SP stuurt brandbrief aan Raad van Bestuur Fontys: "Houd de Social Studies in Tilburg"
SP stuurt brandbrief aan Raad van Bestuur Fontys: "Houd de Social Studies in Tilburg"
Fontys wil in februari de Social Studies verhuizen naar Eindhoven. De SP-raadsfractie in Tilburg vindt de verhuizing ongewenst voor studenten, medewerkers en Tilburg. Om hen te ondersteunen in hun pleidooi voor behoud van deze studierichtingen voor Tilburg heeft de SP een brandbrief aan de Raad van Bestuur van Fontys gestuurd.
Het Fontys-management zegt te moeten verhuizen wegens de noodzaak tot bezuinigen. Het clusteren van opleidingen in Eindhoven zou goedkoper uitpakken. Concentratie van de studies zou verder de werkdruk voor de organisatie verminderen en de kwaliteit verbeteren. Ook zou de Tilburgse onderwijsmethode kwetsbaar, intensief en risicovol zijn. De SP wil desondanks de opleidingen in Tilburg houden omdat de verhuizing een aderlating voor de stad is en een verschraling betekent van het onderwijsaanbod en van het aanbod van zorgmedewerkers.
Volgens SP-fractievoorzitter en woordvoerder onderwijs Veerle Slegers is het maar zeer de vraag of het clusteren van de opleidingen in Eindhoven de gewenste bezuiniging oplevert: schaalvergroting en centralisering in het onderwijs blijken in de praktijk meestal niet tot een betere kwaliteit of tot besparingen te leiden. Daarnaast vindt Slegers de twijfel over de Tilburgse onderwijsmethode een gelegenheidsargument: "De invoering van die methode is gebeurd onder deze Raad van Bestuur. Nu ineens zou die methode niet goed zijn. Wat overigens studenten aan de Social Studies bestrijden. Maar dat is een interne zaak binnen Fontys."
Wat Fontys naar de mening van de SP wél samen met externe belanghebbenden had moeten afwegen, zijn de gezamenlijke belangen van de instellingen die met Fontys samenwerken: de gemeente maar ook onderwijs- en zorg- en welzijnsinstellingen in Tilburg. Slegers: "Zorg- en welzijnsinstellingen worden door de Social Studies nu nog voorzien in hun behoefte aan stagiaires en nieuwe medewerkers op hbo-niveau. Dat wordt vanaf februari ineens een stuk minder vanzelfsprekend. En hoe zit het met de belangen van in Tilburg wonende medewerkers die ineens ofwel moeten verhuizen, reizen of afscheid nemen van hun baan?" Slegers verwijst ook naar de belangen van studenten op het gebied van bijvoorbeeld doorstroming, vervolgstudies en specifieke onderwijsmethodes. De Raad van Bestuur heeft volgens haar al die belangen veronachtzaamd in haar besluitvorming.
Niet alleen de verhuizing zelf maar ook de besluitvorming erover vindt de SP niet verlopen zoals het een grote, zichzelf en zijn thuisstad respecterende onderwijsinstelling past. Een dergelijk voornemen had op zijn eventuele merites moeten worden gewogen in samenspraak met al die partners en met de behartiger van het collectieve belang: de gemeente. Volgens Slegers is het zeer de vraag of de interne besluitvorming democratisch is verlopen: "Een dergelijke ingrijpende beslissing moet je alleen nemen als er genoeg draagvlak voor is. Dat kun je regelen door studenten en medewerkers te laten meepraten en -beslissen. Het Fontysbestuur heeft over de verhuizing een eigenmachtig besluit genomen en moet dus nu niet piepen over de commotie en woede."
De SP-fractie heeft eerder deze week het college van B&W gevraagd of zij haar ongenoegen wil uiten bij het Fontys-bestuur over weer een verhuizing zonder overleg. Daarnaast willen de socialisten dat college en raad structureel in beraad gaan met de grote onderwijsinstellingen over ingrijpende kwesties als deze.
- Zie ook:
- Onderwijs