h

Fractiebudget

7 juli 2009

Fractiebudget

Tja, die declaraties. De Telegraaf dacht het kunstje van haar Britse naamgenoot te kunnen herhalen om zodoende een constitutionele crisis te veroorzaken. Da’s toch een beetje een zeperd geworden. In Engeland ging het om complete huizen, bediendes of verbouwingen alsmede pornovideo’s en vakanties. De zonnebril van Wouter Bos en het kaarsje à €2 dat minister Plasterk op kosten van burgemeester Rombouts aanstak in de St. Jan in Den Bosch: Het is allemaal net effe minder opzienbarend en schandelijk. Er is genoeg mis in het Nederlandse openbare bestuur, maar dit? In Tilburg hoopte Hans Smolders op een gemakkelijk succesje maar trok schielijk zijn keuteltje in omdat het college niet of nauwelijks blijkt te declareren.

Toch is het goed om hier wel scherp op te blijven. Het is tenslotte gemeenschapsgeld dat via belastingen wordt opgehoest door burgers. Het betalen van belasting is een vorm van georganiseerde solidariteit. De opbrengst wordt gebruikt voor fysieke en sociale infrastructuur, voor zorg en onderwijs, veiligheid, etc.: Alles wat een individueel burger niet in z’n eentje kan regelen. Om het draagvlak voor het betalen van belasting niet af te breken, moet de overheid duidelijk laten zien wat er met al dat gemeenschapsgeld gebeurt. Ook als het wordt gebruikt voor onkostenvergoedingen, wachtgeld, reizen etc. voor politici en bestuurders. De SP is er altijd kritisch over geweest.

Zo is in 2004 op initiatief van de Tilburgse SP-fractie afgesproken dat alle raadsfracties jaarlijks de besteding van hun fractiebudget verantwoorden en die verantwoording op hun website te publiceren. Hier is bijvoorbeeld de verantwoording van ons eigen fractiebudget voor 2008.

Overige kosten die niet zijn opgenomen in het overzicht (onder anderen de huur en onderhoud van ons pand aan de Piushaven, de kosten voor verwarming, electriciteit en telefoon, sparen voor de verkiezingscampagne en cursussen) worden onder meer betaald uit de vergoedingen die de vijf SP raadsleden van de gemeente krijgen en volledig afstaan aan de partij. Per fractielid is dat €1179,12 netto per maand. Dat geld gaat elke maand rechtstreeks naar het hoofdkantoor in Rotterdam. De afdeling ontvangt daar periodiek weer een deel van terug voor kosten zoals hierboven beschreven. Eten en drinken wordt nooit door de partij vergoed: Zowel in het SP pand als in de kroeg betalen fractieleden (en anderen trouwens ook) hun drankjes uit eigen zak.

Ook de GroenLinks-fractie heeft zich op haar website verantwoord. Nu de rest nog…..

Verantwoording fractiebudget 2008 (pdf)
Fractie

U bent hier