h

Buurtonderzoek in de Vogeltjesbuurt

20 november 2011

Buurtonderzoek in de Vogeltjesbuurt

Woensdagavond 16 november verzamelden enkele SP leden zich op het Pater van de Elsenplein om een buurtonderzoek te houden in de Vogeltjesbuurt. In deze wijk vindt in 2012 een herstructurering plaats. Bijna alle huizen worden gesloopt en enkele worden gerenoveerd.

De huizen zijn in 1920 gebouwd en zijn tussentijds gedeeltelijk gerenoveerd. De benedenverdieping is gerenoveerd, men heeft dubbele ramen en gaskachels. De bovenverdieping is niet geïsoleerd en er is geen verwarming. Ook vertonen de muren grote scheuren. Veel woningen zijn door de bewoners zelf opgeknapt en verbouwd. Sinds een paar weken hangen er posters op de ramen in de wijk met de leuze: “slopen, onze huizen moeten blijven”. Een actie van het buurtcomité om de aandacht te vestigen op de onderhandelingen die gaande zijn met Tiwos en de wethouder Berend de Vries.

Een reden voor de SP om te horen in hoeverre de mensen op de hoogte zijn van deze plannen en hoe belangrijk het is na afloop van de herstructurering om weer terug te kunnen keren in de Vogeltjesbuurt.

Enkele reacties van de bewoners: “Ik zet dit jaar geen kerstboom, ik weet dat ik niet meer terug kan in mijn huis!” “Ik woon hier van generatie op generatie, van moeder op moeder, ik wil terug in mijn eigen huis!” “Wij weten van niks, alleen dat er een brief op de deurmat valt met een sloopbericht!”

De samenhang in de Vogeltjesbuurt is groot; iedereen kent elkaar en namens hen is er een wijkcomité opgericht die opkomt voor de rechten van de buurtbewoners. Het wijkcomité heeft zich goed voorbereid op de onderhandelingen met Tiwos en de wethouder via de Woonbond en een advocaat. Hierbij gaat het voornamelijk om de verhuisvergoeding en de terugkeergarantie voor de bewoners in de Vogeltjesbuurt. Op 15 december vindt er een overleg plaats tussen de betrokken partijen in de Spijkerbeemden.

De SP wenst hem en de buurtbewoners succes toe met de onderhandelingen, enne… we weten elkaar te vinden.

U bent hier