h

Kraken: wie is er eigenlijk crimineel?

2 juni 2010

Kraken: wie is er eigenlijk crimineel?

De Wet Kraken en Leegstand is aangenomen door de Eerste Kamer. De SP is fel gekant tegen deze asociale wet die het kraken van lang leegstaande panden strafbaar maakt en krakers als criminelen bestempelt. Fráncy van Iersel, afdelingsvoorzitter van de Tilburgse SP, trok met vertegenwoordigers van de Tilburgse kraakwereld naar Den Haag om het debat over de wet bij te wonen en maakte het volgende verslag.

1 Juni 2010. Den Haag. Een belangrijke dag voor de krakers. Vandaag wordt er gestemd over de nieuwe antikraakwet. Het wetsvoorstel stuitte op veel kritiek, ook van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De wet lost niets op en leidt tot veel bureaucratie. Zelfs de Eerste Kamerfractie van het CDA bekent dat 'Kamerbreed' wordt getwijfeld aan de effectiviteit van het wetsvoorstel.

In de Volkskrant een oproep aan de Senaat (Eerste Kamer): 'De Raad van Kerken roept op om tegen de antikraakwet te stemmen'. In het rapport opgesteld door de Raad van Kerken Deventer staat vermeld dat kraken nauwelijks problemen geeft maar wel veel oplost. Kraken geeft mensen een dak boven het hoofd. En leegstand, verloedering en speculatie worden beperkt. Van krakersgeweld is nauwelijks sprake!

In De Pers verwoordt Bernard Duimel, oud-wethouder en voorzitter van de raad van Kerken Deventer dat CDA en de ChristenUnie hun christelijke taak verzaken. Het is immers een christelijke taak ervoor te zorgen dat de eerste levensbehoeften van mensen, zoals een dak boven het hoofd, gewaarborgd worden. CDA en CU zijn partijen die volkomen zijn afgedreven. Is er misschien toch nog hoop dat de wet er niet doorkomt?

Den Haag. Politie en nog eens politie tot aan de deur van het Binnenhof 23, de ingang van de publieke tribune van de Eerste kamer. Er worden 19 krakers en sympathisanten één voor één binnengelaten. Op mijn vraag 'waarom maar 19, er zijn toch 35 plaatsen?' krijg ik het antwoord van een agent dat dit is vanwege de brandveiligheid. Na gefouilleerd te zijn mogen we plaatsnemen, en ja ook daar politie. Een kraker vraagt de weg naar het toilet en krijgt hiervoor toestemming met de waarschuwing dat het toilet 'netjes' achtergelaten dient te worden!

De voorzitter opent de vergadering, het stemmen kan beginnen. Wat zal de CU gaan doen? Immers deze partij vroeg op 18 mei uitstel aan omdat deze partij meer bedenktijd nodig had.
Anja Meulenbelt (SP) haalt uit naar de Senaat: 'Wederom luistert politiek Den Haag niet naar achterban?' Alleen de SP en de PvdA stemmen tegen. De meerderheid stemt voor: kraken wordt strafbaar!

De teleurstelling en verontwaardiging zijn groot op de publieke tribune. Een uitspraak van een kraker: “ik kan wel janken, zo ben je een burger en binnen vijf minuten word ik crimineel verklaard. Geachte politieke partijen die voor deze wet stemden aan u de vraag: 'Wie is hier eigenlijk crimineel?' Een groep mensen die ervoor zorgen dat mensen een dak boven het hoofd hebben? Of degenen die leegstand, verloedering en speculatie in stand houden? Gelukkig, zoals een kraker riep vanuit de publieke tribune en mede namens de andere krakers in Nederland: 'Kraken blijft gewoon doorgaan'.

U bent hier