Krakers zijn heel aardig en nuttig
Krakers zijn heel aardig en nuttig
Van een redelijk geaccepteerd verschijnsel, gedowngraded tot iets wat bepaalde politici crimineel vinden. Kraken vindt plaats zonder veel ophef en is nog altijd beter dan een pand te laten verkrotten.
Het Krakerscollectief in Tilburg organiseerde op woensdag 24 februari een open dag waarbij enkele panden 's middags open huis hielden. Tijdens de open dag was iedereen welkom, buurtbewoners en politici. Paulus Jansen, Tweede Kamerlid, Hans Kokke en Fráncy van Iersel, allen van de Socialistische Partij, maakten hiervan gebruik om kennis te maken met het Krakerscollectief en om een kijkje te nemen in de prachtige panden die voorheen lange tijd leeg stonden.
Het programma begon bij de Hall of Fame, waarvandaan de SP-delegatie samen met kraker Koos vertrokken naar weggeefwinkel Noppes in de Lange Nieuwstraat. Het was gezellig druk in de winkel, kinderen waren aan het spelen met speelgoed en kregen een glaasje limonade, terwijl hun ouders druk bezig waren met het uitzoeken van kleding. Agnes de Goede, verslaggeefster van het Brabants Dagblad, ging ondertussen in gesprek met Paulus Jansen en Willemijn (coördinator van Noppes). Weggeefwinkel Noppes is sinds enkele weken open en is er voor iedereen. Zowel om te geven als om te nemen.
De weg werd vervolgd naar het Autonoom centrum. Dat is een voormalig schoolgebouw in de Bisschop Janssenstraat en in het gebouw wonen vijf krakers en zijn ongeveer 25 jongeren bezig met kunst en cultuur. Tijdens deze middag werd er muziek gemaakt, geschilderd en waren er studenten van de circusopleiding bezig met het vertonen van hun kunsten. Onder het genot van een kopje koffie en thee inspecteerde de groep het schoolgebouw waarbij opviel dat het in het ene gedeelte lekker warm was en in het andere gedeelte koud.
In het gebouw zijn niet alleen ateliers ondergebracht maar ook een politiek café en een ruimte voor starters. Ook komt er op zaterdag een begeleidster met een groep kinderen schilderen.
Terwijl Paulus Jansen geïnteresseerd in gesprek is met de krakers, praten Hans Kokke en Fráncy van Iersel met ouders en hun kinderen. Een moeder kent het schoolgebouw omdat één van haar kinderen op deze school heeft gezeten. Zij ziet liever krakers in een pand dan dat het leeg staat. Zeker als daarin dan ook nog leuke activiteiten plaatsvinden. Haar kinderen komen voorbij met een door de krakers heerlijk vers gemaakte tosti in hun hand.
Nadat Paulus de buurt verkend heeft en heeft geïnformeerd naar de toekomstplannen vertrekt de stoet naar de Hoogvensestraat waar Jessicia en een persfotograaf van het Brabants Dagblad wachten.
Ook hier wordt men gastvrij ontvangen en krijgt men een rondleiding. Het huis in de Hoogvensestraat heeft meer dan tien jaar leeg gestaan. Jessica heeft het opgeknapt en gezellig ingericht. Samen met de buren is er een schutting gezet zodat ook de tuin er netjes uitziet. Jessica vertelt dat de eigenaar verschillende huizen in zijn bezit heeft die allemaal leeg staan. Eén pand zelfs al dertig jaar!
De route voert vervolgens naar het pand D'n Bisschop in de Bisschop Zwijssenstraat, waar 6 jonge krakers wonen. Het is een erg mooi monumentaal pand. Onlangs hebben de bewoners ontdekt dat onder de vloerbedekking een prachtige parketvloer lag en zij besloten die vloer weer in ere te herstellen. En het is inderdaad een prachtige parketvloer. Na een rondleiding en informatie over de geschiedenis van het pand wordt de tour vervolgd naar de Heuvelstraat. De groep bestaat dan uit Koos, Paulus, Hans en Fráncy.
Wat in de Heuvelstraat opvalt is dat je vooral naar boven moet kijken om de prachtige gevels te zien. Ook blijkt dat er veel etages en appartementen boven de winkels leeg staan. Dit komt omdat in de winkels de opgang naar de woonruimte is weggehaald om zo het winkeloppervlak te vergroten. Dit is Paulus Jansen een doorn in het oog.
De etage die bezocht wordt heeft een eigen opgang en nadat Koos op de deur heeft geklopt gaat de groep via een donkere gang naar boven. Men komt aan in een grote, lichte ruimte met een mooi uitzicht en ook deze etage heeft lang leeg gestaan. De huidige bewoner/kraker heeft zich enorm ingespannen hier iets moois van te maken. Het resultaat mag er zijn: de etage heeft een originele houten vloer en een balkenzoldering. Op tafel ligt, opengeslagen, de verkiezingskrant van Tilburg. Wat zal het gaan worden?
Van hieruit vertrekt men naar de cultuurfabriek Hall of Fame in de St. Cecilliastraat, waar opnieuw een rondleiding wacht. Oorspronkelijk was dit een vormenfabriek waar vormen gemaakt werden voor zeebanket en paaseieren. De vormen zijn bewaard gebleven en liggen in de Hall of Fame. In de Hall of Fame kun je een workshop djembé volgen, rappen, scratchen, uit je dak gaan bij een optreden, klimmen en skaten. Paulus geniet zichtbaar van de sfeer in deze Hall.
Inmiddels is het 18.00 uur geworden, Paulus Jansen vertrekt naar Wijk bij Duurstede, maar geeft ons eerst nog enkele tips over hoe we de leegstand in Tilburg kunnen aanpakken. Koos, Fráncy en Hans praten nog even na. Ze hebben een geweldige middag gehad. Een middag die heeft bijgedragen aan het aan de kaak stellen van leegstand in Tilburg, maar die vooral ook heeft bijgedragen aan het verbeteren van het imago van de krakers. Immers: krakers zijn heel aardig en nuttig.
- Zie ook:
- Krakers