h

Al vlogen die helies op "onjeklonje"

11 februari 2009

Al vlogen die helies op "onjeklonje"

Defensie heeft Gilze-Rijen tot thuisbasis gemaakt van alle helikopters van het Nederlandse leger. Dit betekent dat 87 helikopters van diverse pluimage te gast zijn in ons stukske Brabant.
Dat dit een berg geluidsoverlast met zich mee brengt is voor veel Brabanders al geen verrassing meer. De SP Tilburg ontvangt vrijwel dagelijks klachten hierover. Klachten over geluidsoverlast zijn echt, zeer serieus te nemen en kunnen letterlijk ziekmakend zijn. Toch laat het zich aanzien dat de helies ook een andere, onhoorbare en onzichtbare bedreiging met zich mee brengen.
chinook helicopter
De motoren van de helies blijken een ongelooflijke hoeveelheid bagger uit te braken; de hoeveelheden CO2, stikstof en fijnstof zijn waarschijnlijk enorm. Jawel “waarschijnlijk”! Het blijkt namelijk helemaal niet zo eenvoudig te zijn om harde cijfers over de uitstoot (emissies) van militaire helies te vinden. Zou dat toeval zijn? Vrijwel alles over helies is terug te vinden op internet en via andere kanalen; wat de capaciteit is, hoe ver ze kunnen, hoe hard ze kunnen, ja, zelfs de RAL-code van hun kleurtje. Maar over emissies is vrijwel niets te vinden.

Tilburg heeft het klimaatprogramma ondertekend met tal van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tegen deze achtergrond heeft de SP vragen gesteld in de commissie Fysiek en een motie ingediend tijdens een raadsvergadering, waarin aandacht wordt gevraagd voor de, mogelijk, enorme vervuiling die de helies met zich mee brengen naar Gilze-Rijen en omgeving.
Wethouder Moorman heeft inmiddels twee keer beloofd na te vragen hoe het nu precies zit met de emissies van de helies. Wij zullen er op staan dat deze gegevens bekend gemaakt worden. Als deze gegevens onze vermoedens waar maken dan kan het niet anders dan dat ook zij van mening is dat Defensie hierover aangesproken moet worden en dat er maatregelen getroffen zullen moeten worden om de Tilburgers en onze streekgenoten te beschermen tegen deze bedreiging van hun gezondheid.

Het kan niet zo zijn dat wij in Tilburg er alles aan doen, met het klimaat-programma, maar ook met het verbod voor vieze vrachtwagens in de binnenstad en een stimuleringsprogramma voor aardgas aangedreven auto’s, om onze stad CO2-neutraal te maken en om onze leefomgeving zo gezond en schoon mogelijk te maken, terwijl die wentelwiekjes ons hun rotzooi als confetti in de nek strooien.
Als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat helikopters juist zulke handige vervoermiddelen zijn voor het leger omdat ze het vermogen hebben stil te kunnen blijven hangen in de lucht, wat ze dan ook veelvuldig doen. Dan is het dus zo dat ze hun emissies vaak boven een klein stukje land concentreren.
Dat is iets heel anders dan een vliegtuig dat snel overvliegt en zo zijn uitstoot verdeelt over een veel groter gebied.

Zelf hebben we op basis van zowel objectieve gegevens, als op waarschijnlijkheid gestoelde aannames en op basis van gemiddelden, eens een rondje zitten rekenen. En wij zijn ons geen hoedje, maar een kevlar NATO-helm geschrokken.

Eén van de gegevens die wij achterhaald hebben is dat een Chinook, zo’n helie met twee rotors, 1350 liter brandstof per uur gebruikt. Als je dan even gaat rekenen komt dat er op neer dat 1 uur vliegen met een Chinook overeenkomt met de Cityring (3 km, 2 rijbanen) die vol staat met stilstaande, stationair draaiende auto’s =1290 auto’s! Wetende dat een typische missie van een Chinook 2,5 uur duurt, betekent dat, dat als je twee Chinooks op een “typische” missie stuurt, dit gelijk staat aan het vol zetten van de Cityring met vijf lagen stationair draaiende auto’s = 6450 auto’s! Als je je dan realiseert dat er niet 2 maar 20 Chinooks zijn op Gilze-Rijen en dat er niet slechts 20 helies zijn op Gilze Rijen, maar 87, dan maken wij ons zorgen. Ook al hebben we geen exacte gegevens over emissies, bij een dergelijk brandstofgebruik moet er wel sprake zijn van zeer aanzienlijke emissies.

En zelfs al zouden die helikopters onjeklonje stoken, dan moeten wij ons nog zorgen maken over de werking van hun spijsverteringskanaal en hun stoelgang!

De SP-Tilburg wil graag op de hoogte blijven van uw klachten m.b.t. rondvliegende helikopters. Daarom vragen wij u om uw klachten aan ons te melden. Meld uw klacht aan de SP Tilburg: klik hier

Het is natuurlijk ook van belang dat u uw klachten kenbaar maakt aan de vliegbasis. Ze moeten daar ook weten wat ze u aandoen. U kunt daarvoor het gratis klachtennummer van defensie bellen; 0800-0226033.

Meld uw klacht aan de SP Tilburg

U bent hier