h

Visie op de Reeshof

2 maart 2010

Visie op de Reeshof

Samen leven, samen spelen, samen leren, samen werken, elkaar ontmoeten in de wijk, in de Reeshof: daar streeft de SP naar. Want de SP staat voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Jij, ik wij. Juist nú is het van belang duidelijke keuzes te maken, de tijd van pappen en nathouden is voorbij. De SP kiest radicaal voor burgers. Het Recht op Zorg staat bij ons bovenaan. Net als zeggenschap voor burgers over hun directe leefomgeving. Buurtbewoners kunnen heel goed zelf bepalen, in samenspraak met elkaar en de gemeente, hoe hun straat eruit moet zien. Dankzij de SP zijn de afgelopen tijd enkele straten in Tilburg heringericht volgens de ideeën van de bewoners zelf en met het budget van de gemeente. De SP wil dat voor álle Tilburgers, ook in de Reeshof. Tenslotte is de buurt de schaal van de toekomst: geen grootschalige prestigeprojecten maar de menselijke maat.

De Reeshof is geen wijk maar bestaat uit vele buurten! Wat ze gemeen hebben, is een groot gebrek aan voorzieningen. Meer jongerenwerkers zijn nodig en meer plekken waar jongeren terechtkunnen. De SP is steeds een fervent pleitbezorger geweest voor een compleet vmbo in de Reeshof omdat we vinden dat álle jongeren in hun eigen wijk naar school moeten kunnen. Binnenkort kan dat eindelijk. De SP was destijds ook de drijvende kracht achter de komst van station Reeshof. Maar de dienstregeling kan een stuk beter, daar zullen we voor blijven knokken. Toegankelijkheid van openbaar vervoer en van openbare gelegenheden dient overal in de Reeshof voor iedereen gewaarborgd te zijn. De zeggenschap over dat openbaar vervoer moet trouwens terug naar de gemeente, zodat we er weer zelf iets over te zeggen hebben hoe en hoe vaak de bussen rijden. De Nightliner moet ook op donderdag rijden.

De SP wil een dekkend netwerk van zorgcentra in de wijken en één loket voor alle bovenwijkse voorzieningen: gezondheidszorg onder één dak. Het zorgcentrum in de wijk beschikt over alle eerstelijnsvoorzieningen, zoals een huisarts en een praktijkverpleegkundige. Deze zorgverleners kennen de mensen in hun wijk. Zij kunnen daardoor efficiënt en effectief werken. De zorgcentra zijn goed bereikbaar, zowel qua tijd als qua afstand. Wanneer deze zorgcentra onderdeel zijn van een breder systeem van wijkvoorzieningen, is de winst het grootst. Een wijkagent die weet wat er speelt in de wijk. Buurtconciërges. Een buurthuis waar bewoners elkaar ontmoeten. Buurtwinkels. Een goede infrastructuur met speelplekken, groenvoorziening en parkeergelegenheid. Een cultuurpodium, horeca, sportverenigingen en een kinderboerderij waar de SP zich voor heeft hard gemaakt horen daar natuurlijk ook bij. De aanwezigheid van voldoende zorgappartementen moet het mogelijk maken dat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, ook als ze meer hulp nodig hebben.

Buurtbewoners en belanghebbenden (onderwijzers, ouders) moeten betrokken worden bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Vrijliggende fietspaden moeten worden uitgebreid en opgeknapt. Automobilisten die roekeloos rijgedrag vertonen moeten harder worden aangepakt. Er moeten meer 30 kilometerzones en woonerven komen. In het bijzonder de kruisingen op routes waar veel scholieren fietsen, moeten veel veiliger worden door rekening te houden met deze bijzondere omstandigheid. Gebieden rondom scholen moeten veel efficiënter en veiliger ingericht worden. Meer éénrichtingsverkeer en goede fiets- en voetpaden zorgen voor duidelijke en veilige situaties. Scholen zullen moeten gaan deelnemen aan het Brabants Verkeersveiligheidslabel. In ruil daarvoor moet de gemeente de fysieke omgeving aanpassen om meer veiligheid te garanderen. Meer vrijliggende fietspaden en in woonbuurten meer 30 kilometerzones. Vaste wijkteams zorgen voor onderhoud en beheer in de buurt.

U bent hier