h

SP falikant tegen inzet alfahulpen bij thuiszorg

4 oktober 2009

SP falikant tegen inzet alfahulpen bij thuiszorg

Vorige week maakte de gemeente Tilburg bekend dat huishoudelijke zorg voor ouderen en mensen met beperkingen vanaf 2010 voortaan wordt verzorgd door alfahulpen die worden betaald met de zogenaamde Alfacheque. De SP-fractie in de gemeenteraad vindt dat dit systeem de zorg in natura verder uitkleedt in plaats van versterkt en dringt er bij het college van B&W op aan om het zo snel mogelijk van tafel te halen. De socialisten pleiten voor thuiszorg door gekwalificeerde medewerkers met een dienstverband en rechtsbescherming.

Thuiszorg kan volgens de SP-fractie alleen worden geleverd door professionele, getrainde zorgverleners die kunnen signaleren en rapporteren. “Alfahulpen kunnen weliswaar goede huishoudelijke hulp bieden maar kunnen en mogen niet signaleren, rapporteren of begeleiden. Niet voor niets heeft staatssecretaris Bussemaker eerder bepaald dat thuiszorginstellingen per 1 januari 2010 de thuiszorg niet meer door alfahulpen mogen laten uitvoeren”, aldus SP-raadslid Bart van de Camp.

Hij zegt erg verbaasd te zijn over het plan van de gemeente om via de constructie van de Alfacheque toch verder te gaan met alfahulpen voor thuiszorg. “Niet het verlenen van de juiste professionele zorg voor hulpbehoevende Tilburgers of de rechten en belangen van zorgverleners maar het beperken van kosten lijkt bij deze beslissing de voornaamste afweging te zijn geweest”, zegt van de Camp. “Alfahulpen zijn immers veel goedkoper. Dat vinden wij op zijn zachtst gezegd een verkeerde volgorde en dat kan nooit de bedoeling zijn van de gemeente.”
Volgens van de Camp dient het Tilburgse sociale beleid vaak als voorbeeld voor andere gemeenten. “Maar dat moet wel zo blijven”. Hij beseft dat de gemeente in deze tijden van crisis en noodzakelijke bezuinigingen financiële keuzes moet maken en prioriteiten moet stellen. “Wat ons betreft ligt die prioriteit bij het recht op goede zorg voor elke burger met een zorgvraag. En bij het recht op bestaanszekerheid voor iedereen.”
Namens de SP-fractie wil hij daarom van het college weten waarom er tegen de beslissing van het Rijk in toch alfahulpen worden ingezet. Daarnaast betwijfelt hij of de Alfacheque toereikend is voor de alfahulp om als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp-er) behalve een fatsoenlijk uurloon ook een adequate ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenvoorziening te regelen. Van de Camp wil ook duidelijkheid van het college over doorbetaling van de Alfahulp bij ziekte en/of vakantie, en over wie aansprakelijk is als de Alfahulp tijdens het werk iets overkomt.

Vragen fractie aan gemeenteraad (pdf, opent in nieuw scherm)
Weblog Veerle Slegers: Alfahulp

U bent hier