h

SP wil gemeentepolitie terug

1 februari 2010

SP wil gemeentepolitie terug

Uit onderzoek van Politie en Wetenschap, het onderzoek over politie en veiligheidszorg, blijkt dat een meerderheid van gemeenteraadsleden voorstander is van herinvoering van de gemeentepolitie. Ook verlangen raadsleden meer toezicht op straat. De SP-raadsfractie in Tilburg heeft burgemeester Opstelten als korpsbeheerder gevraagd om decentralisatie en de herinvoering van de gemeentepolitie aan de orde te stellen bij minister ter Horst van Binnenlandse Zaken, in het overleg binnen de Veiligheidsregio en op andere relevante plekken.
Gemeentepolitie herinvoeren

De gemeentepolitie is in 1993 ingeruild voor de huidige 25 regiokorpsen. De SP is voorstander van decentralisatie en een terugkeer van de gemeentepolitie, op een manier die past bij de huidige samenleving anno 2010. “De gemeentepolitie kan dichterbij de inwoners en hun problematiek staan en zorgt daardoor voor een veiliger gevoel maar ook voor meer daadwerkelijke veiligheid”, zegt SP-fractievoorzitter Veerle Slegers.

Het beeld dat uit de enquête oprijst, is dat lokaal politiebeleid ondergesneeuwd raakt door regionale en landelijke wensen en voorkeuren. Ook wijst het rapport uit dat de politie te weinig zichtbaar is en in de meeste - en met name de kleinere - gemeenten met te weinig agenten actief is. In veel gemeenten worden bijzondere opsporingsambtenaren aangesteld om overlast te bestrijden op plekken waar de politie geen tijd heeft om mensen in te zetten. Ook worden handhavers en parkeerwachten in gemeentelijke dienst genomen om overlast aan te pakken.

Slegers: “Dit zijn allemaal lapmiddelen die overbodig worden als en wanneer er weer een lokaal politiebeleid zou worden gevoerd, wat regionale en landelijke samenwerking natuurlijk niet uitsluit.” Herinvoering van de gemeentepolitie is volgens het onderzoeksrapport geen optie omdat het politiek en beleidsmatig niet aan de orde is. Daarom heeft Slegers namens de SP-fractie de burgemeester gevraagd dit bij minister ter Horst van Binnenlandse Zaken en andere relevante bewindspersonen te bepleiten.

* Onder kleinere gemeenten wordt verstaan gemeenten met minder dan vijftigduizend inwoners

U bent hier