Bijdrage SP Tilburg perspectiefnota 2013
Bijdrage SP Tilburg perspectiefnota 2013
Audio-versie.
Beste raadsleden, college, mensen in de zaal en luisteraars thuis,
Vandaag behandelen we de perspectiefnota. De nota die wij, als raad, vast gaan stellen om richting te geven voor het komende jaar en volgende jaren. Een nota waarin wij, als raad, aangeven wat we belangrijk vinden en graag zouden willen zien voor de toekomst. Dat zou het moeten zijn.
Maar is het dat ook geworden? En dan kunnen we, als SP, alleen maar zeggen: nee, dat is het niet geworden. Wat is het dan wel geworden? Het college houdt vast aan de blauwdruk van twee jaar geleden. Koste wat kost is vastgehouden aan de ambities zoals die neergezet zijn in het huidige coalitieakkoord. Geen kritische blik of bijv. het winkelrondje in de volledige versie nog wel zo zinvol is. En of het nu verstandig is om geen sociale woningen meer te bouwen. Die vragen worden niet gesteld. Een gemiste kans volgens de SP.
lk wil een paar punten uit perspectiefnota halen, die ons extra opvielen. Ik begin met het punt “de wijk terug naar de burgers”. Dat is een punt waar de SP helemaal achter staat. De gemeente moet dan echter wel de daad bij het woord voegen. Als burgers met initiatieven komen, dient de gemeente deze burgers te ondersteunen. Bewoners tegenwerken of aan het lijntje houden, past hier niet bij. De afgelopen maanden hebben we verschillende slechte voorbeelden gehoord. Bewoners uit Berkel- Enschot vragen al een half jaar om een fatsoenlijke reactie op hun initiatief om een Servicewinkel op eigen kosten open te stellen. Bewoners uit de Reeshof vragen al anderhalf jaar een antwoord op hun verzoek grond beschikbaar te stellen voor volkstuinen. Rode draad in deze voorbeelden is het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente naar haar burgers. Gebrek aan communicatie beperkt zich niet alleen tot bovengenoemde voorbeelden. Ook bij actuele projecten zoals Novadic Ketron in Armhoef ontbreekt het aan goede communicatie. Wij vinden dat de gemeente de communicatie naar burgers pro-actiever en eerder op moet starten.
Daarom dienen we een motie in om het college op te roepen om de communicatie bij woon- en renovatieprojecten verplicht te stellen en deze uit te laten voeren door de aannemers/ontwikkelaars. Nu is dat nog veel te vrijblijvend geregeld. Bewoners komen voor onaangename verrassingen te staan, die vervolgens een hoop onrust veroorzaken.
Een ander punt dat ik uit de perspectiefnota wil halen, is het versterken van civil society. Doel is om het zelf oplossend vermogen van mensen te versterken en de eigen kracht van de samenleving aan te boren. De SP heeft de civil society alvast concreet gemaakt via een initiatiefvoorstel voor meer samenwerking in de breedtesport. Dit voorstel is klaar en we praten daar 25 juni met de raad over.
Dan ben ik gekomen aan de 3 transities, die op ons afkomen. De bezuinigingen daarop zijn nog onzeker. Maar het college zegt in ieder geval: wat er bezuinigd wordt, dat nemen we 1 op 1 over. Nu vindt de SP dat een kort door de bocht redenering. Het college heeft een keuze. Je kunt ook zeggen dat wij, als gemeente, een bepaalde kwaliteit nastreven en loskomen van een versimpelde, lokale boekhoudkundige benadering. Dat de landelijke overheid dat doet of deed, betekent niet dat wij dat in Tilburg ook moeten overnemen. Beste mensen, we zijn het bestuur van de stad. We worden geacht breder te kijken dan alleen de kas van de gemeente Tilburg. Er zijn misschien andere partners te vinden die in bepaalde zaken willen investeren. We worden ook geacht verder te kijken dan 2013 of 2014. Iets afbreken door bezuinigingen, kan ons later wel eens duur komen te staan!
De SP maakt die keuze voor een brede blik en kijkt verder dan haar neus lang is. Vanochtend kwam ons initiatiefvoorstel voor de gehandicapte oud ID- ers aan bod. Verder hebben we gezien wat er fout kan gaan, als we kijken naar alleen de prijs. Zie de regiotaxi. Daar is geld belangrijker geweest dan kwaliteit. En ik ben van overtuigd dat we uiteindelijk duurder uit zijn.
Terugkomend op de 3 transities. We zijn zeer benieuwd wat deze transities op de langere termijn voor effect zullen hebben en wachten met spanning op de resultaten van de stresstest. Die test moet wat ons betreft niet alleen een momentopname zijn, maar een ‘berekening’ van de effecten van de lijn die het college met deze perspectiefnota uit zet. We dienen daarvoor een amendement in.
In de perspectiefnota staat te lezen dat de cultuur in Tilburg sterk is. Nu is dat nog zo, maar wij horen ook andere geluiden. We horen dat veel makers, die zich altijd thuis gevoeld hebben in de stad Tilburg, nu weg gaan trekken zijn. Studenten van de kunstacademie willen zich vooral presenteren in de Randstad. Tilburg - nota bene de stad waar ze zijn opgeleid – zien ze niet als een kansrijke thuisbasis. College en raadsleden, dit zijn concrete geluiden die we rechtstreeks horen. Want de mogelijkheden zijn niet meer in Tilburg te vinden. En de SP heeft altijd gezegd dat deze makers belangrijk zijn voor de stad. Maar ook belangrijk zijn voor een mogelijk Brabant 2018. Want mocht Brabant 2018 er komen dan moet het voor alle kunstmakers zijn en niet voor een klein clubje.
Het grondbedrijf en de rekenrente wil ik nog even benoemen. Het is heel spijtig dat we zoveel moeten afboeken op het grondbedrijf en we vragen ons af of het probleem nu opgelost is. Over de rekenrente kan ik kort zijn. Dit is een noodzakelijk iets en we zullen instemmen met dit plan.
Ten slotte wil ik zeggen dat dit maar een gedeelte is, wat de SP in de toekomst graag ziet voor de stad Tilburg. Ik kan u beloven dat wij door blijven gaan met het kritisch volgen van dit college en deze coalitie. En dat we ook met andere partijen samenwerken op punten waarop we het met elkaar eens zijn. Tevens zullen we onze voorstellen blijven indienen voor een beter Tilburg. Want de SP vindt dat het beter kan en socialer moet. Daar werken en denken we graag aan mee.