h

SP-voorstellen voor bestrijding en beheer leegstand succesvol

20 mei 2010

SP-voorstellen voor bestrijding en beheer leegstand succesvol

Op initiatief van de SP gaat het college van B&W het Tilburgse leegstandsbeleid opnieuw bekijken. Dat was de uitkomst van het debat afgelopen maandag over kraken en leegstand in de raadscommissie Fysiek. Het debat ging over het SP-voorstel om te bekijken of een uitbreiding van de mogelijkheden voor bestrijding van leegstand wenselijk is. Een voorbeeld daarvan is het financieel of fiscaal aanpakken van in gebreke blijvende eigenaren. Volgens de SP zijn er ongewenst veel leegstaande panden in de stad. Tegelijk zoeken veel Tilburgers tevergeefs naar een betaalbare huurwoning of dito werkruimte. Wethouder de Vries van huisvesting beloofde snel met een plan te komen.

Over de op handen zijnde Wet Kraken en Leegstand werd lang gedebatteerd. De VVD wil dat de gemeente met deze nieuwe wet in de hand (als die tenminste begin juni wordt aangenomen door de Eerste Kamer) alle krakers hard aanpakt omdat ze aan andermans eigendom komen en overlast zouden geven. SP-raadslid Hans Kokke: “In Tilburg zijn geen problemen met krakers, dat zeggen zelfs de politie en het college. Krakers overleggen zelfs vaak met de pandeigenaren die ze betrekken en zijn maatschappelijk betrokken. Zo richtten ze onlangs de Weggeefwinkel op die inmiddels door veel mensen met een krappe beurs wordt bezocht.”

De Wet Kraken en Leegstand voegt volgens Kokke niks toe aan het gemeentelijk beleid om leegstand te bestrijden. Hij vroeg het college en de raadsfracties dan ook om uit te spreken dat de Wet Kraken en Leegstand een onnodige wet is die niet te handhaven is. Ook wil de SP dat het college het Tilburgse beleid inzake leegstand en kraken niet aanpast op grond van deze wet. De meeste andere fracties wilden zover niet gaan omdat een gemeente geen wetten naast zich kan neerleggen. Kokke bracht daar tegenin dat zelfs de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad van Kerken zich tegen de wet hebben uitgesproken als volstrekt onnodig en contraproductief.

Insprekers Koos en Erik uit de Tilburgse kraakbeweging hielden een pleidooi voor kraken en noemden talloze voorbeelden van culturele broedplaatsen in Tilburg die inmiddels tot de gevestigde orde horen maar zijn begonnen als kraakinitiatieven: 013, Attak, Paradox, etc.

Het andere SP-voorstel voor een eerlijker en beter beheer van leegstaande panden in de stad werd ook positief ontvangen. Wethouder de Vries beloofde de mogelijkheden te laten onderzoeken en bij al toegezegde plan te betrekken voor bestrijding van leegstand. Daarmee boekte de SP-fractie dus dubbel succes.
Doel van het voorstel: Zonder winstbejag op een maatschappelijke manier leegstaand vastgoed tijdelijk beheren en buurtcohesie vergroten. SP-raadslid Hans Kokke: “We krijgen veel klachten van antikraak-bewoners die een slechte deal hebben gesloten met bedrijven als Camelot en Ad-hoc. Daar wilden we iets aan doen." Michel Spekkers, oprichter van Eerlijk Beheer in Breda, kwam inspreken. Eerlijk Beheer is een organisatie die zich op ideële grondslag en zonder winstbejag bezighoudt met beheer van vastgoed.

Voordelen van eerlijk beheer zijn volgens Spekkers en ook de SP dat huurders en verhuurders beiden gelijkwaardige rechten en plichten hebben die democratisch zijn bepaald en statutair zijn vastgelegd en die geen grondwettelijke rechten aantasten. Huurders nemen daarnaast hun maatschappelijke verantwoordelijkheid doordat ze de verplichting aangaan vrijwilligerswerk in hun buurt te verrichten. Daardoor wordt hun binding met het pand en de buurt vergroot en zullen zij zich inspannen voor een goed beheer van het pand. De waarde van het pand zal stijgen doordat de kwaliteit van zowel het pand als de buurt waarin het zich bevindt verbetert.

U bent hier