h

Verdwijnen tweede huisartsenpost ongewenst

26 april 2009

Verdwijnen tweede huisartsenpost ongewenst

De huisartsen in Midden-Brabant willen binnen een jaar een gezamenlijk nieuw onderkomen hebben in Tilburg. Dat betekent dat de post bij het Elisabethziekenhuis gaat verdwijnen. De SP heeft vernomen dat ook de huisartsenpost in Waalwijk weggaat. Dat betekent dat ook Waalwijkse patiënten ’s avonds en in het weekend naar de huisartsenpost aan de Lage Witsiebaan moeten reizen, net als de patiënten in Goirle, Riel, Hilvarenbeek, Moergestel en Oisterwijk. Maar ook mensen in Tilburg-Zuid zijn straks letterlijk en figuurlijk veel verder van huis als ze ziek zijn. De SP vindt dat volstrekt ongewenst.

Toegang tot medische zorg op de momenten dat je die echt nodig hebt, ongeacht het tijdstip, is een noodzakelijke basisvoorziening. Zulke basiszorg moet binnen het bereik liggen van iedereen, niet alleen van mensen die gemakkelijk de auto kunnen pakken om soms wel een half uur te rijden.

Daarnaast kan de huisartsenpost aan de Lage Witsiebaan de toestroom aan patiënten nu al vaak niet verwerken: Bijna iedereen heeft al weleens ervaren hoe moeilijk het is om überhaupt een afspraak te krijgen bij de huisartsenpost. Ook de criteria voor huisbezoeken ’s avonds en in de weekenden zijn nu al veel te scherp. Als er straks nog maar één huisartsenpost in heel Midden-Brabant is, wordt het bedieningsgebied (het aantal mensen dat er gebruik van moet maken) veel te groot. Er ontstaat dan een onverantwoordelijke, zelfs gevaarlijke situatie.

Zowel het TweeSteden- als het Elisabethziekenhuis willen graag één loket per ziekenhuis, waar alle patiënten met acute zorgvragen terecht kunnen. Ook het ministerie streeft ernaar dat huisartsenposten en de afdelingen spoedeisende hulp (SEH) samengaan. Volgens de ziekenhuizen zou daarom zowel bij het EZ als het TweeSteden zo’n geïntegreerde post moeten komen.

De SP heeft er dan ook, samen met alle andere raadsfracties, bij wethouder Mevis (zorg en welzijn) op aangedrongen om zo snel mogelijk met de huisartsen te overleggen over een goede oplossing. Voor de SP betekent dat: Toegankelijke, bereikbare medische zorg in de buurt. Ook ’s avonds en in het weekend. Dat kan bijvoorbeeld door bij elk van beide ziekenhuizen een dokterspost te vestigen.

Onze zorg in Tilburg

U bent hier