h

In gesprek met de Surinaams-Nederlandse gemeenschap

22 februari 2010

In gesprek met de Surinaams-Nederlandse gemeenschap

Afgelopen zondag was SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel in Tilburg om te spreken met de Surinaams-Nederlandse gemeenschap in deze stad. Hij werd hartelijk ontvangen door de heer Karel Panday, voorzitter van de Welzijnsstichting voor Surinamers in Tilburg (WST).
Dhr Panday opent de bijeenkomst

De bijeenkomst was door de SP geoorganiseerd in het pand van de WST. Bezoekers waren er in zulke groten getale dat op het laatste moment extra stoelen uit de berging en het kantoor van de voorzitter moesten worden aangeschoven. Na een woord van welkom door de heer Panday, sprak Harry van Bommel over de val van Balkenende-IV en het risico dat er nu een rechts kabinet kan komen. Verder ging hij in op enkele onderwerpen die leven in de Surinaams-Nederlandse gemeenschap, zoals de onopgeloste kwestie van de toescheidingsovereenkomst, een onderwerp dat erg leefde bij het publiek en leidde tot veel vragen en discussie.

Wethouder en SP-lijsttrekker Johan van den Hout was daarna aan de beurt. Hij sprak over de lokale politiek en de bezuinigingen die er ook in Tilburg op stapel staan. Vanuit de zaal werd hij erop aangesproken dat politici wel veel beloven voor de verkiezingen, maar dat er van die beloften na de verkiezingen vaak niet veel meer overblijft. Als voorbeeld werd een oningeloste belofte van Jan Hamming genoemd, inzake parkeerplaatsen bij het WST-pand. Van den Hout kon niet beloven dit op te lossen aangezien dit niet binnen zijn bevoegdheden valt, hij kon wel beloven dat indien de Welzijnstichting Surinamers hier niet uit konden komen met de buurt, hij
er persoonlijk naar zou kijken.

Harry van Bommel

Als laatste moedigde fractieleidster Veerle Slegers de Surinaamse Tilburgers aan om gezamenlijk met de SP op te trekken in het bereiken van verbeteringen. Ze hield de aanwezigen voor dat zij als volksvertegenwoordiger enkel de belangen van de Surinaamse gemeenschap kan behartigen als die gemeenschap ook actief laat weten wat er zoal speelt. De SP kan immers niet beslissen wat belangrijk is voor de Surinaamse Tilburgers: dat kunnen alleen zij zelf.

Vanuit de zaal klonk het verwijt dat politici de Surinaamse Tilburgers wel wisten te vinden tijdens verkiezingstijd, maar doof werden na de verkiezingen. Dit heeft velen teleurgesteld in het verleden. Verschillende mensen getuigden toen spontaan dat ze in het verleden met de SP te maken hadden gehad, zowel op landelijk als op lokaal niveau, en dat deze kritiek zeker niet voor de SP gold.

Voordat de muziek van DJ André Napo werd ingezet en er kon worden gedanst, was dan ook de conclusie dat de wij-zij-polarisatie niks oplost en niet het antwoord is; de enige manier om iets te bereiken is samen. "Tenslotte zijn we allemaal Tilburgers," aldus Slegers.

Feestje

Weblog Harry van Bommel: No span in Tilburg

U bent hier