h

Nieuw college krijgt van SP 200 zware dagen

9 april 2010

Nieuw college krijgt van SP 200 zware dagen

Nu vijf partijen definitief een coalitie hebben gesloten voor het vormen van een college is het ook aan de SP om haar positie als oppositieleider duidelijk te maken. De coalitie heeft een ongekende omvang, 33 van de 45 raadszetels. Naar eigen zeggen bevordert dat de stabiliteit, hoewel wij daar anders over denken. Zo´n breed verbond hangt samen van compromissen terwijl juist daadkrachtige besluiten nodig zijn. Een beperkt collegeakkoord speculeert ook op voortreffelijke samenwerking op het moment dat problemen zich aandienen. “Wij zien in deze coalitie echter weinig van een samenhangende visie en gelijkluidende doelen. Voor sommige zal het hemd dan ook al snel nader zijn dan de rok. Gezien deze samenstelling geven wij dit college hooguit 200 dagen”, aldus SP fractievoorzitter Veerle Slegers.

In die tijd zullen ze het vooral met elkaar moeten zien te vinden. Terwijl een progressief akkoord tot de mogelijkheden behoorde koos PvdA-leider Hamming bewust voor een rechts college. Eén waarin ook de wethoudersverdeling een forse ruk naar rechts maakt ten opzichte van het huidige college. “Maar laat hem er dan ook niet op rekenen dat wij voor de PvdA de linkse kastanjes uit het vuur gaan halen. Wat hij in zijn collegeakkoord niet heeft kunnen afspreken is hij kwijt. Met zo’n belachelijk brede club moet je niet ook nog eens buiten de coalitie meerderheden gaan zoeken”, stelt Veerle Slegers.

Het is een rechts programma geworden. Het meeste geld wordt weggehaald bij uitgerekend zorg en welzijn. Slegers: “Dat zou de SP nooit geaccepteerd hebben. Een half miljoen snijden in de WMO, opheffen van de belangenbehartiger voor gehandicapten en bij Zorgbelang, het halveren van de loketten Z en wegbezuinigen van de vrouwenopvang is echt té schandalig voor woorden”. Ook onderwijs delft het onderspit. “De mooie praatjes van D66 zijn duidelijk voor de bühne geweest. Een miljoen bezuinigen op de schoolbegeleidingsdienst en dan wel willen inzetten op vermindering van schooluitval? Weet die man wel waar hij het over heeft?! Ook een kwart miljoen weghalen bij leerlingenvervoer is absurd, daar creëer je nóg meer schrijnende situaties mee. De Vries is als vermeend onderwijsfan nu al door het ijs gezakt”.

De SP zou zeker hebben bezuinigd op cultuur. “Maar bij de grote jongens, en niet zoals het nu gaat. Het geld wordt gehaald bij Factorium en de bibliotheken, bij uitstek de allereerste plekken waar Tilburgers laagdrempelig kennis maken met cultuur”, aldus Veerle Slegers. “Bij sport zie je precies hetzelfde: vier ton voor huurverlaging naar Willem II en dat over de rug van amateurs die hogere zaalhuren moeten gaan betalen! Dat bedenk je toch niet? Ook het afschaffen van schoolzwemmen treft juist gewone Tilburgers, dat is geen sociaal beleid meer”.

Een aantal goede zaken wordt teruggedraaid door het nieuwe college. Zo speelt men 4 ton vrij door de nieuwe leenbijstand weer terug te draaien en wordt er bezuinigd op buurtparticipatie. Slegers: “Zo span je het paard achter de wagen. Dat gaan we merken bij de schuldhulpverlening en door een toename van de klachten van burgers over de herinrichting van hun straten en wijken”. De SP vindt het bovendien kwalijk dat de pas verworven zeggenschap van burgers over die herinrichting nu al weer wordt teruggedraaid.

De maximale stijging van de OZB met twee en drie procent is volgens Slegers een typische VVD-dwangbuis. “Honderd procent liberaal om de overheid nóg verder te minimaliseren. Dit collegeakkoord misbruikt een economische crisis om de georganiseerde solidariteit nog verder af te breken. Zo leggen zij de rekening bij mensen die toch al in de hoek zitten waar de zwaarste klappen vallen. Rijken hebben de gemeente nou eenmaal minder nodig dan armen”.

Ook het doorzetten van prestigeprojecten zoals het Veemarktkwartier en de T-dome zet kwaad bloed bij de socialisten. “Bezuinigen op mensen en geld stoppen in stenen, dat was niet waar wij voor zouden hebben gekozen. Dit is gewoon niet de tijd om dit soort verliesgevende investeringen te doen”.

Sommige partijen vallen over het aantal wethouders dat nu aantreedt. Slegers: “Zeven wethouders kan noodzakelijk zijn, maar we nodigen de nieuwe bestuurders wel uit het voorbeeld uit Arnhem te volgen. Daar vormen vier van de vijf ‘Tilburgse partijen’ een coalitie en spraken af de wethouderssalarissen te maximeren op 5 Fte. Dat scheelt een half miljoen. Als je wilt uitstralen bereid te zijn ook in eigen vlees te snijden is dit een uitgelezen kans”.

“Hoe je het went of keert, er wordt 1,2 miljoen weggehaald bij het armoedebeleid en 3,5 bij zorg en welzijn, de bezuinigingen op cultuur en sport treffen vooral amateurs en gewone Tilburgers in plaats van de elite, het onderwijs wordt verder ontoegankelijk gemaakt. Kinderopvang wordt zo goed als verlaten. Maar op wegenonderhoud wordt geen cent bezuinigd, prestigeprojecten gaan gewoon door en een eerlijke lastenverdeling is wederom vier jaar lang taboe. Dat is dus wat je krijgt als je kiest voor een rechts college. Juist in tijden van crisis, waar het aankomt op solidariteit, slaan PvdA en GroenLinks radicaal een liberale koers in. Dit was niet nodig geweest, en is dan ook niet uit te leggen”.

U bent hier