h

Veel geld voor sociale investeringen in begroting 2010

15 november 2009

Veel geld voor sociale investeringen in begroting 2010

Tijdens de behandeling van de begroting in de raad op donderdag 12 november heeft de SP flinke successen geboekt. De gemeente moet het komend jaar 12 miljoen euro bezuinigen. Toch wist de SP in het college in de begroting 15 miljoen te reserveren voor sociale investeringen. Die zullen hard nodig zijn vanwege de gevolgen van de crisis en de uitgaven die de gemeente de komende jaren zal moeten doen om de zorg te kunnen betalen die de Wet Maatschappelijke Ondersteuning met zich meebrengt.

Ook was er een ruim budget gereserveerd voor wegen-,  straten-, stoepen- en fietspadenonderhoud. Het plan van SP-wethouder Paul Huijgen voor een opknapbeurt van alle kinderboerderijen in Tilburg en een nieuwe kinderboerderij in de Reeshof heeft ook een budget meegekregen.
Dankzij een wijzigingsvoorstel van coalitiefracties SP, PvdA, VVD en GroenLinks is er nu nog eens 13 miljoen toegevoegd voor vooral sociale en daarnaast duurzame investeringen, en nog eens 13 miljoen voor onderhoud van wegen, stoepen en fietspaden. Het voorstel van de SP-fractie om het gemeentelijk servicepunt in Udenhout open te houden werd onmiddellijk door de betreffende wethouder overgenomen.

De fractie deed daarnaast een oproep aan het college aan om er samen met andere gemeentes in Nederland bij postbedrijf TNT op aan te dringen dat het bedrijf voldoende brievenbussen in de wijken laat staan.  Het antwoord was een enigszins verrassende toezegging van burgemeester Opstelten om op korte termijn met de directeur van TNT, blijkbaar een goede bekende van hem, te gaan praten over handhaving van het aantal brievenbussen.
Een voorstel van de SP, samen met GroenLinks, VVD en Algemeen Belang ingediend, om jongerensoos Boerderij Paulussen open te houden haalde het: De verantwoordelijke wethouder gaat een oplossing zoeken voor het jeugdhonk in het Groenewoud.

De SP diende samen met diverse andere fracties van coalitie en oppositie succesvol nog meer voorstellen in:
· Voor de langdurigheidstoeslag (een extraatje voor Tilburgers die langdurig een inkomen hebben tot 120% van het sociaal minimum) komen voortaan ook werkende Tilburgers met zo’n laag inkomen in aanmerking.
· Er wordt onderzocht hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat vrijwilligerswerk die vrijwilligers geen geld kost.
· Stichting Duurzaam Tilburg kan voorlopig doorgaan met haar werkzaamheden
· Er komt financiële ondersteuning voor met name Tilburgers met lagere inkomens om energiebesparende maatregelen te kunnen nemen
· Versnelling van energiebesparende maatregelen in gemeentelijke gebouwen
· Factorium (de voormalige Tilburgse Dans- en Muziekschool) wordt financieel ondersteund zodat alle activiteiten in het kader van kunsteducatie kunnen worden voortgezet
· Het Drögegebouw aan de Goirkestraat wordt tijdelijk ter beschikking gesteld aan de muziekinstrumentecollectie Muzima, het Stadsmuseum en het Regionaal Archief Tilburg
· Er komt 100.000 euro extra om de Linten (de winkelstraten die naar het centrum lopen) verder op te knappen
· Er komt geen regionale helihaven in Tilburg
· Het Platform Helicopterview dat strijdt tegen heli-overlast in de Reeshof krijgt €1500.
· Het college gaat onderzoeken of een verdere bezuiniging van 2% op de gemeentelijke organisatie mogelijk en wenselijk is, vanuit de gedachte dat wie zo’n bezuiniging aan anderen oplegt ook naar zichzelf moet kijken.

Aparte vermelding verdient het voorstel van de SP met de drie andere coalitiefracties om het enorme exploitatietekort op de Pieter Vreedepleingarage van €14 miljoen te laten onderzoeken door de Rekenkamer. Alleen het CDA stemde tegen dit voorstel. Pikant en bizar, omdat de oorzaak van dit debacle te vinden is in 2002, toen twee CDA-wethouders als verantwoordelijke bestuurders de raad verkeerde parkeerprognoses hebben voorgespiegeld.

SP-voorstellen die het niet haalden betroffen de suggestie aan het college om met Essent in gesprek te gaan over het instellen van een onafhankelijke Ombudsman die gerechtigd is om te bemiddelen tussen Essent en haar klanten. Volgens wethouder Möller van Economie kent Essent een geschillencommissie en is dus zo’n Ombudsman niet nodig. Volgens de SP-fractie is dat geen onafhankelijke commissie. Dit krijgt dus nog een vervolg.
We stelden ook voor dat raad en college gezamenlijk alle mogelijke middelen inzetten (en waar nodig nieuw ontwikkelen) om grootschalige fysieke projecten regelmatig te toetsen op hun nut, noodzaak, kosten en baten, en realiteitszin. Ook dit wordt vervolgd: Binnenkort wordt een ander SP-voorstel op dit gebied, de Checklist Grote Projecten, besproken in de raad.

Raad en college hebben allerlei bezuinigingen moeten doorvoeren om de crisis het hoofd te bieden. Uit solidariteit met de Tilburgers stelde de SP-fractie tenslotte voor om het komend jaar de raadsvergoeding (de vergoeding die raadsleden krijgen voor hun werk in de gemeenteraad) met 2% te korten en de opbrengst daarvan te bestemmen voor het bestrijden van de gevolgen van de crisis. Behalve de LST stemde geen enkele partij daarvoor. Blijkbaar gaat solidariteit met de Tilburgers die de raad vertegenwoordigt niet zover dat die raad bereid is om een fractie van hun eigen geld in te leveren.

U bent hier