h

Dubbelhartig CDA gunt Tilburgers geen inspraak

28 april 2009

Dubbelhartig CDA gunt Tilburgers geen inspraak

De CDA-raadsfractie heeft het college van B&W opgeroepen om het megamall-initiatief in te trekken, omdat het zo slecht voor de winkelvoorzieningen in de stad is. De SP vindt ook dat zo’n enorm shopping center wijkwinkels en stadscentrum onderuit zal halen, maar vraagt zich af waarom het CDA onlangs wel met een eigen megamall-plan kwam. Weliswaar kiest het CDA voor een andere locatie dan het college, maar een megamall blijft een megamall. En dus een bedreiging voor bestaande detailhandel en buurtvoorzieningen. De SP roept het CDA dan ook op om te stoppen van twee walletjes te eten: Door tegen de mall van het college te zijn maar wel voor een eigen grootschalig shopping center maakt het CDA zichzelf en zijn pleidooi voor behoud van bestaande winkelstructuren nogal ongeloofwaardig.

Daarnaast moet het CDA volgens de socialisten ophouden zich als een verongelijkt kind te gedragen over het mall-referendum. Een democratisch gekozen meerderheid van de volksvertegenwoordiging (de gemeenteraad dus) heeft op voorstel van SP en PvdA besloten dat op 4 juni inwoners van Tilburg voor het eerst kunnen aangeven of ze het megamall-plan wel of niet een goed idee vinden. Tilburgers hebben nog niet eerder de kans gehad hun stem te laten horen over het mall-plan. SP-fractievoorzitter Veerle Slegers: “De christendemocratische raadsfractie is al maanden aan het stampvoeten omdat niet zij en de rest van de raad maar de bevolking bepaalt of het megamall-plan wenselijk is in Tilburg. Voor ons is het totaal vanzelfsprekend dat je voor zo’n enorm project de mening van de mensen vraagt die er de gevolgen van gaan merken.”

Slegers vindt de opstelling van het CDA merkwaardig, om niet te zeggen arrogant: “Tilburgers zijn echt zelf in staat om in te zien dat het beter is om bestaande voorzieningen te beschermen en te ontwikkelen in plaats van te investeren in een grootschalig, onzeker prestigeproject, zeker in deze ongekende crisistijd. Het CDA moet leren minder bang te zijn voor inspraak van burgers.”

Dossier Mall

U bent hier