h

Programmaverantwoording 2011 / Maiden speech fractievoorzitter Hans Kokke

15 mei 2012

Programmaverantwoording 2011 / Maiden speech fractievoorzitter Hans Kokke

Gisteren hield Hans Kokke, in zijn nieuwe rol als fractievoorzitter van de Tilburgse SP-fractie, zijn maiden speech tijdens de programma-
verantwoording.

Hieronder treft u onze bijdrage van de programmaverantwoording.


Audio-versie.

Voorzitter, leden van de raad, dames en heren in de zaal en luisteraars,

Het is de eerste keer dat ik hier namens de SP sta om, samen met u, terug te kijken op het afgelopen jaar.

Wat is er goed gegaan en wat is er niet goed gegaan.
En wat is het afgelopen jaar ingezet voor de toekomst.

Ik start mijn bijdrage met een aantal initiatieven en resultaten waar de SP tevreden op terugkijkt.
In 2011 is de gemeente, op initiatief van SP, gestart met de keukentafelgesprekken. Deze gesprekken bieden burgers maatwerk rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en werpen hun vruchten al af. Voor de SP zijn deze keukentafelgesprekken een goed voorbeeld van hoe we de afstand tussen burgers en de overheid kunnen verkleinen en welk voordeel dit oplevert voor de mensen en de gemeente. Een overheid die dicht bij haar mensen staat en de mensen serieus neemt. Een overheid die persoonlijk met mensen in gesprek gaat. Dat is wat de SP graag ziet.

Helaas is de Sociale Reserve – een initiatief van de SP - door deze coalitie leeg gehaald. Om te voorkomen dat het geld alleen gebruikt wordt voor stenen en niet voor mensen in de stad, heeft de SP, samen met de PvdA en GroenLinks, er het afgelopen jaar voor gezorgd dat er eenvangnet, het sociaal noodfonds, is gekomen. Om mensen uit Tilburg ,die zeer hard en zelfs dubbel getroffen worden door het harde Haagse bezuinigen, te ondersteunen en te helpen. De SP zal de komende jaren strijden voor behoud en zelfs verhoging van dit fonds. Ik ga ervan uit dat we in deze strijd blijvend kunnen rekenen op de steun van de PvdA en Groen Links. Het sociaal fonds is een goed voorbeeld van solidariteit en solidariteit is een belangrijke pijler in het gedachtengoed van de SP.

Het jaar 2011 was ook het jaar dat de raad unaniem het voorstel van de SP over de regeling Grote Projecten heeft aangenomen. Dit betekent dat de raad meer controle heeft op de voortgang en de resultaten van grote projecten en dat de raad beter op de hoogte is van de risico’s die aan een project verbonden zijn. Diverse projecten, zoals Stappegoor en Spoorzone, vallen inmiddels onder de regeling Grote Projecten. En dat is volgens de SP geen overbodige luxe! Ambities juichen we toe, maar luchtkastelen willen we niet zien. En we willen er al zeker geen geld aan uitgeven! De SP gaat voor verantwoorde en realistische plannen.

Als laatste goede resultaat van 2011 wil ik de actie noemen van de bewoners van de Sabastraat om hun groene plein te behouden en niet op te offeren voor woningen. De SP heeft aan deze actie bij kunnen dragen, met positief resultaat: het groene plein mag blijven. De bewoners van de Sabastraat hebben laten zien dat actie voeren en als bewoner je nek uit steken, wel degelijk effectief is. De SP noemt dit ‘bewonersparticipatie’. En daar zijn we warm voorstander van.

Naast positieve resultaten, wil ik ook stilstaan bij zaken waar we als SP ontevreden over zijn. En graag veranderingen in zien.

Een zaak die volgens de SP niet goed gelopen is het afgelopen jaar, is de dienstverlening van de regiotaxi. We hebben veel en diverse klachten ontvangen. Het meest schrijnende, wat ik heb gehoord, was dat iemand in een rolstoel 2 uur in de kou heeft gewacht op een regiotaxi, die nooit is gekomen. Deze meneer kon daardoor niet naar zijn enige wekelijkse uitstapje, het kaartclubje. Zijn klacht vond geen enkel gehoor bij de regiotaxi. De SP wil dat de wethouder bij de aanbesteding niet alleen naar het geld kijkt, maar juist ook naar de kwaliteit en service. De regiotaxi is er niet alleen om mensen van A naar B te brengen. Ze is er om mensen te kunnen laten meedoen in de samenleving. Dan moet je niet als gemeente ‘voor een dubbeltje op de eerste rang’ willen zitten.

Afgelopen jaar zijn er ook diverse bezuinigingen vanuit Den Haag gekomen en door het college 1 op 1 doorgevoerd. Een keuze die de SP niet gemaakt zou hebben. Zeker als je kijkt naar de gevolgen voor de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de mensen in de bijstand komt niet uit hun isolement of heeft slechts beperkt sociale contacten. Tilburg heeft verhoudingsgewijs een grote groep mensen die langdurig in de bijstand zit, namelijk 52%. Daarom scoort Tilburg in de Atlas voor Gemeenten slecht op de onderdelen ‘armoede’, ‘werkloosheid’ en ‘bijstand’. De SP beseft dat dit niet zomaar beter zal worden. Participatiekracht, daar moet Tilburg dus werk van maken. Samen met ondernemers en onderwijsinstellingen. En alle kleine beetjes helpen. Daarom dient de SP binnenkort een initiatiefvoorstel in om de ID- ers met een handicap een extra handje te helpen om werk te behouden. Want deze mensen willen wel werken, maar komen bij een baas niet binnen. Het alternatief: gedwongen thuis zitten, kost niet alleen deze mensen, maar de hele gemeenschap geld. En geld uitgeven om mensen in een isolement te drukken, dat vinden we van de zotte!

Verder is het afgelopen jaar is de ambtelijke organisatie flink op de schop gegaan. De gemeentelijke organisatie is een netwerk organisatie geworden, waarin de ambtenaren van verschillende afdelingen meer gaan samenwerken. Dit juichen we toe. Net als een betere communicatie met bewoners en ondernemers overigens. Want daar is nog veel winst te behalen. Zo stoeien de dorpsraden Udenhout en Berkel- Enschot al maanden met de gemeente over het op eigen kosten open houden van de servicepunten. Dit soort initiatieven hoort de gemeente te omarmen. Meedenken, is ons devies. En de communicatie over het plan Den Bogerd in Udenhout, dat moet ook beter. Niet het met mooie praatjes verkopen van het plan, maar de discussie aan durven gaan of aannames wel kloppen en of er geen betere alternatieven zijn. In beide gevallen hebben we gezien dat de gemeente eenzijdig met de mensen communiceert en de mensen niet behulpzaam is als ze met alternatieven komen. Dat is een foute zaak. De gemeente moet mensen uitnodigen om mee te denken, niet ‘de boot afhouden’. Burgerparticipatie is er niet alleen omdat het vanwege bezuinigingen beter uitkomt, burgerparticipatie is er vooral omdat we actieve en meedenkende burgers willen.

Ten slotte wil ik nog kort schetsen hoe de SP de toekomst ziet. We hebben ervoor gekozen om nu geen moties en amendementen in te dienen. Dit omdat we binnenkort de perspectiefnota zullen bespreken en dan de koers voor het komende jaar en mogelijk jaren zullen vaststellen. Wij zullen daar voorstellen gaan doen. Met de financiële dekking daarbij. Wij roepen de andere partijen op om deze voorstellen goed te bekijken en samen met de SP nieuwe keuzes te maken. Zodat we volgend jaar hier staan en kunnen zeggen dat de gehele stad Tilburg eerlijker en socialer is geworden. Want dat kan zeker en wij zullen daar als SP de mouwen voor op blijven stropen!

U bent hier