h

debat Brabant Culturele Hoofdstad 2018

30 augustus 2012

debat Brabant Culturele Hoofdstad 2018

Afgelopen maandag vond in de commissie maatschappij het debat plaats over de kandidaatstelling van Brabant Culturele Hoofdstad. Tilburg is met Breda de laatste stad die hier nog een uitspraak over moet doen. De definitieve beslissing valt in de raadsvergadering van 10 september.

Bij het debat bleek al snel dat alle coalitie partijen voor zullen gaan stemmen waarmee de deelname van Tilburg een feit is. De SP gaf aan om niet voor te stemmen. De belangrijkste redenen daarvoor staan hieronder nog eens op een rij:

• Er wordt stevig bezuinigd op cultuur, maar voor een marketingfeest als Culturele Hoofdstad is ineens wel 10 miljoen beschikbaar. Juist nu is het nodig dat Tilburg investeert in haar eigen sterke punten op kunst en cultuurgebied en de SP is van mening dat die investering beter niet via Culturele Hoofdstad moet lopen. De SP heeft er te weinig vertrouwen in dat de effecten van deelname aan de kandidaatstelling van blijvende aard voor de stad en haar bewoners zal zijn, mochten deze effecten al positief uitvallen.
Volgens de business case zou het feit dat Eindhoven de naamgever is van deze kandidaatstelling voor Tilburg toch voordelen op kunnen leveren, MITS Tilburg vasthoudt aan een duidelijk profiel naar buiten toe, en zorgt dat de burgers volop betrokken zijn en blijven. Dit is weer een punt waar de SP zich afvraagt of dit wel zal gebeuren. Wij zijn van mening dat het huidige Bidbook niet genoeg biedt voor Tilburg om precies datgene te garanderen.

• Het onderzoek van Greg Richards (over wat de positieve effecten waren van de diverse culturele hoofdsteden zoals Liverpool, Rotterdam, Lille, Ruhrgebied, e.a.) is naar onze mening geen garantie voor een positieve afloop. Als we lezen dat de investeringen in Liverpool het dubbele hebben opgebracht, maar dat dit een eigen onderzoek was, dan hebben wij al de eerste redenen om de wenkbrauwen te fronsen. Verder is de vergelijking van diverse steden qua rendement wel heel erg uiteenlopend. Hoe kun je nu goed vergelijken als het bij de een om infrastructuur gaat en bij de ander om het gevoel bij de bevolking. (pag. 37) Bovendien is de opsomming bij het Ruhrgebied in 2010 wel heel erg summier terwijl dit het eerste echte ijkpunt was sinds het begin van de crisis.

• In datzelfde onderzoek worden ook een aantal succesfactoren aangedragen. Een daarvan is Visie. Deze moet vooral draaien om sterk cultureel leiderschap. Een andere is Planning, waarin met name wordt gesproken over de lange termijn en ambities van de stad.
Deze factoren worden terecht genoemd maar staan wat de SP betreft niet helemaal in lijn met het beleid op cultuurgebied door het college. Deze mikt vooral op de podiumkunsten in Tilburg, op zich een terechte keuze, gezien de sterke punten die we in de stad hebben met onder andere Festival Mundial en Incubate. Helaas hebben juist deze twee van het Fonds van de Podiumkunsten te horen gekregen dat hun subsidieaanvraag positief was beoordeeld maar dat er geen geld voor was. Een van de redenen van dit besluit was dat de bijdrage van de gemeente en de zekerheid daarvan niet voldoende waren.
Dit is dus niet bepaald een voorbeeld van de Visie en Planning zoals bedoeld in het al eerder genoemde onderzoek.

Dit alles in overweging nemende, kan de SP dus niet instemmen met de kandidaatstelling voor Brabant Culturele Hoofdstad.

U bent hier