h

Themadag marktwerking in de zorg

25 januari 2011

Themadag marktwerking in de zorg

Steeds duidelijker wordt dat via de marktwerking in de zorg niet de beoogde effecten worden bereikt. Integendeel: we zien steeds meer bureaucratie en hogere uitgaven terwijl de wachtlijsten in de zorg blijven bestaan. Dit kabinet zet echter de ingeslagen weg van de marktwerking door. Nu het experiment marktwerking in de ziekenhuiszorg leidt tot een explosieve kostenstijging wordt een uitgavenmaximum ingesteld in plaats van te stoppen met dit experiment. 'Zorg-geen-markt' nodigt medewerkers in de zorg uit voor een themadag over dit onderwerp, op 19 februari in het Haarhuis in Arnhem (stationsplein 1), van 10.00 tot 16.00 uur.

Wat zijn de gevolgen van de marktwerking op de bureaucratie, de kwaliteit, de toegang tot de zorg, de kostenontwikkeling en de aandacht voor preventie?
Hoe pakken de aanbestedingen in de thuiszorg uit op de kwaliteit van de zorg en wat zijn de gevolgen voor het personeel? Kunnen we voldoende personeel vasthouden in de ouderen- en gehandicaptenzorg met de toenemende werkdruk, de bureaucratie, de verslechtering van de arbeidsomstandigheden en een groeiend gevoel van onmacht niet die zorg te kunnen geven die nodig is? Leidt de DBC tot nieuwe bureaucratie en bedreigt het de privacy van patiƫnten? Gaat marktwerking ten koste van professionele autonomie in de huisartsenzorg en hoe kan het huisartsenvak overeind blijven? Hoe zit het met de macht van de zorgverzekeraar, gaat deze meer op de stoel van de zorgverlener zitten?

Dit zijn allemaal vragen die aan de orde kunnen komen op 19 februari.

Voorlopige agenda van de dag
10.00 Inloop
10.30 Welkomstwoord en beschouwing politieke stand van zaken door Agnes Kant
11.00 Themagroepen: Ziekenhuiszorg, Eerstelijn, GGZ, Gehandicaptenzorg, Ouderenzorg (intramuraal), thuiszorg.
13.00 Lunch
14.00 Presentatie themagroepen
15.00 Discussie met forum en zaal
15.45 Samenvatting en conclusies
16.00 Borrel

Zorgwerkers kunnen zich vanaf nu inschrijven via de website (klik hier), geeft u tevens op aan welke themagroep u wilt deelnemen. De deelname is gratis.

www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier