h

SP laat burgemeester Noordanus sociale hoeken van Tilburg zien

12 september 2010

SP laat burgemeester Noordanus sociale hoeken van Tilburg zien

In tegenstelling tot zijn twee voorgangers, liet de kersverse Burgemeester Noordanus zich afgelopen week door de SP overhalen tot een sociale tour van Tilburg, waarbij verschillende culturele instellingen werden aangedaan, die doorgaans maar weinig aandacht krijgen.

De tour startte bij weggeefwinkel Noppes aan de Lange Nieuwstraat waarbij de kersverse burgervader een petitie voor behoud van de gekraakte winkel overhandigd kreeg. Tot het tekenen van die petitie zelf liet Noordanus zich niet verleiden, maar wel tot het voeren van een kringgesprek met vrijwilligers en vaste klanten. Met een sympathiek luisterend oor en bijbehorende glimlach liet de doorgewinterde bestuurder zich niet overhalen tot het gedogen van de gekraakte locatie. “Hoewel ik sympathie heb voor uw idealisme, mag dat nooit betekenen dat iemands anders eigendom wordt ontnomen. Het initiatief achter een weggeefwinkel als Noppes kan ik alleen maar goed vinden, maar als burgemeester ben ik weerbarstig als het om kraken aankomt. Vanaf oktober is het verboden en dan heeft de eigenaar van dit pand alle recht om zijn eigendom terug te vorderen. Dat gezegd hebben is het ook mijn taak om te kijken of we dit vrijwilligersalternatief vanuit de gemeente niet op een legale wijze op een andere locatie kunnen voortzetten.”

Burgemeester Noordanus bij weggeefwinkel Noppes

De tour verplaatste zich vervolgens naar koffieshop Toermalijn, waar tijdens een theekransje de lokale coffeeshophouders (verenigd in 'De Achterdeur') in discussie gingen over de onlangs aangescherpte regels die voor hen het werk steeds moeilijker maken, La Poubelle, waarbij Noordanus blij was de locatie echt te zien in plaats ervan te horen van zijn wethouders en als laatste de Hall of Fame, dat als in stelling en initiatief op een brede steun mag rekenen van de nieuwe eerste inwoner van Tilburg.

Op bezoek bij Coffeeshop Tourmalijn

Dat er geen concrete afspraken zijn gemaakt vindt SP Bestuursvoorzitter Fráncy van Iersel niet zo vreemd. “De bijeenkomst stond echt in het teken van kennismaken, van elkaar eens een keer beter leren kennen. Dat is ons goed gelukt. Het enige minpunt vond ik dat de burgemeester zich vanwege het wisselende weer niet liet verleiden tot een fietstocht. Nu moesten we in de weer met auto’s en de dienstauto van de burgervader, en tsja dat is natuurlijk niet erg SP, zeker niet voor zo’n kleine afstand!”

U bent hier