Wetten tegen marktwerking thuiszorg aangenomen. Nu nog een goede CAO, kom 25 april naar den Haag
Wetten tegen marktwerking thuiszorg aangenomen. Nu nog een goede CAO, kom 25 april naar den Haag
Gemeenten zijn niet langer verplicht om via openbare aanbestedingen de thuiszorg te organiseren. Met de - in de Eerste kamer - aangenomen wet beëindiging verplichting tot aanbesteden huishoudelijke verzorging van Agnes Kant en Renske Leijten komt er een einde aan de gedwongen marktwerking in de thuiszorg. Al eerder, op 20 maart, werd de wet basistarieven in de Eerste kamer aangenomen. Hierin worden gemeenten verplicht een fatsoenlijk basistarief te hanteren. Dit moet het proces van loondumping in de huishoudelijke verzorging gaan keren. De aanname van deze wetten is de bekroning van ruim vijf jaar strijd, in en buiten de Kamer.
Verplichte marktwerking van de baan
Jarenlang wekte de regering de indruk dat het uitgebreide Europese aanbesteden verplicht was omdat marktwerking een opdracht was van Brussel. Onterecht, zo bleek tijdens de wetsbehandeling in de Tweede Kamer en nu ook in de Eerste Kamer. De regering hield tot het einde vol dat huishoudelijke zorg moet worden gezien als een commerciële dienst die via marktwerking moet worden aanbesteed. Het parlement heeft nu dus een streep door deze redenering gezet. Huishoudelijke verzorging kan uitdrukkelijk als maatschappelijke taak worden gezien en dan eist EU geen marktwerking.
Leijten: “Dit is een grote overwinning voor alle thuiszorgmedewerkers die dankzij de ingevoerde commercie onderbetaald worden en al jaren strijden voor een menselijke thuiszorg. voor alle thuiszorggebruikers die schoonmaakbedrijven of veel verschillende thuiszorgmedewerkers over de vloer krijgen. Gemeenten kunnen nu kiezen voor kwaliteit en stabiliteit, een enorme verbetering.”
Kom 25 april naar Den Haag
De aangenomen wetten geven de gemeenten weer ruimte om van de thuiszorg zorg te maken. Gemeenteraden en locale vakbonden zijn nu aan zet.
Allereerst zal dit zich moeten vertalen in een goede CAO voor de VVT. De abvakabo wil de werkdruk verlagen door meer collega’s en minder flexibiliteit, grotere, zekere contracten en meer waardering. Een fastoenlijk loon, behoud van de ORT en huishoudelijke verzorging is FWG 15. Dit vooral ook om de kwaliteit van de zorg te verbeteren!
De werkgevers hebben helaas de hakken in het zand gezet. In plaats van voor continuïteit, kiezen ze voor steeds meer flexibiliteit. De werkgevers zijn ook niet van plan toe te geven aan de reële looneisen van de vakbond. Ondanks de reële basistarieven die gemeenten nu moeten afspreken en ondanks de 800 miljoen die extra is gereserveerd voor de sector.
Het is dus belangrijk met zoveel mogelijk mensen naar de manifestatie op het plein in den Haag te komen, op 25 april van 11 uur tot 13 uur. Het plan op moeten helemaal vol staan, zodat de werkgevers zich realiseren dat de mensen uit de VVT serieus genomen willen worden.
Vakbondsleden kunnen voor deze dag vakbondsverlof aanvragen. Zie voor aanmelden en brief werkgever: de site van de FNVvoorZorg. Vanaf Amsterdam en Rotterdam worden bussen ingezet (zie net vermelde site).
Verpleegkundigen, verzorgenden, maar ook werknemers uit alle andere secoren, wees solidair en steun de VVT. Kom woensdag 25 april naar Den Haag.
Foto's: sp.nl