sprake geweest van echte democratie, waarbij de mensen rechtstreeks hebben kunnen aangeven wat ze willen.
Dat is immers de reden voor en de bedoeling van het democratisch systeem.

Komt er een haalbaarheidsonderzoek met aansluitend een referendum, dan is de komst van die mall nog bepaald geen gelopen race. Elke partij, tegenstander zowel als voorstander van de mall, kan in de aanloop naar een referendum de kiezers proberen te informeren en te overtuigen van haar standpunt. Wij zullen dat zeker doen, al was het alleen al omdat Tilburgers er recht op hebben om te weten waar alle commotie nou eigenlijk om is, wat zo’n mall gaat betekenen voor de stad. Ter vergelijking: De regering was destijds voor de Europese grondwet, de SP tegen. Maar we vonden een referendum een goed idee. En we hebben flink campagne gevoerd om Nederlanders ervan te overtuigen hoe verkeerd die grondwet was. Met succes: Een meerderheid van de Nederlandse bevolking sprak zich uit tégen.

Maar er is nog een goede reden om als tegenstanders een referendum te willen. Sommige tegenstanders, onder wie veel winkeliers, zijn bang dat een positieve uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek voorafgaand aan het referendum de deur zal openzetten naar de komst van de mall. Maar als alle tegenstanders de handen ineen slaan en met alle tegenargumenten de Tilburgse bevolking kunnen overtuigen, is dat een enorm sterk signaal naar andere gemeentes in Brabant en de rest van Nederland om ook hún handen niet aan zo’n megamall te branden. En om dan dus definitief Nee te zeggen tegen dit soort onnodige en desastreuze megaprojecten dat alleen goed is voor de geldbuidel van de projectontwikkelaar en voor het ego van enkele bestuurders.

U bent hier