h

SP tegen hockeybolwerk in natuurgebied

11 april 2009

SP tegen hockeybolwerk in natuurgebied

De beide Tilburgse hockeyclubs THMC Forward en THMC Tilburg willen fuseren of op een andere manier nauw gaan samenwerken. Om dat mogelijk te maken en Tilburg meteen te voorzien van een hoogwaardig hockeybolwerk willen de clubs een nieuwe gezamenlijke top-accommodatie aanleggen. Dat moet gebeuren op een terrein van 11,5 ha. recht tegenover Van Lanschot Bankiers, op circa 100 meter afstand van het complex van voetbalvereniging SARTO. Het terrein ligt tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg. De SP-raadsfractie wil de hockeyers graag ondersteunen bij de uitoefening van hun sport en bij het verbeteren van de kwaliteit van hun sportfaciliteiten, maar heeft bezwaar tegen bebouwing van het genoemde natuurgebied Prinsenhoef

Voor de aanleg van een topsportaccommodatie is een wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid-West nodig. Dat plan heeft tot nu toe als doel: Bescherming van de natuur- en landschapswaarden en zo mogelijk uitbreiding daarvan, en uitbreiding van dagrecreatie (fietsen, wandelen). Wat de SP betreft, blijven die doelen overeind. SP-raadslid Bart van de Camp: “Ik ben een groot sportliefhebber maar zolang er alternatieven zijn voor de uitbreiding van de Tilburgse hockeyfaciliteiten mag er niet weer een natuurgebied worden opgeofferd. Zulke gebieden zijn de longen van Tilburg en van groot belang voor de leefbaarheid in ons stedelijk gebied.”

Volgens van de Camp staan overal, ook in Tilburg, natuur en natuurrecreatie onder grote druk, zoals in het gebied Stadsentree Noord en in het gebied Wijkevoort vlakbij Prinsenhoef. Daar zijn plannen voor respectievelijk een mega-shopping center en een bedrijventerrein. De SP zal om die reden niet meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan In Zuid-West.

Een commissie van advies heeft enkele alternatieve locaties genoemd waarvan er eentje volgens de SP een reële mogelijkheid biedt. “Met de nodige aanpassingen kan het huidige terrein van de hockeyclub Tilburg aan de Bredaseweg worden opgewaardeerd tot de gewenste grootte voor de gecombineerde clubs”, zegt van de Camp. “Op die manier kan de natuur in het gebied Prinsenhoef behouden blijven. Bovendien is dit alternatief goedkoper.”

De weilanden van Prinsenhoef zijn onderdeel van de Groene Mal. Afspraak binnen de Groene Mal is: Natuur, c.q. natuurontwikkeling en geen bebouwing. De omliggende bossen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en zijn grotendeels aangemerkt als “bos met verhoogde natuurwaarde”. De weilanden zijn foerageergebied voor zoogdieren (zelfs reeën) en vogels uit deze bossen. Verder leven er vleermuiskolonies, meerdere soorten salamanders en roofvogels. Er zijn meer dan 400 soorten paddenstoelen geteld waarvan er 15 op de zogenaamde Rode Lijst van beschermde soorten staan, en één unieke paddenstoelensoort die nergens anders voorkomt.

U bent hier